"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Добре врядування" або Як перетворити заяви цього тижня у реальні зміни

"Добре врядування" або Як перетворити заяви цього тижня у реальні зміни

Після незаконного звільнення та призначення наглядової ради "Нафтогазу" і правильних заяв уряд повинен ухвалити правильні рішення, щоб повернути довіру партнерів та інвесторів.
П'ятниця, 7 травня 2021, 15:25
Голова наглядової ради НАК "Нафтогаз"

Стільки правильних і хороших заяв про необхідність "доброго врядування" від очільників України, українських політиків та міжнародних дипломатів не лунало вже давно.

І це чудова новина, хай навіть спровокована не надто хорошими подіями навколо звільнення Наглядової ради та очільника "Нафтогазу".

Втім, саме завдяки цьому громадяни, інвестори, дипломати, почули чіткі запевнення і президента і прем'єра в тому, що "добре корпоративне врядування" є важливим для країни. Почули під час перемовин з головним стратегічним партнером України — США.

Не менш важливим є також пам'ятати, що у країнах з розвиненою економікою "добре врядування" не є магічним заклинанням, яке самою назвою перетворює державні підприємства в ефективні та незалежні від політичного впливу.

Реклама:

Це роблять конкретні кроки людей, наділених владою. Коли вони ухвалюють рішення, які відповідають законам та правилам, а не політичним потребам. Приклад "Нафтогазу" тут дуже промовистий.

"Добре врядування " це призначення очільників підприємств без порушення закону.

Призначення пана Вітренка, який ухвалювавта підписував рішення, що мали на меті вплив на "Нафтогаз" очільником порушує закон про запобігання корупції. І це не є "добрим врядуванням".

"Добре врядування" це слідування затвердженим стратегіям розвитку, метою яких є генерація прибутку для засновника: уряду та народу України.

Спроба зупинки трансформації компанії паном Вітренком добрим врядуванням не є. Це сигнал всім інвесторам про майбутні проблеми в компанії, і шкода від цього перевершить всі "збитки" компанії.

"Добре врядування" це також чесне визнання проблем регулювання, які призводять до втрат. Саме через правила, визначені урядом, "Нафтогаз" не може отримати гроші за поставлений приватним компаніям газ. 

Призначення винних за цю ситуацію замість відкритої верифікації боргів добрим врядуванням також не є.

І найважливіше. "Добре врядування" це призначення наглядових рад та керівників на відкритому конкурсі, з дотриманням всіх необхідних процедур. 

Звільнення та призначення наглядової ради в "Нафтогазі" в спосіб, яким це відбулося, "добрим врядуванням не є", і ми, незалежні члени Наглядової ради компанії, чітко зафіксували це в листі до Прем'єра.

Як і готовність допомогти вийти з цієї ситуації та повернути довіру партнерів та інвесторів. Для цього потрібно вслід за правильними заявами ухвалити правильні рішення. 

Рішення, які усунуть конфлікти інтересів та порушення закону. Та рішення, які дозволять оголосити та провести нові конкурси на посади членів Наглядової ради та керівника компанії. В найкращих традиціях прозорого, відкритого та доброго врядування.

І ми досі готові з цим допомогти. Бо сильні кроки, а не заяви, зможуть відновити втрачену довіру. В інтересах уряду та народу України.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: