Глибоко, але прозоро: можливості для інвестування в українські надра

Глибоко, але прозоро: можливості для інвестування в українські надра

Геологічна інформація стала доступною для всіх, а спецдозвіл на видобуток можна придбати на відкритих аукціонах. Як від цього виграють держава та інвестори?
Четвер, 4 лютого 2021, 08:10
керівниця напряму електронних аукціонів на майданчику E-Tender

У грудні 2019 року Державна служба геології та надр України (Держгеонадра) презентувала "Інвестиційний атлас надрокористувача".

На цьому публічному ресурсі зібрана інформація про ділянки та родовища, які держава готова запропонувати інвесторам для розробки.

Є можливість видобувати вуглеводневу сировину, металічні корисні копалини (хром, нікель, цирконій, марганцеві і титанові руди, золото, літій), неметалічні корисні копалини (глини, пісковики, вапняки, граніт), мінеральні води, горючі тверді корисні копалини (торф, кам'яне вугілля), бурштин.

На початку 2021 року атлас містив інформацію про 220 ділянок та родовищ. Кожна ділянка – це лот, який готується на електронний аукціон. Зокрема, у переліку – 22 площі із запасами вуглеводневої сировини (нафта, газ, конденсат), сім ділянок з титановими рудами, три ділянки з рудами золота.

Реклама:

Розвивати видобуток деяких видів корисних копалин – в інтересах держави. Наприклад, інвесторам запропоновані три ділянки з марганцевими рудами. У чому парадокс? Україна володіє величезними запасами марганцевих руд, за оцінками – 17% світових запасів, але сировину в Україну імпортують.

До атласу надрокористувача також включені два літієві об'єкти: родовище "Шевченкове" та ділянка "Крута балка". Літій використовується у виробництві батарей для смартфонів, ноутбуків, електрокарів. Не потрібно пояснювати, наскільки перспективним може бути цей інвестиційний проєкт.

Україна має чи не найбільші в Європі розвідані запаси цього металу. Наприклад, об'єм розвіданих запасів родовища "Шевченкове" становить 5,6 млн тонн літієвих руд категорії С1 та 8 млн тонн літієвих руд категорії С2. Попит на метал у світі щороку зростає, проте літій в Україні досі не видобувається.

Аукціони – інструмент пошуку справедливої ціни

Щоб розвіяти сумніви стосовно ефективності відкритих аукціонів, на яких продають спецдозволи користувачам надр, варто ознайомитися з результатами торгів щодо ділянки "Німшин". Аукціон відбувся 12 січня 2021 року.

Ціна спецдозволу зросла у 270 разів. Стартова вартість була 11,4 тис грн, а продали за 3,1 млн грн. І це не золотоносна чи вуглеводнева ділянка. Інвестор видобуватиме піщано-гравійну суміш. Чи все ми знаємо про потенціал надр?

У квітні 2020 року відбулися перші електронні аукціони з продажу спецдозволів. У 2020 році було оголошено 112 аукціонів, успішно завершилися 58. Завдяки конкурентній процедурі держава заробила додаткові 689 млн грн. Це різниця між стартовими цінами на лоти та цінами, за які вони були продані інвесторам.

Вартість багатьох спецдозволів зросла в десятки разів. Ми відібрали вісім найбільш показових аукціонів, де ціна продажу перевищила 10 млн грн.

Вісім аукціонів з продажу спецдозволів у "Прозорро.Продажі" з найбільшим зростанням ціни

Корисна копалина

Площа або ділянка

Стартова вартість, грн

Продано, грн

Зростання ціни, рази

Вогнетривкі глини

Кліщіївська ділянка

16 936

40 010 000

2 362

Марганцеві руди

Покровська ділянка

186 371

10 000 020

54

Бурштин

Ділянка "Західна друга"

333 200

12 630 000

38

Каоліни первинні, пегматити

Центрально-Глинянська ділянка Дубрівського родовища

489 640

10 150 000

21

Бурштин

Ділянка "Селище"

752 760

14 200 000

19

Бурштин

Ділянка "Біла"

1 404 030

17 040 000

12

Каоліни первинні, пегматити

Північно-Глинянська ділянка Дубрівського родовища

1 394 984

15 020 000

11

Вуглеводні

Будищансько-Чутівська площа

81 560 800

650 500 000

8

Джерело: "Прозорро.Продажі", аналітичний відділ майданчика E-Tender

Серед найдорожчих лотів найбільше бурштинових ділянок. У 2020 році було придбано спецдозволи на користування 11 такими ділянками, а 11 та 25 лютого 2021 року на "Прозорро.Продажі" пройдуть аукціони щодо 12 ділянок.

П'ять з них розташовані в Житомирській області, сім – у Рівненській. Вони мають приблизно однакову площу (до 10 га), їх стартова вартість – 210-340 тис грн за спецдозвіл. Це ще один чудовий варіант для інвестування.

Відкритість процедури спецдозволів має допомогти майбутнім інвесторам зрозуміти, що їх може очікувати на бурштинових аукціонах.

Якщо проаналізувати торги, що вже відбулися, то умовна "мода" ціни продажу коливається в межах 4 млн грн за ділянку площею 10 га. Тобто вартість спецдозволу на розробку бурштинової ділянки зростає більш ніж у десять разів. У 2021 році вже продали одну бурштинову ділянку за 7 млн грн.

Загалом в атласі є інформація про 59 бурштинових ділянок. Інвестори можуть ініціювати аукціони щодо них або взяти участь в електронному аукціоні, якщо його ініціював хтось інший. До речі, умови участі в аукціонах для нерезидентів не відрізняються від умов, які існують для вітчизняних компаній.

Перемога на аукціоні у "Прозорро.Продажі" – єдиний спосіб отримати спецдозвіл на розробку ділянки. У жовтні 2020 року набрала чинності постанова Кабміну №993 про порядок продажу спецдозволів на користування надрами на електронних аукціонах на постійній основі.

Взяти участь в аукціоні просто: потрібно зареєструватися на акредитованому у "Прозорро.Продажі" електронному майданчику і зробити гарантійний внесок. Спеціалісти майданчика допоможуть в усіх процедурних питаннях. Переможцю аукціону залишиться лише підписати угоди з Держгеонадрами.

У 2021 році служба планує виставити на торги не менше ста лотів за всіма видами корисних копалин. Вікно можливостей відчинене.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: