"Феофанія" потребує додаткових мільйонів? Куди йдуть гроші з фонду проти COVID-19

Вівторок, 26 травня 2020, 15:30
ДУС просить з Фонду протидії COVID-19 додаткові мільйони, маючи бюджет у 2 мільярди
StateWatch


Кінець епохи офшорів

Державне управління справами звернулося до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням виділити медичним закладам для топ-чиновників, зокрема і відомій лікарні "Феофанія", додаткові 23,4 млн грн на протидію поширенню коронавірусу COVID-19.

Про це йдеться у листі ДУС, який оприлюднила експертна організація StateWatch.

"Просимо доручити Міністерству фінансів України разом із заінтересованими органами розглянути зазначені пропозиції щодо виділення додаткового фінансування з фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками за бюджетною програмою ДУС "Надання медичних послуг медичними закладами" на загальну суму 23,4 млн грн", - пише в листі Сергій Борзов, керівник Держуправління.

Окрім "Феофанії" мова йде про Поліклініку №2, Науково-практичний центр профілактичної та медичної медицини та Центр превентивної медицини, які також в управлінні ДУС. 

Як виявилося, перші медзаклади країни так само як і лікарні в регіонах не мають достатньої кількості костюмів біозахисту, респіраторів, захисних окулярів та масок. 

Назад у 2008-й, або Чи допоможе "антивірусний" фонд подолати кризу

Зокрема, 637 тисяч гривень необхідні для закупівлі предметів та інвентарю для медичних потреб, 12 мільйонів 845 тисяч для закупівлі медикаментів, 9 мільйонів для закупівлі нового медичного обладнання та 174 тисячі для ремонту медичного обладнання тощо.

В обґрунтуванні свого запиту на кошти з фонду у ДУС зазначили, що вони відповідають за епідемічне та санітарне благополуччя Президента України, РНБО, ВРУ, КМУ та інших органів та служб влади найвищих рівнів.

Також в Держуправлінні наголосили, що окрім топ-чиновників у відомчих медзакладах обслуговують і "інші категорії населення".

Нагадаємо, що наприкінці квітня уряд Дениса Шмигаля затвердив порядок використання 64,7 мільярдів гривень з Фонду на боротьбу з COVID-19.

Варто зауважити, що річний бюджет ДУС на 2020 рік складає понад 2,05 мільярди гривень. В Держуправлінні пояснюють, що перерозподіл існуючого бюджету організації неможливий.

На офіційній сторінці Національної служби здоров’я України у переліку лікарень, що приймають хворих на COVID-19 ані "Феофанії", ані будь-якої іншої лікарні ДУС немає.