Як Україні не стати сміттєзвалищем

П'ятниця, 10 березня 2017, 17:43
Бізнес готовий відповідати за подальшу долю упаковки після її використання, але він принципово проти податку на упаковку. Це не вирішить проблему сміттєзвалищ.
президент Американської торговельної палати в Україні


Інновації в дії

Поки Європейський Союз показує вражаючі результати у галузі утилізації та переробки твердих побутових відходів, Україна все ще вагається, яку політику обрати.

Ситуація в деяких населених пунктах України досягла критичної точки через відсутність належного збору, сортування та утилізації відходів.

Громадськість закликає закривати сміттєзвалища, а відсутність інформованості і розуміння важливості цивілізованого поводження з відходами ще більше ускладнює становище.

За даними Кабміну у 2015 році лише 5,93% утворених побутових відходів було утилізовано, а близько 94% було направлено на сміттєзвалища та полігони.

Обсяги побутових відходів в Україні становили 11,8 млн тонн. Однак послугами із збирання побутових відходів у країні користується лише 78% населення, тож загальні обсяги утворення відходів насправді були значно більшими.

Застарілі і неефективні системи поводження з відходами і загроза для бізнесу, яка надходить з парламенту у вигляді законодавчих ініціатив щодо поводження з відходами, суперечать інтересам інвесторів, європейським практикам і законодавству у цій сфері.

Стратегія поводження з відходами

Кабмін спільно з міжнародними партнерами розробляє Національну стратегію поводження з відходами, яка стане основою нормативно-правової бази у цій сфері. Це добре.

Будемо сподіватися, що стратегія міститиме основи для цивілізованого поводження з відходами: принципи розширеної відповідальності та роздільного збору побутових відходів, що базуються на "ієрархії відходів". Вона встановлює, що передусім повинні вживатися заходи із запобігання, повторного використання та переробки відходів, а не захоронення.

Поки не буде прийнято стратегію, Американська торговельна палата в Україні наголошує на важливості негайного призупинення антиреформи — фіскального шляху вирішення проблеми шляхом встановлення нового податку на виробництво та імпорт упаковки.

Більшість людей просто не усвідомлює, до яких проблем призведе введення податку на упаковку. Насамперед, зменшаться інвестиції на 6-10 млрд грн. Ставки податку, як запропоновано у пакеті законопроектів №4835-4838, абсолютно необґрунтовані, тож це призведе до зростання цін на продукти і соціально значущі товари.

Варто зазначити також посилення корупції та повернення до непрозорих схем розподілення коштів, які будуть надходити у вигляді податку. Тут можна згадати висновок щодо результатів здійснення антикорупційної експертизи законопроекту №4838.

Це крок назад у реформах і повернення до непрозорої практики у галузі. Це неприпустимо зараз, коли Україна повинна рухатися шляхом, яким прямують країни Євросоюзу.

Приклад такого шляху — поступовий перехід ЄС до економіки замкнутого циклу: економіки, в якій утворення відходів буде зведене до мінімуму, а повторне використання ресурсів — до максимуму. Це означатиме, що 85% упаковки у 2030 році буде перероблятися для виготовлення нових товарів. Це буде неоціненний внесок для екології та економіки.

Розширену відповідальність — виробникам

Передавання розширеної відповідальності виробникам є реальним способом подолати проблеми у сфері поводження з твердими побутовими відходами, адже тоді виробники будуть наділені значною відповідальністю — фінансовою та фізичною.

Цей підхід передає відповідальність виробникові і змушує його відповідати за весь життєвий цикл своєї продукції, включаючи етап, коли упаковка стає відходом, тобто відповідати за утилізацію товару і його упаковки після закінчення строку служби товару і упаковки.

Це означає, що у тісній співпраці з органами місцевого самоврядування виробники та імпортери будуть організовувати роздільне збирання упаковок, батарейок, електронного обладнання з метою їх подальшої переробки та утилізації. Крім того, цей підхід стимулює виробників враховувати екологічні фактори при розробці своїх продуктів.

Make Ukraine Green Again

Отже, вирішити болюче питання поводження з відходами в Україні можна такими шляхами.

1. Відмовитися від корупційних схем у галузі.

2. Затвердити Національну стратегію поводження з відходами.

3. Створити прогресивну нормативно-правову базу. Зокрема, прийняти законопроект №4028 "Про упаковку та відходи упаковки", який узгоджується з принципами, закладеними в основу Національної стратегії поводження з відходами та Європейську директиву у цій галузі, і передбачає створення Організацій розширеної відповідальності виробника.

4. Впровадити роздільне збирання відходів, їх правильну переробку та утилізацію.

Чи виграє Україна битву з відходами, залежить від нас з вами. Ми не повинні стояти осторонь. Лише об'єднавши зусилля українського уряду, ділової спільноти і громадянського суспільства, ми зможемо зробити Україну знову зеленою.