Влада веде Україну до краху

Влада веде Україну до краху

Азаров та Арбузов йдуть "особливим" шляхом. Вони бездарно або зловмисно вбивають економіку, істотно зміцнюючи гривню щодо валют ЄС, Росії, Польщі, Туреччини і Білорусі, які є великими торговельними партнерами України.
Вівторок, 27 вересня 2011, 10:07
Юрій Глухов, uriy-gluhov.blogspot.com

Два місяці тому у світі почалася друга хвиля кризи. Фондовий, товарний і валютний ринки сильно трясе. Економічна влада США, ЄС та інших країн обговорюють найбільш песимістичні перспективи, а також намагаються вжити якихось превентивних заходів для пом'якшення майбутнього падіння.

В Україні ж, як співається у відомій пісні, "все хорошо, прекрасная маркиза".

Нацбанк тримає курс гривні до долара на незмінному рівні, а глава відомства Сергій Арбузов і прем'єр-міністр Микола Азаров переконують всіх у стабільності національної валюти не тільки до кінця 2011 року, але і в 2012 році. Зокрема, в проекті держбюджету на 2012 рік закладено курс 8,1 гривні за долар.

Приводить влада і аргументи на користь такої валютно-курсової політики. Мовляв, завдяки стабільній гривні в Україні не підстрибне інфляція через подорожчання імпорту у випадку девальвації, і буде чудово почуватися бізнес.

Реклама:

Також не погіршаться умови обслуговування валютних кредитів для тих, хто раніше набрав їх на придбання житла, землі або автомобілів. А ще стабільний курс гривні на користь банківській системі країни, оскільки в разі її ослаблення збільшиться частка "поганих" кредитів, яка і без того велика.

Таким чином, голови уряду і Нацбанку проводять дуже "мудру" і "корисну" для держави валютно-курсову політику. Принаймні, так, мабуть, вони самі вважають. Якщо ж так і є, то всі українці повинні радіти і бути спокійними за своє майбутнє.

Однак якщо згадані українські керівники "мудрі" і "корисні" для країни, то їх російські колеги - зовсім навпаки. Не хочеться застосовувати грубих антонімів до наведених вище прикметників, тому скажемо м'яко: російська влада "немудра" і "некорисна".

Курс рубля до долара, за даними ЦБ Росії, 28 липня 2011 року становив 27,4 до 1, але потім російська валюта все падала й падала, і 23 вересня курс сягнув 31,9 рубля за долар. Таким чином, менш ніж за два місяці долар подорожчав до рубля на 16%.

Оскільки співвідношення гривні до долара за цей час майже не змінилося, то гривня до російського рубля зміцнилася на ті ж відсотки: на 16,2% за даними НБУ.

Також "немудрою" виявилася влада Туреччини. За означений період турецька ліра девальвувала до долара та української гривні на 9,7%. Не виявили "мудрості" і в Польщі: злотий з 28 липня по 23 вересня впав до долара і гривні на 8,3%.

В Англії теж "погано думали": фунт стерлінгів девальвував до долара і гривні на 6,2%. Розчарувала й Канада: американська та українська валюти подорожчали щодо канадського долара на 9,5%. Влада далекої Австралії теж "зганьбилася": курси долара і гривні зросли до австралійського долара на 12,3%.

Білоруси туди ж. Їх рубль послабшав до американської та української валют з кінця липня на 11%. У Білорусі президент "мудро" тримав стабільний курс дуже довго, а навесні 2011 року "зайчик" дострибався, потужно обвалившись в одну мить.

Навіть Китай, який давно лають за політику слабкого юаня, і який в останній рік під тиском США та ЄС трохи зміцнив юань до долара, в останні тижні не витримав. Китайський юань знову почав девальвувати до долара і, відповідно, до гривні.

Цей список можна продовжувати. Однак якщо без іронії: чому всі перераховані вище країни пішли останнім часом на девальвацію своїх валют до долара?

Наприклад, золотовалютні резерви Росії становлять 530 мільярдів доларів, тоді як в Україні - лише 38 мільярдів доларів, і сальдо зовнішньої торгівлі там позитивне, а в Україні - негативне. Та й вибори у РФ відбудуться вже у 2012 році.

Тобто у Росії є набагато вагоміші причини і можливості не допускати девальвації рубля порівняно з Україною, проте у Москві цього не роблять. Навпаки, там послаблюють свою валюту - як і в Польщі, Туреччині, Канаді, Австралії, Англії і Китаї.

Відповідь очевидна: керівники цих країн дбають про національних товаровиробників. Вони побачили і належним чином оцінили ситуацію, яка складається в останні місяці. Зокрема, уряди і центробанки держав напевно "помітили" динаміку курсових коливань двох провідних світових валют - долара і євро.

Долар за два останні місяці зміцнився до євро з 1,45 долара до 1,35 долара за євро - зниження курсу на 7,4%. Держави єврозони - великий зовнішньоторговельний партнер для усіх держав, тому країна, яка залишила в таких умовах незмінним курс своєї валюти до долара, зміцнила тим самим свою валюту до євро.

Це погіршує умови для експорту в Європу, а імпорт європейських товарів, навпаки, зростає. Ослаблення ж національної валюти, особливо в умовах наростання світової кризи, здатне захистити власного товаровиробника.

Саме тому уряди і центробанки названих вище держав девальвують свої валюти до долара. Вони добре пам'ятають події 2008-2009 років і хочуть пом'якшити удар.

Українська ж влада йде "особливим" шляхом. Вона бездарно або зловмисно вбиває свою економіку, істотно зміцнюючи гривню щодо валют ЄС, Росії, Польщі, Туреччини, Білорусі, які є великими торговельними партнерами України.

Через це вже у вересні для Києва обов'язково погіршаться умови торгівлі з даними державами, що призведе до зниження припливу валюти в Україну, скорочення виробництва, зменшення надходжень до бюджету, зростання безробіття.

Все це елементарні для економістів речі, але Азаров та Арбузов вважають інакше. У зв'язку з цим українській економіці потрібно готуватися до дуже важких часів.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: