Кав’ярня із ретро-іграми. Як айтівець із Полтави перетворив хобі на бізнес

Кав’ярня із ретро-іграми. Як айтівець із Полтави перетворив хобі на бізнес

За підтримки Програми USAID "Конкурентоспроможна економіка України"
9 лютого 2024

Півтора року тому Андрій Богатир відкрив у Полтаві заклад, де зібрав більше 300 настільних ігор, сотні відеоігор для старих ігрових приставок та велику кількість коміксів. Ігрова кімната працює у форматі антикафе, де можна придбати напої та провести час із друзями за грою.

Відкрити заклад вдалося завдяки державній грантовій підтримці Власна Справа, яку впроваджує Міністерство економіки України.

Економічна правда в межах спецпроєкту розповідає історії підприємців, які відкрили новий або розширили свій бізнес завдяки державній підтримці. Проєкт реалізується за підтримки Програми USAID "Конкурентоспроможна економіка України".

Від дитячого захоплення до власного закладу

Засновник ігрового клубу-кав’ярні "Ретро Найтс" Андрій Богатир розповідає, що цікавився настільними іграми ще з дитячого віку – десь із 6-7 років. Тоді, на початку 90-х років, це була популярна розвага серед дітей.

Уже в дорослому віці, з 2012 року, працюючи у сфері ІТ, Андрій почав купувати і колекціонувати різноманітні ігри та комікси. 

"Півтора року тому я задумався над створенням локальної полтавської спільноти любителів настільних ігор. Я вже знав багато людей, які цікавилися такими іграми. Згодом учасники спільноти почали питати, коли буде клуб, куди можна прийти пограти", – розповідає Андрій Богатир.

Так виникла ідея організувати постійну локацію для регулярних зустрічей. У Полтаві на той час не було жодного клубу настільних ігор і Андрій вирішив ризикнути та відкрити свій.

Після кількох зустрічей для гри в одному з локальних антикафе полтавчанин зрозумів, що у місті є велика спільнота, яка активно цікавиться настільними іграми.

"Ми спочатку думали придбати кілька столів, регулярно збиратися в орендованому приміщенні, щоб пограти, при цьому розділяючи витрати на оренду", – каже Богатир.

Утім, за деякий час, після того як взяли в оренду приміщення для закладу, підприємець дізнався про грантову програму Власна Справа. "Інформацію про програму побачила моя дівчина і запропонувала взяти участь", – каже засновник ігрового клубу.

На той час аудиторія клубу налічувала близько 500 людей, а засновник спільноти уже мав близько 200 настільних ігор. У приміщенні, яке орендували, був цокольний поверх і невелике приміщення наверху. Тому виникла ідея створити там кав’ярню.

"Ми у такий спосіб вирішили додати трохи зручності, щоб можна було придбати напої. До того ж це центр міста, неподалік досить людний парк і стадіон, люди могли б заходити по каву і дізнаватись про нашу спільноту", – пояснює засновник "Ретро Найтс".

Для участі у програмі, крім заявки, потрібно було написати бізнес-план. Андрій Богатир зізнається, що його не складно було сформувати і захистити.

"Я вже розумів, який вигляд це матиме, яка має бути айдентика, якою буде цінова політика клубу та кав’ярні. У мене є хороший знайомий у кавовому бізнесі, який проконсультував, який може бути виторг на першому етапі. Тому я мав уже цифри і прогнози на перший рік", – розповідає підприємець.

У межах грантової програми засновник ігрової кімнати-кав’ярні взяв на роботу двох людей. Вони працюють баристами.

"Грантова програма дуже допомогла. Частину коштів ми витратили на оренду більш комфортного приміщення. Також зробили столи під замовлення, дуже схожі до тих, які мають професійні ігрові клуби у США", – каже засновник закладу.

Найбільші поціновувачі – студенти

Заклад регулярно відвідують кілька сотень людей. Найчисельніша аудиторія – студенти.

"На початку ми орієнтувалися на тих людей, які вже грають настільні ігри, але роблять це вдома або у невеликих орендованих приміщеннях. За кілька місяців ми зрозуміли, що почали приходити нові люди, найчастіше – молодь. Зараз 70% нашої аудиторії – студенти", – розповідає засновник "Ретро Найтс".

Ігровий ретро-клуб працює за принципом антикафе, коли відвідувачі платять за проведений час. Є погодинні, денні тарифи та місячні абонементи. Для студентів діють знижки.

Серед варіантів ігор – ретро-консолі, як-от Dendy, Sega, PlayStation1, PlayStation 2 та інші. Також є досить велика колекція ігор для кожної консолі та близько 100 коміксів, які можна читати.

Найбільше в колекції настільних ігор, яких є близько 300, починаючи від дуже простих, як "дженга" до таких, які можна грати цілий день. Частину ігор, які є в колекції, уже не випускають, їх зараз досить складно придбати.

За словами засновника закладу, більшість людей віддає перевагу простим настільним швидким іграм.

У колекції є ігри як українською, так і англійською мовою. Останнім часом засновник спільноти активно колекціонує ігри українських видавців, зокрема стежить за новинками на ринку.

Окрім гри, у закладі проводять тімбілдінги, корпоративи, дні народження та інші заходи, наприклад, перегляд фільмів.

"У нас проводяться «вінілові вечори» для любителів Hi-Fi музики (англ. High Fidelity – висока точність відтворення звуку). Також співпрацюємо із місцевим кіноклубом, який регулярно проводить кіновечори. Крім цього проводимо так званий «день 0» для тих, хто хоче спробувати настільні ігри, але не зрозуміє, з чого почати", – каже Андрій Богатир.

Плани на майбутнє

У планах Андрія  – розширювати аудиторію, поповнювати бібліотеку ігор новинками та відкрити відділ для продажу ігор.

"Часто люди запитують, які ігри в нас можна придбати. Оскільки ми співпрацюємо з видавництвами і можемо продавати ігри за доступними цінами, то працюємо над тим, щоб відкрити авторизований магазин продажів. Зараз в процесі відкриття авторизованої точки продажу американської культової карткової гри Magic: The Gathering", – зазначає Андрій Богатир.

У наступному році Міністерство економки планує видати щонайменше 15 тисяч грантів для малих та середніх підприємств. На ці потреби у бюджеті передбачено щонайменше 5 млрд грн.

Юлія Свириденко, Міністерка економіки

"Пріоритет Уряду – зростання та розвиток українського бізнесу, адже це те, що допомагає нам наповнювати бюджети всіх рівнів і в першу чергу – підтримувати обороноздатність. Адже потреби війська ми не можемо фінансувати коштами партнерів, а лише тими, які заробляємо самостійно. Тому я вдячна українському бізнесу, який працює легально, сплачує податки і збори й таким чином підтримує нашу економіку та військо. Ми ж зі своєї сторони підтримуємо бізнес через урядові програми підтримки. Тож закликаю всіх охочих подаватися", – каже Перша віцепрем’єр-міністерка - Міністерка економіки, Юлія Свириденко.

Для бізнесу доступна грантова підтримка в межах програми "єРобота" :