Держава продає землевпорядне підприємство: аукціон може стати найпривабливішим у Вінниці

ВІВТОРОК, 6 ЛЮТОГО 2024, 13:00 - СПЕЦПРОЄКТ
23 лютого 2024 року держава продаватиме з аукціону єдиний майновий комплекс ДП "Вінницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою". Це підприємство працює на перспективному ринку та географічно охоплює Вінницьку, Хмельницьку та Чернівецьку області.
Детальніше про об’єкт, його переваги та чому цей аукціон найпривабливіший у регіоні, – розповів начальник РВ ФДМУ у Вінницькій та Хмельницькій областях Андрій Маркевич.

Що отримає новий власник

Це державне підприємство надає послуги з виготовлення землевпорядної документації. Зокрема, розробляє проєкти землеустрою щодо встановлення меж адміністративно-територіальних одиниць, відведення землі, проводить інвентаризацію, нормативно грошову оцінку земель тощо.
Стартова ціна на аукціоні – понад 15,6 млн грн. Також додатково потрібно сплатити ПДВ – 20% від суми.
Основне майно підприємства розташоване в трьох містах: Вінниці, Хмельницькому та Чернівцях, і саме в цих регіонах організація надає послуги. Персонал налічує 78 людей. Це кваліфіковані працівники, які постійно покращують свої навички, оскільки підприємство економічно активне.
ЄМК інституту землеустрою – це майже 1,5 га землі та 6,7 тис. м² приміщень у трьох обласних центрах України, автопарк на 21 авто, з яких чотири передали на потреби ЗСУ, орг та спецтехніка, програмне забезпечення. Крім того, до складу входить база відпочинку з банею в селищі Сатанів на Хмельниччині, яке відоме мінеральними водами.
Вінницький науково-дослідний та проєктний інститут передали до підпорядкування Фонду держмайна у 2022 році. Він не входить до стратегічно важливих об’єктів, тому його включили до переліку підприємств малої приватизації.
Віталій Коваль
"Сьогодні Україна потребує наповнення бюджету для фінансування Сил оборони. Державні об'єкти – це внутрішній резерв країни. Тому ми виставляємо на приватизацію держмайно, яке не входить до переліку стратегічних об’єктів країни.

Продаж таких об’єктів несе за собою позитивний економічний ефект. Адже це не лише про поповнення державної казни. Це і про нові робочі місця та сплату податків, про перезавантаження роботи підприємства і, що важливо, – це про розвиток територій", – зауважує голова ФДМУ Віталій Коваль.

У приватних руках підприємство зможе заробляти більше

Головні переваги цього об’єкта – прибутковість і перспективність ринку: землевпорядні послуги будуть затребувані постійно. До повномасштабного вторгнення підприємство отримувало близько 1,3 млн грн чистого прибутку на рік. Після падіння доходів у 2022-му, за 9 місяців 2023-го, вийшло на 416 тис. грн чистого прибутку.
Окрім того, інститут має й пасивний дохід: здає в оренду приміщення, які не використовує. Ці договори залишаються чинними для покупця. А після закінчення строку їх дії новий власник може вирішити чи продовжувати договори.
Начальник РВ ФДМУ у Вінницькій та Хмельницькій областях Андрій Маркевич переконує, що в приватних руках підприємство стане більш конкурентоспроможним на ринку. Адже воно не буде відраховувати частину чистого прибутку державі, а отже – стане більш гнучким при формуванні ціни.
Андрій Маркевич
"Зараз як відбувається: наприклад, якась організація оголошує тендер на виготовлення землевпорядної документації. Держпідприємство готове зробити її за 1 млн грн. А приватне може за 800 тис. "Приватники" гнучкі при формуванні ціни. Вони платять з прибутку тільки податки, а держпідприємство має ще вирахувати певний відсоток державі. Йому самому на розвиток залишається лише частина коштів. Тому держпідприємства обмежені при формуванні ціни. З іншого боку, гнучка цінова політика дозволить платити працівникам більшу заробітну плату, яка відповідатиме ринку", – пояснює Андрій Маркевич.
За його словами, інститут землеустрою приноситиме дохід новому власнику одразу після купівлі. Все, що потрібно зробити, – дбати про розширення ринку. Та й тут на старті є перевага: підприємство уже має свої частки на ринку у трьох областях.
Умови продажу цього об’єкту стандартні: 6 місяців зберігати колектив. Заборгованості із заробітної плати та перед бюджетом в інституту немає.

Покупці можуть дистанційно переглянути усі документи та звіти підприємства

Андрій Маркевич розповів, що зараз купувати в держави стало ще зручніше. У Фонду держмайна є віртуальна кімната даних із усіма документами щодо нерухомого та рухомого майна, технічних паспортів, ліцензій, первинних бухгалтерських документів, звітності тощо.
"Ці документи розміщені на серверах, які адмініструє Фонд держмайна. Будь-яка людина чи юридична особа може отримати до них доступ. Для цього потрібно лише підписати договір про нерозголошення – особисто чи в електронному вигляді за допомогою цифрового підпису. Це дуже корисна функція: людина не купує "кота в мішку", а бачить реальний фінансовий стан підприємства, структуру та види заборгованості, стан рухомого майна, обладнання тощо. І що важливо – їхати для цього на об’єкт не треба, все можна побачити онлайн", – каже Маркевич.
За його словами, вже щонайменше два потенційні покупці підписали угоду і отримали доступ до документів обʼєкта. А загалом керівник РВ ФДМУ розраховує, що аукціон з його продажу стане найпривабливішим у регіоні і державі вдасться залучити до бюджету десятки мільйонів гривень.
Цю статтю створено завдяки підтримці американського та британського народів через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Управління закордонних справ, Співдружності та розвитку (UKaid). Погляди та думки авторів, висловлені у цих публікаціях, не обов’язково відображають погляди USAID, уряду США, UKaid або уряду Сполученого Королівства.
ПРО ПРОЄКТ
Фонд держмайна України є найбільшим власником різноманітних державних активів, які можна приватизувати на публічних електронних аукціонах Прозорро.Продажі. ФДМУ успішно відновив приватизацію за кілька місяців після повномасштабного вторгнення. Порти, аграрні підприємства, нерухомість, підприємства усіх секторів економіки потребують нових ефективних власників. Знайти потрібний об'єкт та відслідковувати наступні аукціони можна на вебсайті Фонду https://privatization.gov.ua/.

Бізнес і приватизація – спецпроєкт Економічної правди, проекта USAID/UKaid "Діяльність у рамках реформи державних підприємств України" (SOERA), Фонда державного майна України, що розказує про найочікуваніші приватизаційні аукціони, на які варто звернути увагу українському та іноземному бізнесу

Інвестиції в державні активи – це можливість розвитку власного бізнесу та сприяння економічного відродження України.

Читати всі статті спецпроєкту