Підтримка МСП: як європейські партнери та Фонд розвитку підприємництва  допомагають українському бізнесу

За підтримки Європейського союзу
16 листопада 2023

443 інвестиційні проєкти на понад 1,4 млрд грн, 3696 нових та 6390 збережених робочих місць – такою підтримкою в умовах спершу коронакризи, а згодом великої війни стала для українських підприємців та підприємиць програма з підтримки інвестицій малих і середніх підприємств, що фінансує уряд Німеччини через KfW та Євросоюз у межах ініціативи EU4Business.

Велика війна та український бізнес

Ранок 24 лютого 2022 року розділив на "до" та "після" не лише життя пересічних громадян, а й підприємців, перед якими одразу постала велика кількість питань:

Продовжувати працювати чи зачинятись? Як переналаштувати бізнес у нових реаліях? Як зберегти колективи, частина якого може стати на захист країни або навпаки евакуюється в пошуках безпечного місця? Як допомогти ЗСУ? Як імпортувати сировину, враховуючи різке падіння гривні? Як бути з посівною? Як залучити інвестиції, коли в країні війна?

Попри масовані ракетні обстріли росіянами українських міст та стрімке просування ворога вглиб країни одразу за трьома напрямками вже в березні президент Володимир Зеленський закликав українські бізнеси повертатись до роботи.

Влітку 2022 року індекс ділової активності впав до 41,3 за рівноважного значення 50,0. Це пояснювалось руйнуванням промислових потужностей, скороченням попиту, втратою замовлень, порушенням логістичних зв'язків, втратою ринків збуту, блокадою росією Чорного моря та неможливістю експорту продовольства морем за кордон. Енергетичний терор росії, що розпочався у жовтні, теж не додав оптимізму українському бізнесу.

Однак "озброївшись" генераторами та іншими альтернативними джерелами живлення та перечекавши тяжкі часи вже до кінця року українські підприємства змогли надати українській економіці необхідну підтримку. Так, за підсумками воєнного 2022 року, реальний ВВП України впав на 29,1%.

Це стало можливим не лише завдяки незламності українців, які попри нові виклики знаходили сили працювати, а й підтримці, наданій їм державою та міжнародними партнерами. Одним з таких "рятувальних кругів" залишалась й програма з підтримки інвестицій малих і середніх підприємств, яка стартувала ще у 2017 році.

Основним донором став Уряд Німеччини, який надав 10 млн євро позики через Німецький банк розвитку KfW, а також Європейський Союз, який надав 5 млн євро в межах ініціативи EU4Business. Ці кошти спрямували на страхування валютних ризиків, що має допомогти українським підприємцям отримувати доступні та довгострокові кредити у гривні.

"Фонд та Німецький банк розвитку KfW у межах програми розробили та запровадили ефективну модель хеджування валютних ризиків. Вона враховує тенденції валютного ринку, компенсуючи валютні збитки тоді, коли вони виникають. Завдяки цьому при тривалій ревальвації національної валюти протягом 2017-2022 років кошти фінансової допомоги від ЄС на компенсацію валютних збитків не витрачалися. Натомість у рамках програми відбувалося активне кредитування інвестиційних проєктів МСБ та нарощення активів програми", – підсумував виконавчий директор Фонду розвитку підприємництва Андрій Гапон.

Скільком бізнесам допомогла програма

Дві третини часу, протягом якого в Україні реалізується програма, припадає на періоди коронавірусної кризи та великої війни. Спад ділової активності та невизначеність економіки, починаючи з весни 2020 року після невеликого затишшя у 2021 році переросли в воєнні ризики на початку 2022 року.

За 5 років існування програми було укладено 443 кредитних договорів на понад 1,4 млрд грн. Завдяки цьому різні компанії загалом створили 3696 нових та зберегли щонайменше 6390 робочих місць.

Зокрема, у воєнний рік фінансування за програмою було укладено кредитних договорів на 140 млн грн.

У Фонді розвитку підприємництва відзначають, що попри війну цілі, на які бізнеси залучають кошти не змінились, а найбільше за кредитами звертаються підприємства сфери сільського господарства.

З метою здешевлення вартості кредитування інвестиційних проєктів Фонд розвитку підприємництва почав співпрацю з місцевими органами влади, які надають компенсацію процентної ставки до 50% за кошти регіональних бюджетів. Перша така спільна програма почалася з Київською міською державною адміністрацією, потім приєдналися Тернопільська обласна державна адміністрація, органи влади інших областей та міст України. Згодом ця модель лягла в основу державної програми "Доступні кредити 5-7-9%".

“Все має працювати, податки мають сплачуватися”. Історії підприємців-учасників

Кредитування за програмою могли отримати малі та середні підприємства, що працюють у сільському господарстві (74,6%), готельно-ресторанному бізнесі (11,5%), займаються переробкою чи планують проєкти з енергозбереження (13,9%).

Підприємство "ЯГО ПАК", що розташоване в містечку Яготин на Київщині, займається виготовленням як паперової продукції для маркетів, ресторанів, магазинів, кафе, кав`ярень, так і паперових мішків для вугілля, які постачаються не лише по Україні, а й по Європі та світу.

Для того, щоб вийти на новий рівень у виробництві, підприємство підготувало та подало заявку на інвестиційний проєкт через Кредобанк та вже зовсім скоро придбало шестиколірну машину Flex на загальну суму – 160 тисяч доларів.

"Обладнання приїхало повністю готове. Адже це умови справжнього європейського кредиту з відсотковою ставкою, про яку роками всі мріяли. Це не так, як раніше в Україні було. Кредит від 20,30,40,50,60 %. Завдяки поєднанню з Державною програмою "Доступні кредити 5-7-9%" нам вдалося знизити відсоткову ставку до 5%", – розповідає директор Володимир Чекан.

Підприємець переконаний, що якщо є чіткий розрахунок, що придбане обладнання  дозволить покривати кредит та заробляти додаткові кошти або ж окупати інвестиції та розвиватись, то потрібно брати участь в програмі.

"Будемо завозити, встановлювати, набирати, навчати персонал, це додаткові робочі місця. І все-таки запускати. Попри війну і складнощі, все має працювати, податки мають сплачуватися", – додає він.

Стоматологічний центр з Миколаєва ТОВ "Центр сімейної стоматології", завдяки участі у Програмі, придбав обладнання для лікування хворих в медикаментозному сні: наркозну станцію, шприцевий насос, дефібрилятор та кисневий концентратор.

"Придбане обладнання дає змогу лікувати найменших дітей, зокрема й дітей з Синдромом Дауна, з ДЦП, аутизмом. Також ми лікуємо й дорослих, які панічно бояться стоматологів", – розповідає співзасновниця центру Вікторія Богославська.

"Загальна вартість медичного обладнання становила близько 850 тисяч гривень. У "Кредобанку" клініка взяла кредит на 70% від вартості обладнання на 3 роки. “Спочатку відсоткова ставка була 18%, але згодом, завдяки державній програмі "Доступні кредити 5-7-9%", ми знизили відсоткову ставку до 9%, пізніше до 7%, а зараз у нас відсоткова ставка 5%", –зазначила Вікторія.

Історія успіху EU4Business. ТОВ "Центр сімейної стоматології"

Співзасновниця центру наголосила, що програма від уряду Німеччини є найбільш вигідною за 10 років роботи "Центру сімейної стоматології". Завдяки новому обладнанню центр розширив штат працівників – запросив трьох анестезіологів та провів понад 200 операцій. У майбутньому компанія планувала побудувати новий медичний центр та плани змінила війна.

"З самого початку, коли не було обстрілів і повітряної тривоги, ми ще приїжджали до нашої стоматології і надавали безкоштовну медичну допомогу всім, хто потребував: дорослим, діткам, військовим. Допомагали, поки могли. Доки не почали обстрілювати центр міста, де знаходиться наша клініка", – розповіла Вікторія Богославська.

Лише на початку літа 2022 року, попри постійні обстріли міста, до стоматології повернулася перша лікарка, яка частково відновила прийом маленьких пацієнтів, які залишилися в Миколаєві. Сьогодні ж клініка знову відчинена для усіх.

Як взяти участь у Програмі

"Малий та середній бізнес навіть у цей складний час відіграють надзвичайно важливу роль в економіці України. До війни цей сегмент становив 99% всього бізнесу в нашій країні. Зараз ці пропорції змінилися через те, що є окуповані території, і бізнес, на жаль, зазнав великих втрат. Але й досі малий та середній бізнес є ядром нашої економіки", – зазначив виконавчий директор Фонду розвитку підприємництва Андрій Гапон.

Аби взяти участь у програмі, підприємцям варто звернутися до головного офісу будь-кого з банків-партнерів, що беруть участь у програмі, або до найближчого офісу банку-партнера у вашому регіоні. Фахівці банків нададуть повну консультацію щодо формату та змісту документів, які необхідно заповнити й подати для отримання кредитних коштів. Рішення щодо можливості надання кредиту приймає банк-партнер.

Для участі у програмі підприємство має відповідати таким умовам:

  • бути зареєстрованим на території України (за виключенням тимчасово окупованих територій);
  • здійснювати господарську діяльність щонайменше 1 рік;
  • не мати простроченої заборгованості за кредитами;
  • не бути частиною великих корпорацій.

Отримати фінансування на розвиток власного проєкту можуть малі та середні підприємства, які здійснюють діяльність у сферах:

  • сільського, лісового та рибного господарства;
  • переробної промисловості;
  • тимчасового розміщування й організації харчування;
  • постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря.