Як харків’янка відкрила стоматологічний кабінет завдяки державній підтримці

Як харків’янка відкрила стоматологічний кабінет завдяки державній підтримці

За підтримки Програми USAID "Конкурентоспроможна економіка України"
14 грудня 2023

Дуже часто, аби почати власний бізнес, не вистачає коштів, сміливості, ідей чи чогось іншого. Історія харків’янки Олени Фінкевич доводить, що навіть з невеликим бюджетом, але бажанням працювати на себе, можна створити успішний бізнес.

Після початку війни стоматологиня із 13-річним досвідом лікарської практики вимушено виїхала з Харкова до Литви. За кордоном їй пропонували роботу за фахом і хорошою кар’єрною перспективою. Але жінка вирішила повернутися до України та розпочати у рідному місті власний бізнес.

Завдяки державній грантовій підтримці Власна Справа, яка впроваджується Міністерством економіки України, жінка відкрила стоматологічний кабінет і забезпечила роботою ще трьох людей.

Економічна правда в межах спецпроєкту розповідає історії підприємців, які відкрили новий або розширили свій бізнес завдяки державній підтримці. Проєкт реалізується за підтримки Програми USAID "Конкурентоспроможна економіка України".

Шлях до своєї справи

"Я була найманим працівником і власного досвіду ведення бізнесу в мене не було. Раніше я була звичайним лікарем і ніколи не торкалася організаційних моментів", – розповідає Олена Фінкевич.

У Харкові вона працювала стоматологом у клініці та мала 13 років лікарського стажу. Після початку війни у 2022 році жінка змушена була виїхати до Литви. Через деякий час перебування за кордоном почали з’являтися думки про те, щоб повернутися в Україну та почати працювати на себе.

"Деякі пацієнти писали мені, цікавилися, коли я повернуся в Україну і відновлю прийом. У клініку я повертатися не збиралася через неприємну ситуацію під час звільнення, тож розглядала різні варіанти", – зізнається Олена Фінкевич.

Друзі радили їй почати власну практику, але страх брав гору, бо у власному бізнесі багато невідомого, має бути стартовий капітал незрозуміло у яких обсягах.

Якось, гортаючи стрічку в інстаграмі, вона побачила на сторінці подруги анонс грантової програми Власна Справа, тож вирішила подати заявку на участь. Підприємиця зізнається, що написати грантову заявку та описати бізнес-ідею було нескладно. Вона зробила це впродовж одного вечора.

“У мене були пропозиції роботи за фахом за кордоном, але я відмовилася, тому що в мене було бажання повернутися в Україну. Усе це дало мені такий емоційний поштовх, що я за один вечір написала чорновий варіант грантової заявки”, – каже засновниця кабінету.

Але навіть коли вона дізналася, що виграла грант, до останнього вагалася, чи варто починати. "Був страх, раптом я не впораюся чи щось піде не так, в країні все ж таки війна, страх залишитися без пацієнтів", – зізнається підприємиця.

У цей час вона вже повернулася в Україну і деякий час жила в Києві. До Харкова ще боялася повертатися через питання безпеки. У Києві, аби не сидіти без роботи, влаштувалася стоматологом. І це рішення остаточно вплинуло на рішення відкрити власний бізнес.

"Я попрацювала місяць чи два і зрозуміла, що не хочу, щоб хтось мною керував, диктував свої правила, коли мені працювати, а коли відпочивати. Я не згідна була з організацією праці і матеріалами, з якими мені доводилося працювати", – каже Олена Фінкевич.

Розширення та найм працівників

За грантові кошти підприємиця придбала мінімальний набір необхідного обладнання, аби розпочати прийом пацієнтів у власному кабінеті.

"Я займаюся терапевтичною стоматологією, тому необхідне було обладнання для лікування кореневих каналів. Також придбала обладнання для реставрації зубів – фотополімерну лампу та допоміжні інструменти для моделювання пломб, стерилізаційні прилади для обробки інструментів та меблі", – каже Фінкевич.

Загалом у заснування власної справи Олена Фінкевич інвестувала близько 400 тисяч гривень, із яких 250 тисяч – кошти в рамках державної грантової програми Власна Справа.

За умовами гранту на роботу потрібно було взяти двох людей. Тоді отримані від держави кошти покриються за рахунок сплачених податків упродовж трьох років і їх не потрібно буде повертати.

"У мене є троє найманих працівників – адміністратор, медсестра і лікар. І зараз я розглядаю питання, щоб взяти на роботу ще одну людину", – розповідає Олена Фінкевич. 

Вона додає, що через те, що багато фахівців виїхали, на початку були складнощі із пошуком асистентки.

"Багато дівчат, які працювали за цим фахом, виїхали за кордон. У Прибалтиці чи Польщі немає проблем з пошуком роботи для спеціалістів з українським дипломом медсестри. Тому багато хто з українців там залишився жити і працювати", – пояснює підприємиця.

У результаті на роботу асистенткою вирішили запросити студентку з місцевого медуніверситету, яка поєднує роботу з навчанням.

Люди повертаються до Харкова

Основна частина пацієнтів приходить до стоматологічного кабінету Олени Фінкевич за рекомендаціями друзів та знайомих. Також на прийом приходять люди, які лікувалися у неї ще в той період, коли вона працювала в інших клініках.

Вона зізнається, що ще рік тому було важче знайти пацієнтів, бо в Харкові було менше людей. Але з часом мешканці міста почали повертатися. Перший великий потік повернення був у березні цього року, другий – влітку.

"До війни у мене запис був приблизно на місяць наперед. Одразу після повернення у Харків було так, що сьогодні є пацієнти, завтра – немає. Зараз запис є приблизно на тиждень-два", — каже стоматологиня.

Вона додає, що частина пацієнтів – це ті, чиї лікарі виїхали і вирішили залишитися за кордоном. Відтак для фахівців, які залишилися в Україні, з’явилося вікно можливостей.

"Я інколи запитую пацієнтів, як вони мене знайшли, зазвичай це стандартна історія. Пацієнти розповідають, що їхній лікар виїхав за кордон, не планує повертатися, а мене порекомендував хтось із знайомих чи родичів", – додає Олена Фінкевич.

Вона зазначає, що заснувати свій бізнес та взяти грант Власна Справа від Міністерства економіки України було одним із найбільш вдалих рішень у її житті.

"Минув рік. Я з впевненістю можу сказати, що це були марні сумніви, потрібно було починати одразу, як тільки зайшли гроші в межах грантової програми", – каже підприємиця.

У наступному році Міністерство економки планує видати щонайменше 15 тисяч грантів для малих та середніх підприємств. На ці потреби у бюджеті передбачено щонайменше 5 млрд грн.

Юлія Свириденко, Міністерка економіки

"Пріоритет Уряду – зростання та розвиток українського бізнесу, адже це те, що допомагає нам наповнювати бюджети всіх рівнів і в першу чергу – підтримувати обороноздатність. Адже потреби війська ми не можемо фінансувати коштами партнерів, а лише тими, які заробляємо самостійно. Тому я вдячна українському бізнесу, який працює легально, сплачує податки і збори й таким чином підтримує нашу економіку та військо. Ми ж зі своєї сторони підтримуємо бізнес через урядові програми підтримки. Тож закликаю всіх охочих подаватися", – каже Перша віцепрем’єр-міністерка - Міністерка економіки, Юлія Свириденко.

Для бізнесу доступна грантова підтримка в межах програми "єРобота" :