Готова їжа на всі випадки життя. Як переселенка відкрила виробництво страв тривалого зберігання на Полтавщині

Готова їжа на всі випадки життя. Як переселенка відкрила виробництво страв тривалого зберігання на Полтавщині

За підтримки Програми USAID "Конкурентоспроможна економіка України"
5 грудня 2023

Тетяна Чернікова з родиною після початку повномасштабної війни переїхала з Харкова до селища Оржиця на Полтавщині. Тут вона заснувала виробництво готової їжі у реторт-пакетах, яка може зберігатися до двох років.

Розширити свій бізнес підприємиця змогла завдяки державній грантовій програмі Власна Справа, яка впроваджується Міністерством економіки України.

Економічна правда в межах спецпроєкту розповідає історії підприємців, які відкрили новий або розширили свій бізнес завдяки державній підтримці. Проєкт реалізується за підтримки Програми USAID “Конкурентоспроможна економіка України”.

Від бізнесу на зелені – до готових страв

У 2016 році Тетяна Чернікова разом із сестрою Валентиною Денисенко почали займатися вирощуванням мікрозелені.

Раніше сестри ніколи не мали стосунку до аграрного бізнесу, Тетяна працювала керівницею супермаркету, а Валентина була менеджеркою з продажу будматеріалів.

Починали власну справу з теплиці площею 18 м², яку орендували у знайомої в селищі під Харковом. Продукцію постачали до місцевих супермаркетів та закладів громадського харчування. За деякий час площа теплиць збільшилась до 300 м², а асортимент продукції – до понад 20 видів мікрогріну.

Підприємиці вирощували до 500 кілограмів продукції на місяць. Для звичайної зелені це небагато, але у сфері мікрогріну такі обсяги дозволили стати одними з найбільших постачальників у Харкові.

Незадовго до великої війни жінки планували розширити сімейний бізнес та організувати виробництво соусів із зелені (наприклад, песто) та заправок для салатів.

Тетяна Чернікова виграла грант на купівлю обладнання для виробництва. Але його навіть не встигли розпакувати, як почалася повномасштабна війна. Тому вона спочатку перевезла родину на Полтавщину, а згодом забрала і обладнання.

Після початку війни підприємиця вирішила змінити напрямок бізнесу. Людям уже було не до соусів, тож купівельна спроможність сильно впала. Крім того, соуси планували виготовляти із зелені з власних теплиць, які залишилися на Харківщині.

Тож Тетяна Чернікова вирішила розпочати виробництво готової до вживання їжі тривалого зберігання під брендом Green for you Food. В Оржиці Полтавської області, де вона зупинилася, орендувала приміщення колишнього кафе.

“Під час війни ми самі стали переселенцями, і дуже багато людей так само опинилися в умовах без води, їжі або без можливості приготувати собі щось поїсти. Ми бачили, як у Маріуполі люди готують їжу на вогні, і це було дуже важко. Тому ми вирішили, що потрібно готувати страви, які можуть довго зберігатися без холодильника, які будуть смачні як вдома, і які можна взяти з собою та поїсти в будь-яких умовах”, – пояснює Тетяна Чернікова.

Домашня їжа за кілька хвилин

Зараз Green for you Food в Оржиці виготовляють понад 40 видів перших та других страв і десертів. Серед них – страви з овочів, м’яса, каші, закуски (ікра кабачкова, бурякова, паштет) та солодка серія – джеми і чаї. Готові страви не потребують спеціальних умов зберігання та залишаються придатними для вживання до двох років.

Меню продовжують розширювати, залежно від запитів клієнтів. Наприклад, нещодавно додали ще два варіанти перших страв.

“Ми готуємо традиційні, звичні для української кухні, страви: голубці, каші з м’ясом, картоплю з м’ясом, тушковану капусту. Їх усі готують у себе вдома”, – каже засновниця виробництва.

Така продукція має попит під час війни. “Ми орієнтовані на військових, які хотіли б урізноманітнити свій раціон смачною домашньою їжею, а також на людей, які багато працюють і не мають можливості готувати, або чоловіків, які відправили своїх дружин за кордон, і теж не мають можливості чи не вміють готувати”, – каже Тетяна Чернікова.

Після війни підприємиця прогнозує, що продукція матиме попит серед туристів, рибалок та інших людей, які в дорозі або в екстремальних умовах можуть поїсти смачної домашньої їжі.

Страви доводять до стану напівготовності на професійній кухні, запаковують у реторт-пакети і стерилізують в автоклаві. Завдяки цьому традиційна їжа може зберігатися довгий час без холодильника.

На виробництві не використовують консервантів та інших хімічних додатків. Страви уже готові до вживання, їх не потрібно варити чи додавати води – достатньо просто розігріти в окропі чи на сковорідці.

Підприємиця купує овочі, фрукти і ягоди у місцевих мешканців та невеликих фермерів. Каже, що на Полтавщині, де люди вирощують багато городини, проблем із сировиною для виробництва немає. 

“Минулого року було складно працювати через те, що ціни на овочі були надвисокі, логістичні зв’язки були порушені, багато врожаю втрачено. А цього року люди понасаджували більше овочів, і ми маємо можливість купувати сировину на місці”, – розповідає Тетяна Чернікова.

На виробництві – четверо постійних працівників. Це місцеві мешканці, які завдяки релокованому виробництву отримали роботу.

Тетяна Чернікова зізнається, що найскладнішим завданням було налагодити реалізацію відносно нової на ринку продукції. Їжа тривалого зберігання у реторт-пакетах нагадувала людям сухпайки для військових або гуманітарку, тому багато власників торгових закладів відмовлялися брати її для продажу, а магазини, які брали, чули від покупців звинувачення у торгівлі “волонтеркою”.

“Ми пояснювали, що ми – місцевий виробник, що працюємо під своїм брендом і маємо логотип, показували відео з виробництва, сайт, але нам відповідали, що на це ніхто не зважає. Тому зараз ми розробляємо великі кольорові етикетки, щоб ніхто не плутав”, – каже підприємиця.

Потужності виробництва дозволяють виготовляти до 10 тисяч упаковок продукції на місяць. Основна частина продається через інтернет-магазин та локальні заклади торгівлі в межах Полтавської області.

Окрім того, підприємиця співпрацює з волонтерськими і благодійними організаціями, тож таку їжу передають у регіони, які постраждали від бойових дій, а також на фронт.

Гроші на підтримку власної справи

Минулого року Тетяна Чернікова отримала грант від держави в межах державної грантової програми Власна Справа, яка реалізується Міністерством економіки.

Отримані кошти вона витратила частково на закупівлю сировини, частково на обладнання, частково на сплату оренди. За грантові кошти на виробництві встановили автоклав, куттер для подрібнення сировини та індукційну піч.

“Звичайно, це хороша підтримка, бо ми все одно платимо податки, а тут за рахунок податків є можливість отримати допомогу від держави”, – пояснює Тетяна Чернікова.

За умовами гранту, на роботу додатково найняли двох працівників. Підприємиця зазначає, що сума гранту окупиться за рахунок сплачених податків значно швидше, ніж за три роки, тож державі нічого не потрібно буде повертати.

Тетяна Чернікова має амбітні плани щодо майбутнього своєї справи. Зараз вона працює над впровадженням стандартизації НАССР. Також у планах – налагодити співпрацю з місцевими торговими мережами, але для цього потрібно збільшити обсяги виробництва.

“Збільшення потужності – це те, про що я мрію, але в нас – приміщення площею близько 100 квадратних метрів, тому для масштабування потрібно шукати щось більше”, – зізнається підприємиця.

У наступному році Міністерство економки планує видати щонайменше 15 тисяч грантів для малих та середніх підприємств. На ці потреби у бюджеті передбачено щонайменше 5 млрд грн.

Юлія Свириденко, Міністерка економіки

«Пріоритет Уряду – зростання та розвиток українського бізнесу, адже це те, що допомагає нам наповнювати бюджети всіх рівнів і в першу чергу – підтримувати обороноздатність. Адже потреби війська ми не можемо фінансувати коштами партнерів, а лише тими, які заробляємо самостійно. Тому я вдячна українському бізнесу, який працює легально, сплачує податки і збори й таким чином підтримує нашу економіку та військо. Ми ж зі своєї сторони підтримуємо бізнес через урядові програми підтримки. Тож закликаю всіх охочих подаватися», – каже Перша віцепрем’єр-міністерка - Міністерка економіки, Юлія Свириденко.

Для бізнесу доступна грантова підтримка в межах програми "єРобота" :