Завод комбікормів, потужні елеватори та млин: держава виставила на торги Івано-Франківський КХП

ПОНЕДІЛОК, 11 ГРУДНЯ 2023, 13:00 - СПЕЦПРОЄКТ
Час від часу в інформаційному просторі говорять про те, що в Україні може виникнути дефіцит складів та елеваторів. Ці повідомлення звучать гучніше під час блокади агропродукції на кордоні та через зруйновані підприємства на півдні на сході країни. Отже, компанії, які надають послуги зі зберігання, сушіння та обробки зерна і розташовані в умовно безпечному місці, мають неабиякий бізнес-потенціал.
19 грудня держава проводить аукціон з продажу одного з таких об’єктів – єдиний майновий комплекс (ЄМК) державного підприємства “Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів”. Окрім складів та елеваторів, до нього входять млин та комбікормовий завод. А це означає, що підприємство може забезпечити очищення, сушіння, складування зерна від моменту збору врожаю і до його реалізації. Про те, чим цікавий цей комбінат хлібопродуктів, які умови його купівлі та який потенціал таких об’єктів, говорили з виконувачем обов’язків директора ЄМК Олексієм Олійником та експертами.

КХП в Івано-Франківську: що отримає новий власник  

ЄМК Івано-Франківського комбінату хлібопродуктів (КХП) розташований у передмісті Івано-Франківська.
Його збудували на початку 1980-х. До того, як через дії колишнього керівництва підприємство потрапило в боргову яму і через суди у 2019-му припинило роботу, тут виготовляли пшеничне, житнє та кукурудзяне борошно, різні крупи та комбікорм. Продукцію продавали в Україні та за кордон.
Також місцевим агровиробникам надавали послуги очищення, сушіння та зберігання зерна.
Стартова ціна ЄМК на аукціоні – 52,7 млн грн. Переможець отримає у власність понад 46,7 тис. кв. м будівель, серед яких – склади, лабораторії, адмінбудівлі, їдальня, млин, фасувальні лінії, корівники, гараж тощо, а також у користування 12,3 га землі.
На підприємстві є 14 одиниць транспортних засобів та спецтехніки, обладнання радянського та австрійського виробництва. І ще – залізнична та автомобільна дороги з відповідною інфраструктурою.
Олексій Олійник
"Розумієте, виростити та зібрати врожай зернових – це одна справа. Але щоб отримати з нього прибуток, потрібно правильно його зберігати, довести до потрібної вологості, доставити вчасно і зі збереженням якості продукції. У нас є обладнання, яке все це робить, є потужна лабораторія, фахівці з великим досвідом", – говорить в.о. директора Івано-Франківського комбінату хлібопродуктів Олексій Олійник.
Ще один важливий агрегат об’єкту – млин. Ще в 2017-му борошно Івано-Франківського КХП продавали в магазинах у всій Україні. Млин за добу може перемолоти 240 т пшениці та 35 т жита. На елеваторах одночасно може зберігатися 79 тис. т зерна – це 4 силоси, висотою 48 м.
ЄМК розташований зручно з погляду логістики. Тут є автомобільні під’їзні шляхи, залізна дорога прокладена до самого елеватора. До найближчої станції – 3 км, тож вантажі підвозять власним тепловозом.
Експерт Родіон Рибчинський, який є головою Спілки "Борошномели України" та галузевого об'єднання "Укрхарчопром", вважає захід України, зокрема місто Івано-Франківськ, привабливими для бізнесу, пов’язаного з виробництвом продуктів харчування.
Родіон Рибчинський
"Тут є підвищений попит: через війну сюди переїхало чимало людей, релокувалися підприємства. Також регіон залишається одним з небагатьох, де все ще є туристи. З тих же причин тут розвивається тваринництво. Тому потенційно є попит і на комбікорм, і на борошно. Через розташування майже у місті, проблем з пошуком кадрів бути не повинно. Одна з сильних сторін цього КХП – можливість створити там хаб для експорту: кордони з ЄС близько, також є власна залізниця, автомобільна інфраструктура. Тому інвесторам, які зацікавлені працювати з Європою, тут є можливості для розвитку", – каже Рибчинський.

У 2021-му КХП міг заробляти 25 млн грн на рік, аби працював на повну потужність

В.о. директора Олексій Олійник очолив КХП у 2021 році, аби підготувати об’єкт до приватизації. Колись прибуткове підприємство простоювало другий рік поспіль. І справа не у відсутності клієнтів, а в тому, що через одного з колишніх керівників з елеваторів "зникло" кілька тисяч тонн зерна.
Пройшли суди, зрештою, на частину майна виконавча служба наклала арешт. Відтак працювати комбінат не міг.
"Коли я вперше потрапив на територію цього підприємства, мене вразив його масштаб: елеватори заввишки з 14-поверхівку, мережа складів, млин, величезна територія, де колись вирувало життя. Це мало вигляд містечка у місті. На жаль, я не бачив на власні очі, як працює цей потужний об’єкт. На момент мого приходу зі 120 людей залишилося 19. Обладнання та механізмів було так багато, що я наймав компанію, аби провести інвентаризацію... Якби комбінат міг працювати на повну потужність, то заробляв би 25 млн грн прибутку на рік. Це в умовах довоєнного 2021 року, коли в Україні було конкурентне середовище і більшість трейдерів доставляли зерно морем через порти Одеси", – розказує Олексій Олійник.
І додає, що попри простої підприємство мало вигляд доглянутого і готового відновити роботу. Але щоби зробити це, потрібно було виплатити борги або реструктуризувати їх. Однак приватні кредитори не хотіли мати справи з державним підприємством.
Відтак потужний об’єкт, який давав роботу місцевим, платив податки в громаду і послугами якого користувався бізнес, – занепав.

Як держава сприяє приватизації та компенсує ризики під час війни

Аукціон з продажу ЄМК Івано-Франківський КХП відбудеться 19 грудня 2023 року. Держава виставляє його за 52,7 млн грн.
Новий власник має зобов’язання впродовж 6 місяців зберегти колектив та розрахуватися з боргами щодо заробітної плати та податків. Наразі це близько 23 млн грн. У процесі приватизації покупець об’єкту стає правонаступником прав та обов’язків державного підприємства.
Володимир Солонина
"Щоби залучити інвесторів, на період дії воєнного стану законодавство не вимагає встановлення термінів погашення іншої кредиторської заборгованості. Ми контролюватимемо лише сплату боргів із заробітної плати та податків. Решту боргу сплачуватимуть лише за ініціативи кредиторів, яким це підприємство винне. Ми вже продавали підприємства з такою заборгованістю. Як показує практика, одні кредитори звертаються щодо відшкодування боргу одразу, інші – через деякий час. Тобто, однозначно важко сказати, як буде цього разу", – говорить начальник Регіонального відділення ФДМУ в Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях Володимир Солонина.
І додає, що під час будівництва в цей об’єкт вклали значні  кошти, він забезпечував збереження державного резерву зерна. Зараз приватні компанії збудували чимало модульних елеваторів, однак їх потужності та перелік послуг не порівняти з Івано-Франківським КХП.
За словами Олексія Олійника, будівництво нового елеватора за сучасними технологіями коштує від 5 млн доларів (близько 185 млн грн). А в Івано-Франківському КХП все готове до роботи.
Такої ж думки й експерт Родіон Рибчинський:
"Звісно, в цей об’єкт потрібно буде інвестувати чималі кошти, аби модернізувати обладнання. Але це все одно вигідніше, ніж будувати з "нуля". Наприклад, елеватор, потужністю 79 тис. тонн, зараз коштуватиме до 20 млн доларів. Млин – ще 5-7 млн. Я вже не беру інші об’єкти і не кажу про час, який доведеться витратити на оформлення документів та отримання дозволів. Івано-Франківський КХП розташований зручно з погляду логістики, тут одразу можна використовувати елеватор, є склади, залізниця. А модернізацію можна проводити поступово".
Наразі підприємством активно цікавляться аграрні виробники, трейдери, заготівельники.
"Звісно, в нашому регіоні є подібні підприємства. Але зараз роботи вистачить усім. Рішення приватизувати цей ЄМК ухвалили ще взимку 2020 року. Та зараз воно набуло нового сенсу: приватизація потрібна не тільки регіону, колективу, а й державі. Адже такі підприємства – одна зі складових національної продовольчої безпеки України", – говорить Олексій Олійник.
Віталій Коваль
Голова Фонду держмайна України Віталій Коваль переконаний, що кошти, отримані від продажу державних об'єктів, мають служити для зміцнення обороноздатності України, а також для перезавантаження і оздоровлення економіки.
"Сьогодні 1 гривня інвестицій створює додаткові 4 гривні для економіки. Тому ми підходимо до кожного об’єкту, як до потенційної точки зростання. Такою для країни та регіону є перезавантаження Івано-Франківського комбінату хлібопродуктів новими власниками. Адже це і нові робочі місця, і податки. Державне майно під час війни – це внутрішній ресурс. Тому дуже важливо знайти найкоротший шлях до перетворення державного «пасиву» – в «актив»", – резюмує Віталій Коваль.
Цю статтю створено завдяки підтримці американського та британського народів через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Управління закордонних справ, Співдружності та розвитку (UKaid). Погляди та думки авторів, висловлені у цих публікаціях, не обов’язково відображають погляди USAID, уряду США, UKaid або уряду Сполученого Королівства.
ПРО ПРОЄКТ
Фонд держмайна України є найбільшим власником різноманітних державних активів, які можна приватизувати на публічних електронних аукціонах Прозорро.Продажі. ФДМУ успішно відновив приватизацію за кілька місяців після повномасштабного вторгнення. Порти, аграрні підприємства, нерухомість, підприємства усіх секторів економіки потребують нових ефективних власників. Знайти потрібний об'єкт та відслідковувати наступні аукціони можна на вебсайті Фонду https://privatization.gov.ua/.

Бізнес і приватизація – спецпроєкт Економічної правди, проекта USAID/UKaid "Діяльність у рамках реформи державних підприємств України" (SOERA), Фонда державного майна України, що розказує про найочікуваніші приватизаційні аукціони, на які варто звернути увагу українському та іноземному бізнесу

Інвестиції в державні активи – це можливість розвитку власного бізнесу та сприяння економічного відродження України.

Читати всі статті спецпроєкту
Ці повідомлення звучать гучніше під час блокади агропродукції на кордоні та через зруйновані підприємства на півдні на сході країни. А, отже, компанії, які надають послуги зі зберігання, сушіння та обробки зерна і розташовані в умовно безпечному місці, мають неабиякий бізнес-потенціал.
Окрім складів та елеваторів, до нього входять млин та комбікормовий завод. А це означає, що підприємство може забезпечити очищення, сушіння, складування зерна від моменту збору врожаю і до його реалізації.
Ці повідомлення звучать гучніше під час блокади агропродукції на кордоні та через зруйновані підприємства на півдні на сході країни. А, отже, компанії, які надають послуги зі зберігання, сушіння та обробки зерна і розташовані в умовно безпечному місці, мають неабиякий бізнес-потенціал.19 грудня держава проводить аукціон з продажу одного з таких об’єктів – єдиний майновий комплекс (ЄМК) державного підприємства "Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів".Окрім складів та елеваторів, до нього входять млин та комбікормовий завод. А це означає, що підприємство може забезпечити очищення, сушіння, складування зерна від моменту збору врожаю і до його реалізації.Чим цікавий цей комбінат хлібопродуктів, які умови його купівлі та про потенціал таких об’єктів, говорили з виконувачем ообов’язків директора ЄМК Олексієм Олійником та експертами.

КХП в Івано-Франківську: що отримає новий власник  

ЄМК Івано-Франківського комбінату хлібопродуктів (КХП) розташований у передмісті Івано-Франківська.
Його збудували на початку 1980-х. До того, як через дії колишнього керівництва підприємство потрапило в боргову яму і через суди у 2019-му припинило роботу, тут виготовляли пшеничне, житнє та кукурудзяне борошно, різні крупи та комбікорм. Продукцію продавали в Україні та за кордон.
Також місцевим агровиробникам надавали послуги очищення, сушіння та зберігання зерна.
Стартова ціна ЄМК на аукціоні – 52,7 млн грн. Переможець отримає у власність понад 46,7 тис. кв. м будівель, серед яких – склади, лабораторії, адмінбудівлі, їдальня, млин, фасувальні лінії, корівники, гараж тощо, а також у користування 12,3 га землі.
На підприємстві є 14 одиниць транспортних засобів та спецтехніки, обладнання радянського та австрійського виробництва. І ще – залізнична та автомобільна дороги з відповідною інфраструктурою.
Олексій Олійник
"Розумієте, виростити та зібрати врожай зернових – це одна справа. Але щоб отримати з нього прибуток, потрібно правильно його зберігати, довести до потрібної вологості, доставити вчасно і зі збереженням якості продукції. У нас є обладнання, яке все це робить, є потужна лабораторія, фахівці з великим досвідом", – говорить в.о. директора Івано-Франківського комбінату хлібопродуктів Олексій Олійник.
Ще один важливий агрегат об’єкту – млин. Ще в 2017-му борошно Івано-Франківського КХП продавали в магазинах у всій Україні.
Млин за добу може перемолоти 240 т пшениці та 35 т жита. На елеваторах одночасно може зберігатися 79 тис. т зерна – це 4 силоси, висотою 48 м.
ЄМК розташований зручно з погляду логістики. Тут є автомобільні під’їзні шляхи, залізна дорога прокладена до самого елеватора.
До найближчої станції – 3 км, тож вантажі підвозять власним тепловозом.
Експерт Родіон Рибчинський, який є головою Спілки "Борошномели України" та галузевого об'єднання "Укрхарчопром", вважає захід України, зокрема місто Івано-Франківськ, привабливими для бізнесу, пов’язаного з виробництвом продуктів харчування.
Родіон Рибчинський
"Тут є підвищений попит: через війну сюди переїхало чимало людей, релокувалися підприємства. Також регіон залишається одним з небагатьох, де все ще є туристи. З тих же причин тут розвивається тваринництво. Тому потенційно є попит і на комбікорм, і на борошно. Через розташування майже у місті, проблем з пошуком кадрів бути не повинно. Одна з сильних сторін цього КХП – можливість створити там хаб для експорту: кордони з ЄС близько, також є власна залізниця, автомобільна інфраструктура. Тому інвесторам, які зацікавлені працювати з Європою, тут є можливості для розвитку", – каже Рибчинський.

У 2021-му КХП міг заробляти 25 млн грн на рік, аби працював на повну потужність

В.о. директора Олексій Олійник очолив КХП у 2021 році, аби підготувати об’єкт до приватизації. Колись прибуткове підприємство простоювало другий рік поспіль.
І справа не у відсутності клієнтів, а в тому, що через одного з колишніх керівників з елеваторів "зникло" кілька тисяч тонн зерна.
Пройшли суди, зрештою, на частину майна виконавча служба наклала арешт. Відтак працювати комбінат не міг.
"Коли я вперше потрапив на територію цього підприємства, мене вразив його масштаб: елеватори, заввишки з 14-поверхівку, мережа складів, млин, величезна територія, де колись вирувало життя. Це мало вигляд містечка у місті. На жаль, я не бачив на власні очі, як працює цей потужний об’єкт. На момент мого приходу зі 120 людей залишилося 19. Обладнання та механізмів було так багато, що я наймав компанію, аби провести інвентаризацію... Якби комбінат міг працювати на повну потужність, то заробляв би 25 млн грн прибутку на рік. Це в умовах довоєнного 2021 року, коли в Україні було конкурентне середовище, і більшість трейдерів доставляли зерно морем через порти Одеси", – розказує Олексій Олійник.
І додає, що попри простої підприємство мало вигляд доглянутого і готового відновити роботу. Але щоби зробити це, потрібно було виплатити борги або реструктуризувати їх.
Однак приватні кредитори не хотіли мати справи з державним підприємством.
Відтак потужний об’єкт, який давав роботу місцевим, платив податки в громаду і послугами якого користувався бізнес, – занепав.

Як держава сприяє приватизації та компенсує ризики під час війни

Аукціон з продажу ЄМК Івано-Франківський КХП відбудеться 19 грудня 2023 року. Держава виставляє його за 52,7 млн грн.
Новий власник має зобов’язання впродовж 6 місяців зберегти колектив та розрахуватися з боргами щодо заробітної плати та податків. Наразі це близько 23 млн грн. У процесі приватизації покупець об’єкту стає правонаступником прав та обов’язків державного підприємства.
Володимир Солонина
"Щоби залучити інвесторів, на період дії воєнного стану законодавство не вимагає встановлення термінів погашення іншої кредиторської заборгованості. Ми контролюватимемо лише сплату боргів із заробітної плати та податків. Решту боргу сплачуватимуть лише за ініціативи кредиторів, яким це підприємство винне. Ми вже продавали підприємства з такою заборгованістю. Як показує практика, одні кредитори звертаються щодо відшкодування боргу одразу, інші – через деякий час. Тобто, однозначно важко сказати, як буде цього разу", – говорить начальник Регіонального відділення ФДМУ в Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях Володимир Солонина.
І додає, що під час будівництва в цей об’єкт вклали значні  кошти, він забезпечував збереження державного резерву зерна.
Зараз приватні компанії збудували чимало модульних елеваторів, однак їх потужності та перелік послуг не порівняти з Івано-Франківським КХП.
За словами Олексія Олійника, будівництво нового елеватора за сучасними технологіями коштує від 5 млн доларів (близько 185 млн грн).
А в Івано-Франківському КХП все готове до роботи.
Такої ж думки й експерт Родіон Рибчинський:
"Звісно, в цей об’єкт потрібно буде інвестувати чималі кошти, аби модернізувати обладнання. Але це все одно вигідніше, ніж будувати з "нуля". Наприклад, елеватор, потужністю 79 тис. тонн, зараз коштуватиме до 20 млн доларів. Млин – ще 5-7 млн. Я вже не беру інші об’єкти і не кажу про час, який доведеться витратити на оформлення документів та отримання дозволів. Івано-Франківський КХП розташований зручно з погляду логістики, тут одразу можна використовувати елеватор, є склади, залізниця. А модернізацію можна проводити поступово".
Наразі підприємством активно цікавляться аграрні виробники, трейдери, заготівельники.
"Звісно, в нашому регіоні є подібні підприємства. Але зараз роботи вистачить усім. Рішення приватизувати цей ЄМК ухвалили ще взимку 2020 року. Та зараз воно набуло нового сенсу: приватизація потрібна не тільки регіону, колективу, а й державі. Адже такі підприємства – одна зі складових національної продовольчої безпеки України", – говорить Олексій Олійник.
Віталій Коваль
Голова Фонду держмайна України Віталій Коваль переконаний, що кошти, отримані від продажу державних об'єктів, мають служити для зміцнення обороноздатності України, а також для перезавантаження і оздоровлення економіки.
"Сьогодні 1 гривня інвестицій створює додаткові 4 гривні для економіки. Тому ми підходимо до кожного об’єкту, як до потенційної точки зростання. Такою для країни та регіону є перезавантаження Івано-Франківського комбінату хлібопродуктів новими власниками. Адже це і нові робочі місця, і податки. Державне майно під час війни – це внутрішній ресурс. Тому дуже важливо знайти найкоротший шлях до перетворення державного "пасиву" – в "актив"", – резюмує Віталій Коваль.
Цю статтю створено завдяки підтримці американського та британського народів через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Управління закордонних справ, Співдружності та розвитку (UKaid). Погляди та думки авторів, висловлені у цих публікаціях, не обов’язково відображають погляди USAID, уряду США, UKaid або уряду Сполученого Королівства.
19 грудня держава проводить аукціон з продажу одного з таких об’єктів – єдиний майновий комплекс (ЄМК) державного підприємства "Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів".
ПРО ПРОЄКТ
Фонд держмайна України є найбільшим власником різноманітних державних активів, які можна приватизувати на публічних електронних аукціонах Прозорро.Продажі. ФДМУ успішно відновив приватизацію за кілька місяців після повномасштабного вторгнення. Порти, аграрні підприємства, нерухомість, підприємства усіх секторів економіки потребують нових ефективних власників. Знайти потрібний об'єкт та відслідковувати наступні аукціони можна на вебсайті Фонду https://privatization.gov.ua/.

Бізнес і приватизація – спецпроєкт Економічної правди, проекта USAID/UKaid ""Діяльність у рамках реформи державних підприємств України" (SOERA), Фонда державного майна України що розказує про найочікуваніші приватизаційні аукціони, на які варто звернути увагу українському та іноземному бізнесу

Інвестиції в державні активи – це можливість розвитку власного бізнесу та сприяння економічного відродження України.

Цей проект створено завдяки підтримці американського та британського народів через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Управління закордонних справ, Співдружності та розвитку (UKaid). Погляди авторів, висловлені у цих публікаціях не обов’язково відображають погляди USAID, уряду США, UKaid або уряду Сполученого Королівства.