Держава оголосила аукціон з приватизації  складського центру в Одесі

СЕРЕДА, 3 СІЧНЯ 2024, 13:00 - СПЕЦПРОЄКТ
18 січня 2024 року відбудеться аукціон з продажу великого складського центру в Одесі. Мова йде про єдиний майновий комплекс ДП "ТВК". Стартова ціна – 208 млн грн. Це державне підприємство отримує прибуток, не має боргів із заробітної плати та розташоване дуже вдало: біля промтоварного ринку "Сьомий кілометр".
Більше про цей об’єкт, його особливості та переваги розповів головний юрист ДП "ТВК" Андрій Лупенко. А голова ФДМУ Віталій Коваль пояснив, чому держава продає прибутковий об’єкт.

Склади за 800 м від ринку "7-й кілометр"

Андрій Лупенко
Назва "ТВК" розшифровується як "торгово-виставковий комплекс". Але виставок та торгівлі тут ніколи не було. Натомість на території 6,5 га землі розмістилися приміщення площею майже 35,4 тис. м². Серед них – 17 складів, адмінбудівля, гараж та об’єкти інфраструктури. 
ДП "ТВУ" надає послуги зі зберігання товарів. Його клієнти – підприємці, які реалізують товар на "7-й кілометр", що розташований за 800 м від складського центру.
"На складах у нас зберігаються переважно промислові та побутові товари: тканини, дитячі речі, взуття, електроніка тощо. Абсолютна більшість із них реалізується на ринку поруч. По суті, наше підприємство – це складський центр. Крім продавців із "7-го кілометру", серед наших клієнтів є інтернет-магазини. Із 17 складів наразі зайняті всі", – говорить головний юрист ДП "ТВК" Андрій Лупенко.
За його словами, наразі “ТВК” щомісяця заробляє близько 3,6 млн грн валового доходу. Із них чистого прибутку щомісяця сплачує державі близько 500 тис. грн, ще 500-700 тис. грн залишаються на підприємстві.
Їх держпідприємство інвестує у підтримання належного стану приміщень та інфраструктури.
Віталій Коваль
"ДП "ТВК" включили в перелік приватизації ще у 2018 році. Розпорядженням КМУ Фонд отримав об’єкт. Причина – відсутність подальшої перспективи його розвитку у державній власності. Підприємство – привабливий об'єкт, але не входить до переліку стратегічних об’єктів країни. Держава не повинна займатися непрофільною діяльністю у вигляді торгових мереж чи логістики. Тому прийнято рішення підготувати об’єкт до приватизації і виставити на продаж. Адже сьогодні, в умовах війни, кожен «пасив» має стати «активом» і для цього дуже важливо знайти найкоротший шлях. Кожна гривня сьогодні має йти на підтримку Сил оборони", – пояснює голова ФДМУ Віталій Коваль.

Чому варто придбати "ТВК": прибутковість, зручна логістика і вільна земля

Підприємство збудоване 24 роки тому. Але завдяки постійному догляду складські приміщення перебувають у гарному стані: відремонтовані, оснащені системами захисту і зберігають товари в належних умовах.
Вікторія Лисюк
Попри статус "державне", підприємство отримує прибуток і не має боргів із заробітної плати та перед держбюджетом. Водночас на балансі "ТВК" числиться майже 9 млн грн іншої кредиторської заборгованості.
Вона виникла наприкінці 2000-х, але не прострочена, її інвестор сплачувати не буде.
"Попри те, що термін позовної давності стік у 2012-2013 роках, зараз немає законних підстав вважати цю кредиторську заборгованість простроченою. Адже на цей час справи перебувають у судах або в органах прокуратури, первинної документації на ці суми у "ТВК" немає. Перед однією компанію суд визнав борг недійсним, а решта підприємств перебувають у стані припинення. Тому майбутній власник не сплачуватиме ці позики, адже вони безнадійні", – пояснила начальниця РВ ФДМУ в Одеській та Миколаївській областях Вікторія Лисюк.
Ще одна перевага цього об’єкту – вигідне розташування – на в’їзді в Одесу. Тому на склади зручно заїжджати фурами та вантажівками. Також усього за один кілометр від підприємства проходить залізниця. 
"Наше підприємство має вільну землю. Із 6,5 га забудовані лише три. А отже новий власник зможе облаштувати тут виробництво, збудувати нові складські потужності чи навіть звести ЖК. Цільове призначення землі дозволяє це робити", – пояснює головний юрист держпідприємства.
Окрім того, оскільки об’єкт розташований у великому місті, тут легше знайти кваліфікованих працівників, якщо новий власник захоче розширити виробництво. А наразі в компанії працює 20 людей – переважно адміністративний персонал.
За умовами приватизації, робочі місця для них мають бути збережені впродовж 6 місяців після укладання договору про право власності на об’єкт.
Охоронні послуги компанія замовляє в іншої фірми. Територія обладнана сучасними системами захисту: відеонагляд, сигналізація, системи контролю, електронна система пропусків тощо. 
"Купуючи це підприємство, інвестор отримує готовий бізнес, який приносить прибуток. Таких серед державних підприємств небагато. Додаткових вкладень тут можна не робити", – пояснює Андрій Лупенко.
Цю статтю створено завдяки підтримці американського та британського народів через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Управління закордонних справ, Співдружності та розвитку (UKaid). Погляди та думки авторів, висловлені у цих публікаціях, не обов’язково відображають погляди USAID, уряду США, UKaid або уряду Сполученого Королівства.
ПРО ПРОЄКТ
Фонд держмайна України є найбільшим власником різноманітних державних активів, які можна приватизувати на публічних електронних аукціонах Прозорро.Продажі. ФДМУ успішно відновив приватизацію за кілька місяців після повномасштабного вторгнення. Порти, аграрні підприємства, нерухомість, підприємства усіх секторів економіки потребують нових ефективних власників. Знайти потрібний об'єкт та відслідковувати наступні аукціони можна на вебсайті Фонду https://privatization.gov.ua/.

Бізнес і приватизація – спецпроєкт Економічної правди, проекта USAID/UKaid "Діяльність у рамках реформи державних підприємств України" (SOERA), Фонда державного майна України, що розказує про найочікуваніші приватизаційні аукціони, на які варто звернути увагу українському та іноземному бізнесу

Інвестиції в державні активи – це можливість розвитку власного бізнесу та сприяння економічного відродження України.

Читати всі статті спецпроєкту