100 миллионов за Насирова: мало или много?

100 миллионов за Насирова: мало или много?

Пятница, 10 марта 2017, 21:20 -
УНИАН

В понеділок 13 березня розпочнеться черговий раунд "справи Насірова". Адвокати відстороненого голови ДФС спробують оскаржити запобіжний захід.

Напередодні Солом'янський райсуд Києва обрав Роману Насірову запобіжний захід у вигляді арешту на 60 діб з альтернативою внесення застави в 100 млн. гривень.

Нагадаємо, Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) просила для затриманого заставу в розмірі 2 млрд гривень. В історії кримінального процесу України ще не було таких дорогих застав.

Але, чи можна її вважати великою?

Реклама:

До недавнього часу і 100 млн гривень вважалася колосальною сумою. Проте, останніми роками українські судді все активніше застосовують до підозрюваних запобіжні заходи з вісьмома нулями.

Зрештою, це не забаганка окремого прокурора чи судді. Сума застави повинна враховувати суму збитків та матеріальне становище підозрюваного — це передбачено законом.

Чи підйомна ця сума для родини Насірова?

ЕП підготувала список потенційних "спонсорів", які б, теоретично, могли допомогти Насірову вийти на волю. В цей список ми включили родину, друзів, а також ситуативних союзників.

Сам Насіров з дружиною

На інавгурації Дональда Трампа
На інавгурації Дональда Трампа

Перший варіант — це власні статки Романа та Катерина Насірових, які у 2015 році задекларували майже 73 млн гривень, за розрахунками Центру протидії корупції. Ця сума складається з готівкових коштів та коштів на банківських рахунках, які є у розпорядженні сім'ї Насірових. Еквівалент в іноземній валюті також враховується.

У Насірових, крім цього, є п'ять квартир та два будинки. Також раніше повідомлялося, що Насіров приховав дві квартири в Лондоні, вартість яких, за даними Радіо Свобода, становить 270 і 550 тисяч фунтів відповідно.

Тобто, сума застави більш-менш співпадає з майновим станом сім'ї підозрюваного. До того ж, тут не враховані статки родичів.

Тесть — Олександр Глімбовський

ФОТО

Дружина Насірова Катерина Глімбовська є дочкою відомого будівельного магната Олександра Глімбовського, власника корпорації "Альтіс-Холдинг".

Саме ця компанія, наприклад, проводила реконструкцію київського ЦУМу і Поштової площі, терміналу D аеропорту "Бориспіль" і перебудовувала львівський аеропорт. Фігурувала компанія Глімбовського і в будівництві дитячої лікарні "Охматдит". Майже в усіх перелічених випадках головним замовником робіт була держава.

Загалом, за даними видання "Наші гроші", корпорація "Альтіс-Холдинг" і ТОВ "Альтіс-Спецбуд" з 2010 року виграли державні тендери на загальну суму 3,39 млрд грн. Останнім виграним тендером є розробка документації на реконструкцію аеродрому "Вінниця".

Раніше журналісти телевізійного проекту "Наші гроші" також виявили, що корпорація тестя Насірова, яка оперує мільярдними оборотами, сплачувала до бюджету кількасот тисяч гривень податків завдяки мінімізації прибутку через низку власних структур

Тож потрібні 100 мільйонів, щоб Насіров вийшов із СІЗО, можна і тестя пошукати.

Трійця депутатів-"захисників" Насірова

ФОТО
Олександр Третьяков, Гліб Загорій, Валерій Давиденко

4 березня, коли Насірова доправили до Інституту кардіології для визначення стану його здоров'я, ця трійця депутатів "БПП" намагалася протидіяти представникам НАБУ і не давала їм відправити підозрюваного на обстеження.

З моменту затримання впродовж 72 годин підозрюваний перебуває під вартою і будь-яке перешкоджання діям детективів є кримінально караним діянням.

"Факти перешкоджання діям співробітників Бюро зафіксовані на відео. Дані матеріали будуть у подальшому передані до компетентних органів з метою надання правової оцінки незаконним діям народних депутатів", — заявили у прес-службі НАБУ.

Втім, якщо згадані депутати, насправді, дуже хочуть допомогти своєму товаришу, то можуть знайти 100 мільйонів гривень. Їм буде зовсім не важко це зробити. Зокрема, за розрахунками Центру протидії корупції, разом колишні однопартійці Насірова задекларували більше 450 млн гривень.

Віталій Хомутиннік

ФОТО

Після обрання Насірова головою ДФС ЗМІ чимало писали про те, що запорукою успіху в тому числі була "компромісність" його фігури для БПП, НФ і депутатської групи "Відродження" на чолі з Віталієм Хомутинником, на чиї голоси під час важливих голосувань спиралися в БПП.

Про цей зв'язок часто згадують і зараз. "На займаній посаді Насіров задовольняв і Порошенка, і Кононенка, і Ахметова, і Хомутинніка – всіх. Саме тому вони бояться, що він опиниться за гратами та дасть проти них свідчення. Насіров — символ кланового "договорняку", — заявив напередодні екс-заступник генпрокурора Давід Сакварелідзе у коментарі виданню "Гордон".

Хомутинник від зв'язків із екс-керівником ДФС відхрещувався раніше, продовжує це робити й тепер.

А тим часом нагадаємо: Хомутиннік — один з найбагатших депутатів Верховної Ради. За даними декларації, у Хомутинніка в розпорядженні близько 390 млн гривень — на банківських рахунках та готівкою.

Також депутат володіє рядом фірм в сфері АПК, страхуванні, нерухомісті, інвестицій і газовидобутку. Зокрема, у Хомутинніка спільний бізнес з Ігорем Коломойським. Загалом в останній декларації депутат задекларував 30 компаній, з яких 9 зареєстровані на Кіпрі, Віргінських і Кайманових островах.

Олександр Онищенко

 

Напередодні нардеп-втікач, через якого Насіров опинився у в'язниці, заявив, чи то жартома чи то всерйоз, що готовий внести заставу за відстороненого голову ДФС.

Формально розшукуваний Онищенко, звісно, не може внести необхідно заставу. Проте в теорії це можливо, якщо припустити, що Насіров допоміг нардепу реструктуризувати борги належних йому підприємств у незаконний спосіб. Проте Насіров так само міг виконувати і вказівку, на чому, власне, і наполягає Онищенко.    

Отже, чи достатньо у втікача коштів якщо він наважиться на такий жест доброї волі? Минулого року Онищенко не встиг подати декларацію. В коментарі УП він заявив, що не може цього зробити нібито через те, що його документи забрали представники НАБУ.  

Якщо ж орієнтуватися на рейтинги багатіїв, до яких він регулярно потрапляв, то за їх оцінками, його статки до втечі сягали 29 млн доларів, що дорівнює приблизно 780 млн гривень.

Ігор Коломойський

 

Контрольованій бізнесменом "Укрнафті" ДФС Насірова так само відстрочили рентні платежі. До речі, на суму 14 млрд гривень, яка  в рази перевищує аналогічну суму відстрочки для компаній Онищенка.

У що це вилилося у підсумку, ЕП уже писала — більша частина цих коштів фактично втрачена для бюджету через рішення Вищого адміністративного суду України, який зобов'язав ДФС прийняти від ПАТ "Укрнафта" газ 2006 року видобутку в якості застави. Рішення дозволяє "Укрнафті" погасити податковий борг перед Державною фіскальною службою за рахунок зазначеного газу.

У 2016 році Ігор Коломойський входив у трійку найбагатших людей країни.

Від редакції

Завданням ЕП в даному випадку було не надати вичерпний список усіх потенційних "спонсорів" визволення Насірова з-під варти. Потенційно він може бути дуже великим, і там, ймовірно, знайдеться місце відомим  бізнесменам, чиновникам та депутатам. 

Так само, є малоймовірним, що згадані і не згадані особи внесуть необхідну заставу.

Головне завдання: показати, що застава у 100 мільйонів у даному випадку, можливо, і не є такою великою. Уже через два дні ми дізнаємося, що з цього приводу думає суд.

Реклама: