"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Укрнафті" спишуть багатомільярдний податковий борг

Вівторок, 28 лютого 2017, 17:13 -

Вищий адміністративний суд України залишив в силі рішення, яким суд нижчої інстанції зобов'язав Державну фіскальну службу прийняти 2,061 млрд кубометрів газу 2006 року видобутку в якості податкової застави від ПАТ "Укрнафта".

Про це йдеться у постанові суду від 30 січня.

У постанові зазначається, що згадані 2,061 млрд кубометрів газу оцінюються в 13,607 млрд гривень.

Таким чином, 1 тисяча кубів газу оцінена в 6,8 тисяч гривень, що можна порівняти з вартістю імпортованого Україною газу з Європи.

Реклама:

"Дане рішення суду дозволяє "Укрнафті" погасити податковий борг перед Державною фіскальною службою за рахунок зазначеного газу", - повідомив ЕП співрозмовник в Міненерго.

За даними ЕП, в даний момент податковий борг "Укрнафти" перед ДФС перевищує 13 млрд гривень.

Газ, про який йдеться в судовому рішенні, був видобутий "Укрнафтою" в 2006 році, згодом він був направлений на потреби населення, а розрахунок з "Укрнафтою" не було здійснено через її відмову приймати платіжки за затвердженим тарифом.

Згідно із законодавством, чинним на той час, "Укрнафта" була зобов'язана продавати весь товарний газ власного видобутку "Нафтогазу" за ціною, встановленою НКРЕ, для подальшої реалізації ресурсу населенню.

"Починаючи з 2005 року менеджмент "Укрнафти" ухилявся від оформлення договорів купівлі-продажу з "Нафтогазом", мотивуючи свою відмову низьким рівнем цін, встановлених НКРЕ", - заявляли раніше в "Нафтогазі".

Також зазначалося, що "Нафтогаз" неодноразово висловлював готовність оформити обсяги газу "Укрнафти", передані для споживання населенням, за цінами, встановленими регулятором у відповідні періоди.

Як відомо, 4 серпня 2016 року, набуло чинності рішення Окружного адміністративного суду, яке зобов'язало Державну фіскальну службу прийняти 2 млрд кубів газу в якості податкової застави від "Укрнафти".

До цього представник Державної виконавчої служби робив спроби передати "Укрнафті" зазначений обсяг газу, намагаючись вилучити його з підземного сховища газу, яке управляється "Укртрансгазом".

Рішення виконавчої служби про вилучення ресурсу стало несподіванкою для "Нафтогазу", 7 червня держхолдинг заявив, що акт про його передачу фіктивний.

Пізніше глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв заявив, що ініціює проведення засідання наглядової ради "Укрнафти", на розгляд якої винесе директиву для менеджменту "Укрнафти" щодо відмови від використання цього газу.

У той же час глава "Укрнафти" Марк Роллінс наполягав на тому, що зазначені 2 млрд кубів газу необхідно передати в заставу ДФС для подальшої реалізації і погашення податкового боргу "Укрнафти". Ці вимоги співпадають з позицією одного з акціонерів компанії - Ігоря Коломойського.

ПАТ "Укрнафта" - найбільша українська нафтовидобувна компанія. НАК "Нафтогаз України" належить 50% + 1 акція "Укрнафти", групі компаній "Приват" Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова - близько 42% акцій.

Микола Топалов, ЕП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: