Заберет ли Коломойский бизнес Ставицкого?

Заберет ли Коломойский бизнес Ставицкого?

Четверг, 11 декабря 2014, 14:47 -
Один из общественных трендов - очистка власти и судебной системы от "семьи" и созданных ею схем. Все это было бы прекрасно, если бы речь не шла о "перегонке" активов от бывших олигархов к нынешним. Победы НАК "Надра Украины" в судах на самом деле могут работать в интересах главы Днепропетровской ОГА. (Укр.)

Один із суспільних трендів - очищення влади і судової системи від "сім'ї" та створених нею схем.

Все це було б чудово, якби не йшлося про "перегонку" активів від колишніх олігархів до нинішніх.

Невдовзі той бізнес, який контролювала "сім'я" через екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького, перейде під контроль... не держави, а Ігоря Коломойського.

Отже, вся гімнастика, якою в суді займається державне НАК "Надра України", насправді працює зовсім не на державу.

Реклама:

Історія питання

"Сім'я" зникла, і НАК "Надра України" раптом згадало, що воно є державним підприємством.

10 грудня Апеляційний господарський суд прийняв рішення на користь НАК "Надра України". Цим рішення було залишено в силі рішення суду першої інстанції - згідно з ним, у команії Ставицького відбирають право видобутку на величезному Сахалінському родовищі газу.

Підсумкове рішення винесене на користь "Надр". Суд визнав недійсними угоди купівлі-продажу частки у договорі спільної діяльності НАК фірмі Golden Derrick.

Простіше кажучи, рішенням суду у пана Ставицького та його компаньонів "віджали" Сахалінське родовище.

Golden Derrick - уславлена компанія. Її розквіт припав на роки президентства Віктора Януковича. Компанію пов'язують з наближеними до попереднього президента Юрієм Іванющенком, Едуардом Ставицьким і Миколою Присяжнюком.

Крім активної участі в оборудках з Межигір'ям, Golden Derrick фігурувала в маніпуляціях у видобувній галузі. Недарма ж назву компанії можна перекласти як "Золота вишка".

У Харківській області є Сахалінське родовище. Воно містить 15 млрд куб м доведених і розвіданих запасів газу, 1,7 млн тонн конденсату, 1,7 млн тонн нафти.

"Надра України" у 2000-2003 роках уклало три угоди про спільну діяльність. Розподіл часток між трьома учасниками трьох СП виглядав так.

Тим часом з ліцензією на видобуток відбувалися дивовижні речі.

З 2009 року вона належить компанії "Укрнафтобуріння". До цього компанія була власністю Миколи Злочевського, який продав свою частку структурам групи "Приват".

З перемогою Віктора Януковича розпочався процес позбавлення компанії ліцензії через Мінекології і Держгеонадра. Компромісом між "Приватом" і "сім'єю" стало зменшення частки підконтрольного "Привату" офшору в два рази - з 90% до 45%.

Компанія Deripon Commercial Ltd продала 45% "Укрнафтобуріння" двом іншим офшорам - Ares Systems и Ariana Business.

Далі "Надра" починає себе поводити незрозуміло. Спочатку створюється Golden Derrick. До її складу входить і "Надра України" з часткою 33%. Внеском у статутний капітал стають активи ДГП "Полтава - нафтогаз - геологія".

Потім державні "Надра" та "Полтава-Нафтогаз-Геологія" вирішують продати свої частки участі у договорах про спільну діяльність компанії Golden Derrick. Після цього "Надра України" та "Полтава - нафтогаз - геологія" стають у цих угодах компанією Golden Derrick, у якій НАКу належить 33%.

В усіх угодах зменшується частка операторів "Сіріус-1", ЗАТ СП "Девон" та ЗАТ "Сахалінське". Вона стає однаковою - 40%. Разом з тим, в усіх трьох угодах також з'явилося "Укрнафтобуріння" з такою ж часткою - 40%.

Загалом, "Надра" продала компанії Golden Derrick три частки у трьох угодах про спільну діяльність. В результаті частки держави суттєво зменшилися. Загальна сума всіх угод купівлі-продажу становила 20,6 млн грн.

На користь кого працюють суди?

Справедливим з точки зору громади було б повернення Сахалінського родовища до держави. Але поки що справи складаються геть іншим чином.

Все йшло чудово, поки Янукович залишався президентом. Однак після зміни влади погляд на угоду змінюється.

У серпні 2014 року були подані одразу три позови за всіма трьома угодами.

"Надра" вирішили скористатися тим, що Golden Derrick повністю не розрахувалася за купівлю часток. Точніше, сплатила лише 7,85 млн грн з 20,6 млн грн. Державна компанія використала це, вимагаючи розірвання договорів купівлі-продажу.

10 грудня Апеляційний господарський суд залишив без задоволення апеляцію Golden Derrick на рішення суду першої інстанції, який зобов'язав сторони скасувати угоду купівлі-продажу часток в угодах про спільну діяльність.

"Це рішення суду є стратегічно важливим для компанії, оскільки дає можливість в подальшому забезпечити участь держави в особі Національної акціонерної компанії "Надра України" у спільній діяльності на Сахалінському родовищі та отримання прибутку", - зазначили у прес-службі компанії.

 Ігор Коломойський. Фото radiosvoboda.org

У "Надрах" розраховують, що Golden Derrick буде відмовлено і в інших апеляціях за двома іншими угодами. Не виключено, що далі справу розглядатиме Вищий господарський суд.

НАК випромінює оптимізм, але є кілька нюансів, які ставлять питання щодо справжніх мотивів керівництва компанії.

Скоріше за все, "Надра" не зможе відновити свої початкові частки у трьох угодах. Йдеться тільки про 20-відсоткові пакети за кожною угодою. Golden Derrick володіє саме такими пакетами.

"Щоб повернути первинні позиції, компанії необхідно вести перемовини з іншими учасниками спільної діяльності", - зазначають в компанії.

Найцікавіше - попереду. Не можна виключати, що "Надра" опиниться в гостинних обіймах Ігоря Коломойського.

22 жовтня 2014 року Київський апеляційний господарський суд визнав недійсним договір купівлі-продажу за двома офшорами і поновив у правах мажоритарного акціонера Deripon Commercial Ltd.

Golden Derrick заборгувала і "Укрнафтобурінню". Після поділу компанії між "сім'єю" і "Приватом" фірма Іванющенка і Ставицького надавала їй сервісні послуги. Активами був внесок "Надр" у вигляді ДГП "Полтава - нафтогаз - геологія". Відтак, "Приват" може відсудити у Golden Derrick ще й колишнє державне майно.

Як реагуватимуть інші учасники угод про спільну діяльність на появу "Надр", прогнозувати важко. Тим більше, що навколо родовища зламано стільки списів.

Навряд чи інші учасники, отримавши законним шляхом свої частки, привітають повернення НАК і поділяться своїми частками. Однак навіть 20% - краще, ніж 6%.

Реклама: