"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Почему не дешевеет бензин

Почему не дешевеет бензин

Вторник, 28 октября 2014, 10:19 -
Что грозит трейдерам? В марте 2013 года за согласованное повышение цен комитет оштрафовал трех крупнейших торговцев Украины на 150 млн грн. Сейчас действия антимонопольного ведомства похожи на заигрывание с операторами. (Укр.)

З того часу, як ціни на нафту поповзли вниз, ця тема стала однією з найбільш обговорюваних в Україні.

По-перше, від ситуації на нафтовому ринку напряму залежить наповнення бюджету нашого войовничого сусіда.

По-друге, українці небезпідставно розраховують, що з падінням цін на нафту почне дешевшати і бензин.

Чи змусить Росію дешева нафти згорнути військові програми, і чи буде це сильним ударом для російської економіки - питання риторичне.

Реклама:

Разом з тим, все більше українських автолюбителів дивується, чому ціни на пальне не рухаються за нафтою.

Ціна на "чорне золото" падає безупинно з середини червня, коли вона була трохи вище 115 дол за барель. З того часу падіння перевищило 20%. За останніми даними ф'ючерси на європейську марку нафти Brent пробили рівень 85 дол за бар. Російська марка Urals торгується на рівні 83 дол за бар.

Ціни ж на бензин знаходяться у коридорі 16,1-16,9 грн за л. Ще буквально тиждень тому пальне коштувало на 30-40 копійок дорожче. Загалом з початку 2014 року бензин подорожчав майже на 50%.

Хай там як, але сьогодні саме показники на стелах АЗС і табличках обмінників формують у населення сприйняття того, що відбувається в країні. Конкурувати з цим інформаційним потоком зможе мало що.

Ціна

Чи обґрунтовані ціни на стелах АЗС?

В Антимонопольному комітеті вважають, що такого обґрунтування нема і не може бути. Комітет напередодні навіть презентував журналістам власне дослідження, щоб це довести.

Його результати свідчать, що сьогоднішні ціни на моторне пальне завищені на 1-2 грн.

"Ціна на бензин європейської якості, розрахована за умови існування значної конкуренції, повинна бути, якщо не сьогодні, то найближчим часом, на рівні 14,1 грн за л бензину марки "А-95", - каже виконуючий обов'язки голови АМКУ Микола Бараш.

Без урахування рiзкої змiни загальної ситуацiї на нафтовому ринк, цiна на бензин "А-95" повинна становити 15,13 грн за л, додав він.

Очільник комітету виразив жаль з приводу того, що оператори ринку нафтопродуктів самі не роблять такого аналізу для споживачів. "Досі ми не маємо від компаній якихось серйозних обґрунтувань власного ціноутворення", - наголосив він.

Крім антимонопольного відомства, НТЦ "Психея" представив дослідження українського ринку на тлі світових тенденцій. За винятком дрібних деталей його результати збіглися з даними АМКУ.

У комітеті також продемонстрували усі критерії, за якими вони вираховували справедливу ціну на бензин "А-95" так званої європейської якості. У формулі враховуються ціни Platts, витрати операторів, податки та рекомендована маржа.

Правда, дані застарілі - квітень 2014 року. Тоді долар ще не був таким дорогим. Втім, нафта тоді торгувалася вище 100 дол.

 Натисніть для збільшення

Що таке Platts? Це агентство, яке є провідним світовим постачальником інформації про енергоносії і джерелом еталонних котирувань на ринках енергоносіїв з 1909 року. Ціни на нафтопродукти орієнтуються саме на Platts.

Джерелом інформації є учасники ринку, які в режимі реального часу надають агентству ціни угод. На європейському ринку у формуванні цін Platts беруть участь більше 140 компаній.

Маржа

Перші дослідження ринку нафтопродуктів АМКУ за нової влади почалися ще у квітні. Тоді фахівці відомства прийшли до висновку, що половина трейдерів перевищили максимальні показники економічно обґрунтованих цін на пальне майже на гривню за літр.

За словами Бараша після цього були висунуті певні рекомендації, але ситуація не змінилася. Відтак АМКУ був змушений почати уже не дослідження ринку, а розслідування, каже він.  

За даними комітету наразі досліджено і встановлено монопольне становище на 139 регіональних ринках. 22 жовтня територіальні відділи АМКУ розглядали 77 справ про зловживання домінуючим становищем.

Фігуранти справ - ПП "Лукойл-Україна", ПП "ОККО нафтопродукт" (бренд "ОККО"), ТОВ "Вог рітейл" (бренд WOG), ТОВ "Золотий екватор" (бренд WOG), ТОВ "Альянс холдинг" (бренд Shell).

Це майже всі найбільш оператори, які реалізують імпортовані нафтопродукти. Серед них не було лише ТОВ "Паралель", яке належить Рінату Ахметову. Загалом частка імпортних нафтопродуктів на ринку сягає 80%.

Оператори, які реалізують імпортоване пальне

Оператори, які реалізують українське пальне  

ПП "Лукойл Україна" (бренд "Лукойл")

ПАТ "Укрнафта"

ПП "Окко нафтопродукт" (бренд ОККО)

ТОВ ВТФ "Авіас"

ТОВ "Вог рітейл" (бренд WOG)

ТОВ "Сентоза ЛТД"

ТОВ "Альянс холдинг" (бренд Shell)

ТОВ "Мавекс плюс"

ТОВ "Паралель"

Інші

Інші

У відомстві підкреслюють, що цінова політика інших великих операторів не є кращою, просто розслідування до них ще не дійшли. "Маємо доволі непрозору структуру діяльності всіх основних гравців", - наголошує Бараш.

Загалом, як зазначають в АМКУ, їх дослідження охоплювало три чверті ринку. За словами Бараша, на запити відомства більшість суб'єктів господарювання відповіли, що вони працюють з маржею 500 грн на тонні (за офіційним курсом НБУ - до 39 дол). "Тобто ледь не збитково", - зауважив Бараш.

Раніше схожий рівень заробітку називав і глава Дніпропетровської ОДА Ігор Коломойський.

Сруктури групи "Приват" Коломойського володіють найбільшою в Україні мережею АЗС. Близько 1 600 станцій працюють під брендами "Укрнафта", ANP, "Сентоза", "Авіас", "Мавекс".

"Сьогодні заробіток на тонні бензину близько 50 дол у торговців, які мають великі мережі. Десь у цьому коридорі і 50 дол - це небагато. Це лише 3% від обороту. Тобто ми прийшли до західних мірок, ніяких надприбутків в цьому бізнесі вже нема", - наголосив він.

У той же час останнього разу, а це було у 2010 році, урядова Експертно-аналітична група з питань стабільного функціонування ринку нафти і нафтопродуктів постановила, що маржа нафтотрейдерів не може перевищувати 180 дол за тонну.

Саме таку маржу АМКУ закладав у свої розрахунки щодо цін на пальне, які, зокрема, називав Бараш.

У відомстві вважають, що оператори ринку прибідняються, їх реальні доходи перевищують озвучену маржу. На що вони посилаються?

По-перше, в комітеті стверджують, що найбільші мережі нафтотрейдерів з урахуванням вертикальної інтеграції мають маржу 3-4 тис грн з тонни. За даними відомства, саме такою є маржа від реалізації світлих нафтопродуктів на вході.

По-друге, АМКУ встановив наявність значної різниці між обсягами нафтопродуктів підвищеної якості, які закуповують нафтотрейдери, і обсягами, які реально продають кінцевим споживачам.

Зокрема, загальний обсяг придбаного операторами бензину "А-95" підвищеної якості удвічі менший за обсяг реалізованого пального цієї ж марки. Мова йде про різницю 7-8 тис тонн на ринку. Виходить, що береться більш дешевий ресурс і туди додаються різні суміш.

По-третє, комітет радить звернути увагу на торгівлю супутніми товарами на АЗС. За даними відомства, надбавка у таких магазинах становить мінімум 50%.

ЕП звернулася з проханням до операторів, які фігурують у справах АМКУ, прокоментувати дослідження антимонопольного відомства. Зокрема - до концерну "Галнафтогаз" (ОККО), мережі АЗК WOG та прес-служби компанії ТОВ "Альянс холдинг" (Shell). Утім, компанії відмовилися від коментарів.

Джерела на ринку кажуть, що оператори намагаються не чіпати АМКУ, щоб не накликати на себе біду. Усі чекають закінчення виборів та формування нового уряду.

Фото Анастасії Шагабутдинової

Дефіцит

Президент асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" Леонід Косянчук стверджує, що дані АМКУ - це просто цифри, суха статистика, яка в реальному житті не працює.

За його словами, якщо раніше зростав долар, то зараз є нова проблема - його дефіцит. Трейдери не можуть купити достатньо валюти за офіційним курсом, тому їм доводиться шукати її "на стороні" за завищеним, каже він.

За даними Косянчука, 16 жовтня відкладений попит на валюту тільки членів Асоціації операторів нафтопродуктів перевищував 200 млн дол.

"Неможливість виконання контактів операторами ринку призведе до того, що в кінці місяця ми будемо говорити не про ціни, а про наявність пального. Дрібні мережі давно працюють "з коліс". Від того, що нафтопродукти коштують на 170 дол дешевше, нам не жарко і не холодно, ми не можемо їх купити", - наголошує він.

Косянчук вважає, що бензин коштував би на 60 копійок дешевше, якби була можливість купувати валюту у необхідній кількості.

Зменшуються не тільки запаси операторів - різко впав і попит. За даними комітету, з початку 2014 року попит знизився більш ніж на 20% і продовжує знижуватися. У вересні падіння становило майже 25%.

Замість висновку 

Що зараз загрожує нафтотрейдерам? У березні 2013 року за антиконкурентне узгоджене підвищення цін комітет оштрафував трьох найбільших нафтотрейдерів України загалом на 150 млн грн.

Утім, зараз дії антимонопольного відомства більше схожі на загравання з операторами.

За словами Бараша, АМКУ поки що не застосовуватиме штрафні санкції до компаній, сподіваючись на їх розсудливість. Якщо ж попередження комітету не вплинуть, то суми штрафів, каже він, можуть становити "сотні мільйонів гривень".

Реклама: