Как правительство скрывает схемы. "Украгролизинг"

Как правительство скрывает схемы. "Украгролизинг"

Понедельник, 16 декабря 2013, 15:55 -
Лучше всего у правительства получается заметать следы, особенно если речь идет о коррупционных скандалах. Показательным может стать пример масштабных махинаций в госкомпании "Украгролизинг", где недавно сменилось руководство.

Найліпше у діючого уряду виходить заплутувати сліди, особливо якщо йдеться про корупційні скандали у підвідомчих йому установах.

Показовим може стати приклад масштабних махінацій у державній компанії "Украгролізинг", де зовсім недавно змінилося керівництво.

Так, 4 вересня 2013 року Кабмін звільнив голову НАК Миколу Шпака, пославшись на те, що "керівник систематично не виконує покладені на нього обов'язки".

Пізніше у відповідне розпорядження уряду внесли зміни, відповідно до яких Шпак, начебто, звільнився "за власним бажанням".

Реклама:

Шпак очолив "Украгролізинг" у 2009 році. Його батько Василь очолював цю установу з 2000 року до 2002 року, після чого став її почесним президентом.

У минулому скликанні Верховної ради старший Шпак входив до блоку Литвина, а молодший отримав посаду після входження Литвина до коаліції з Тимошенко.

Таке легке звільнення Шпака-молодшого можна прирівняти до його "амністії". Чому? Влітку 2013 року навколо НАК розгорівся скандал щодо зловживань і нецільового використання бюджетних коштів керівництвом компанії, які були виявлені депутатами - членами аграрного комітету Верховної ради.

Зокрема, у липні 2013 року в рамках профільного комітету було проведене спеціальне засідання, присвячене діяльності "Украгролізингу". На нього запросили і тодішнього керівника установи. Депутати різко критикували Шпака, наводячи чисельні факти його безгосподарності і незрозумілих фінансових операцій.

За підсумками засідання комітет створив робочу групу з десяти депутатів, яка повинна була до жовтня перевірити роботу компанії і написати звіт. Документ підготували, проте справа до його оприлюднення не дійшла.

Намагаючись уникнути скандалу, Кабмін зіграв на випередження, і звільнив Шпака за два тижні до оприлюднення звіту. Депутатам пояснили, що звітувати вже не треба, бо Шпака звільнено, і установу перевіряють правоохоронні органи.

"Економічній правді" вдалося отримати і звіт робочої групи, і стенограму того літнього засідання аграрного комітету.

Бізнес по-сімейному

Що таке "Украгролізинг"? Компанію створили 15 років тому для надання невеликим аграрним підприємствам фінансування на пільгових умовах для купівлі техніки. За законодавством НАК може передавати на умовах лізингу сільгосптехніку вітчизняного виробництва виробникам, які обробляють землю.

Фото agro-garant.com.ua

Прибуток компанії складається з 7% щорічної винагороди і комісії лізингодавця. З цих коштів вона і утримується. Підпорядковується "Украгролізинг" уряду. Це означає, що її керівник - сам собі господар, який ні перед ким не звітує.

Відтак, ефективність установи виявилася сумнівною. За даними Мінагропроду, селяни щорічно купують техніки на 3-5 млрд грн. Водночас, за допомогою "Украгролізингу" у 2012 році було придбано техніки на 66 млн грн, у першому півріччі 2013 року - на 25 млн грн.

Разом з тим, за останні десять років НАК отримала з бюджету близько 2,4 млрд грн для інвестування у закупівлю техніки, її передавання та повернення коштів. Утім, значна частина цього ресурсу "зависла" через масове неповернення платежів сумнівними підприємствами, які або збанкрутували або ліквідувалися.

За керівництва Шпака, який очолив компанію 2009 року, ситуація ще більше загострилася. За даними аудиту Державної фінансової інспекції, з 2010 року до 2013 року чиновники НАК неефективно використали 670 млн грн.

Звіт депутатів аграрного комітету про діяльність НАК охоплює першу половину 2013 року. Проте навіть такий короткий період дозволяє зрозуміти, що компанією керували як приватним бізнесом сім'ї Шпаків.

Як засвідчують документи, найбільше фінансових операцій було пов'язано з компаніями, засновником яких є мати Миколи Шпака.

Так, у першому півріччі 2013 року найбільше лізингових платежів "Украгролізинг" отримала від ТОВ "Миронівська ферма". ТОВ сплатило державній компанії понад 4 млн грн - у 2,5 разу більше, ніж будь-яка інша структура. Останню угоду з "Миронівською фермою" "Украгролізинг" уклала у травні 2013 року.

Натисніть для збільшення

"Миронівська ферма" заснована 9 червня 2011 року. Власником компанії на 99% є ТОВ "ВМВ груп", засноване 25 січня 2011 року Шпак Надією Петрівною - матір'ю колишнього голови правління НАК "Украгролізинг".

У звіті наголошується, що протягом 2011 року "Миронівська ферма" не подавала до Держстату даних про наявність у неї сільськогосподарських угідь. Отже, "Украгролізинг" безпідставно видала ТОВ лізинговий кредит.

"ВМВ груп", до речі, фігурує і в інших скандалах, пов'язаних з НАК.

Микола Шпак. Фото latifundist.com

Зокрема, "ВМВ груп" володіє 99,9% ТОВ "Новий двір", на якому раніше ревізія Держфінінспекції виявила недостачу доїльного обладнання на 75 млн грн, переданого "Украгролізингом" підприємству на зберігання.

Наведені у звіті приклади стосуються отримувачів лізингу. Утім, документ містить і факти зловживання у відносинах з компаніями, у яких закуповується техніка. Тут знову випливає "ВМВ груп". Надія Шпак володіла цією компанією до 25 травня 2012 року, потім власником став Левчук Борис Броніславович.

Ця людина є засновником ТОВ "ХК інноваційні технології", у якій володіє часткою 62%. Зазначена компанія є переможцем двох найбільших тендерів, проведених на замовлення НАК "Украгролізинг" протягом 2013 року.

Джерело: звіт робочої групи депутатів 

Зокрема, "ХК інноваційні технології" 18 та 25 лютого 2013 року виграло два тендери на 92 млн грн з поставки для НАК 35 комбайнів КЗС-15 "Сварог". До перемоги на тендері ТОВ не виготовляло комбайни. Виробити їх компанія обіцяє у підсобних приміщеннях Київського інституту зварювання імені Патона.

На думку депутатів, ціни на комбайни були значно завищеними. Середня вартість КЗС-15 "Сварог" за результатами тендера становила 2,6 млн грн.

New Holland CSX 7080, ціна 1,8 млн грн (ліворуч) і КЗС-15 "Сварог", ціна на тендері - 2,6 млн грн (праворуч)

Як зазначалося, він повністю зібраний з імпортних деталей і фактично є комбайном New Holland CSX 7080. До того ж, самі продавці КЗС-15 "Сварог" активно позиціонують свій виріб як копію італійського комбайна CSX 7080.

У той же час митна вартість New Holland CSX 7080 на кордоні у 2012 році становила 1,1 млн грн. "Враховуючи ПДВ, маржу імпортера і додаткові витрати при продажу, вартість New Holland CSX 7080 не повинна перевищувати 1,8 млн грн", - сказано у звіті. Таким чином, переплата за контрактом становить 28 млн грн.

Зрештою, відповідальність за проведення таких сумнівних тендерів лежить не тільки на посадовцях "Украгролізингу". Граничні ціни на техніку, яку компанія купує у заводів-виробників або дилерів, погоджує комісія Мінагропроду.

Слід "легенди"

Під час підготовки до матеріалу ЕП звернулася до голови аграрного комітету Григорія Калетніка, секретаріату комітету та прес-служби Верховної ради з проханням надати стенограму засідання від 4 липня, де йшлося про діяльність "Украгролізингу". Відповідь надійшла тільки від двох останніх, але з відмовою.

Зрештою, стенограму засідання ЕП отримала від джерел в парламенті.

Після ознайомлення із цим документом виплив ще один цікавий факт: співробітництво НАК "Украгролізинг" з легендарною компанією "Хліб Інвестбуд", яку контролювали менеджери депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенка, і до якої має певне відношення чинний міністр АПК Микола Присяжнюк.

Як відомо, протягом 2010-2012 років ця компанія регулярно отримувала від уряду розмаїті пільги. У 2011 році ХІБ, ще будучи напівдержавною, заробила не менше 5 млрд грн, але держава не отримала ні копійки.

Назва цієї компанії постійно випливає в скандалах і махінаціях з державними підприємствами. У 2012 році, наприклад, були виявлені зловживання за її участі в Аграрному фонді. Тепер виявилося, що вона не повертає борги "Украгролізингу".

Про це на засіданні аграрного комітету повідомив депутат від Партії регіонів з групи Бориса Колеснікова - Денис Омельянович. Ось фрагмент стенограми.

Денис Омельянович

"Омельянович: Хто були основними лізингоотримувачами за останні роки? Зокрема за 2011-2012 роки?

Шпак: У нас сьогодні в системі 6 тисяч лізингоотримувачів.

Омельянович: Уточню своє запитання. А що ви скажете відносно ТОВ "ДПЗКУ МТС"? (Одна з "дочок" "Хліб Інвестбуду", яка вважалася структурним підрозділом Державної продовольчо-зернової корпорації. - ЕП.)

Шпак: ДПЗКУ - це Державне підприємство Міністерства аграрної політики та продовольства України. Ми для них купили на 80 мільйонів комбайнів у 2011 році. Комбайни виробництва "Білоцерків…" і Херсонського машинобудівного заводу.

Омельянович: Чи є інформація, що засновниками цього ТОВ є дві компанії, тобто компанія "Хліб Інвестстрой" та кіпрська компанія?

Шпак: Ну, я не знаю, хто там засновник.

Омельянович: Тобто ви не знаєте, кому ви у 2012 році передали техніки на 232 з половиною мільйона гривень?

Шпак: Та ні, у вас якісь…

Омельянович: Це моє питання, це ж питання.

Шпак: ДПЗКУ ми поставили на 80 мільйонів комбайнів у 2011 році, здається. Це компанія, яка входить у сферу управління Міністерства аграрної політики та продовольства. Хто засновник? Засновник там держава, наскільки я знаю, і якийсь відсоток там, здається, "Хліб Інвестбуд" має чи мав. То це не моя компетенція.

Омельянович:  Звідки у вас інформація, що це ТОВ утворене державою? Ви не знаєте, хто є засновником цієї компанії?

Шпак: Я знаю, хто. Я ж говорю, засновником компанії є держава в особі Міністерства аграрної політики та продовольства. Все.

 Фото segodnya.ua

Хтось із членів комітету: Григорій Миколайович, дозвольте уточнити, що ДПЗКУ "МТС" є ТОВ, і держава не є засновником даного товариства, я вибачаюсь.

Омельянович: Ми слухаємо відповідь керівника підприємства, так? Я наполягаю на відповіді.

Шпак: Значить, державний "МТС" працює під "кришею", я перепрошую, входить в структуру ДПЗКУ.

Омельянович: Тоді я маю друге запитання. Чи це відповідає дійсності, що на кінець 2012 року заборгованість цієї компанії за лізинговими платежами перед "Украгролізингом" була 22,7 млн грн?

Шпак: Заборгованість цієї компанії перед нами становить 10 млн... Десять, я просто перепрошую, ну, я ж напам'ять не знаю всі цифри. В районі 10 млн. Сьогодні вжиті всі заходи щодо цього підприємства. Укладена з ними мирова угода, розстрочена в термінах. Ми відпрацювали претензійно-позовну роботу.

Омельянович: Але ця ваша відповідь йде в розріз з тим, що ви говорили кілька хвилин тому назад, наскільки ефективно використовуються державні гроші через лізингову систему. ТОВ "ДПЗКУ МТС" не є сільгоспвиробником, а є товариством, яке надає послуги сільгоспвиробникам і бере за це чималі гроші.

Шпак: Нам не заборонено…"

* * *

Ні Шпак, ні особи, пов'язані з компанією "Хліб Інвестбуд", яка так само заробляла на державі, досі не понесли відповідальність за це.

Реклама: