Cвіт hardware-IT: які компанії з України виробляють високотехнологічні продукти

Cвіт hardware-IT: які компанії з України виробляють високотехнологічні продукти

ЕП розповідає про українські технологічні компанії в напрямку hardware. Деякі з них входять до числа найбільших у Європі, інші тільки прагнуть підкорити світ. Що це за компанії?
Середа, 27 березня 2024, 09:30 -
фото ajax

В українському ІТ продуктових компаній небагато, а таких, що працюють не тільки в напрямку software (програмне забезпечення), а й hardware (безпосередньо "залізо") – одиниці.  Хоча найвідоміша у світі hardware-компанія Apple є еталоном успіху, мало хто обирає її шлях. Причин для цього вистачає: складність виробництва, масштабування та й інвестори не сильно люблять hardware, бо такі стартапи зростають відносно повільно.

На локальному ринку такі компанії різношерсті. Є такі зірки як Ajax Systems з індустріальними обсягами виробництва та світовою експансією, а є невеликі гравці з одним або кількома ринками та кількома десятками працівників.

Усі вони представляють вітчизняний hardware, про який менше згадують у контексті України порівняно з аутсорсом чи диджитал-продуктами. Утім, під час війни саме завдяки їм зароджується miltech-напрямок, який у перспективі може стати лідером на світовому ринку.

Petcube

Petcube – один з найуспішніших та найвідоміших українських стартапів. Компанія, яка зʼявилася на світ у 2012 році, виробляє низку інтерактивних HD-камер для домашніх тварин. Заснували проєкт українці Ярослав Ажнюк, Олександр Нескін та Андрій Клен.

 

Головна місія компанії – підключити домашніх тварин до інтернету і дати їм голос. За допомогою цих камер власники улюбленців можуть стежити, розмовляти та взаємодіяти з ними через власні смартфони.

У 2023 році Petcube оголосила про початок продажів в Україні. Продуктова лінійка Petcube включає чотири розумні камери: Petcube Cam, Petcube Play, Petcube Cam 360 та Petcube Bites 2 Lite із вбудованою годівницею.

Кішка в інтернеті, або Історія найвідомішого стартапу України

У лютому 2024 року компанія представила GPS-трекер для домашніх тварин, який підключається до мобільних мереж і передає дані про місце перебування, маршрути та активність улюбленця в застосунок.

 

"Для Petcube 2023-й став четвертим поспіль прибутковим роком. Попри рецесію в США, дохід компанії не зменшився, а софтверний сегмент зріс майже вдвічі. Ми запустили чотири продукти, два з них – уперше в нових категоріях: GPS-трекер і ласощі для собак. Команда виросла до 60 людей", – розповів співзасновник та дизайн-директор Petcube Андрій Клен.

У 2024 році компанія планує продати мільйонний пристрій та розширити географію дистрибуції до країн Азії та Південної Америки.

Ajax Systems

Ajax Systems є лідером українського hardware-напрямку. За рівнем освоєння ринків, випущеної продукції чи кількості працівників рівноцінні компанії знайти важко, оскільки Ajax є найбільшим у Європі виробником професійних систем безпеки з можливостями розумного будинку. З моменту, коли Олександр Конотопський у 2011 році заснував Ajax Systems, компанія досягла позначки понад 2,5 млн користувачів у 187 країнах світу.

 

Після початку великої війни компанія релокувала виробничі потужності в безпечніший регіон України та зберегла повний цикл виробництва. Ще до цього Ajax Systems відкрила завод у Туреччині і вивела свої продукти на ринки Північної та Південної Америки. Це дозволило у 2022 році збільшити доходи компанії на 40%.

Як в Україні створити Hardware-стартап на мільйон доларів. Історія Ajax Systems

У компанії працюють понад 3 тис осіб, які створюють понад 135 дротових та бездротових пристроїв для захисту від вторгнення, пожежі, затоплення, а також пристрої для комфорту та продуктивності.

У 2023 році компанія презентувала лінійку пристроїв для відеоспостереження. Вона також запустила застосунок Air Alert ("Мапа повітряних тривог"), який завантажили понад 24 млн разів. Сам застосунок сповіщає користувачів про сім типів загроз: повітряна тривога, артилерійський обстріл, вуличні бої, хімічна та радіаційна небезпеки.

 

У лютому Ajax Systems оголосила про запуск передсерійного виробництва в Києві. На заводі збиратимуть нові продукти компанії, зокрема відеореєстратори, відеокамери та клавіатури. Загальна потужність передсерійного виробництва – 50-70 тис пристроїв на місяць. У 2025 році виробничі потужності планують розширити на 50%.

Esper Bionics

Компанія з українськими засновниками Дмитром Газдою, Анною Белеванцевою та Ігорем Ільченком виробляє технологічні біонічні кінцівки. Її штаб-квартира – у Нью-Йорку, а R&D та виробничі офіси – в Україні та Німеччині. Команда налічує 40 людей з великим досвідом у медицині, інженерії, підприємництві та продажах.

У 2022 році роборука Esper Bionics потрапила на обкладинку журналу TIME, оскільки редакція визнала її одним з 200 найкращих виробів року. Фірма виготовляє лише роборуки Esper Hand. Протез через датчики зчитує сигнали з уцілілих мʼязів руки і перетворює їх на команди. Ще однією складовою продукту є програмне забезпечення з алгоритмами, що аналізують зібрані дані, завдяки яким протез навчається та адаптується до кожного користувача.

"Апгрейд" тіла. Як сучасні технології допомагають українським військовим відновлюватися

У 2023 році Esper Bionics почала серійне виробництво свого продукту та отримала перші 800 тис дол з проданих протезів. Більшість користувачів нових протезів – військові та цивільні, що постраждали під час великої війни.

Наразі налічується близько 70 користувачів Esper Hand. Свої протези компанія постачає тільки в США та Україну. У 2024 році Esper Bionics планує збільшити кількість користувачів до 300, почати розробляти протези для ноги та збільшити команду до 70 спеціалістів.

i3 Engineering

Команда i3 Engineering розробляє системи домашньої автоматизації, які складаються з двох компонентів: контролерів, які встановлюють в електричний щиток, та мобільного застосунку.

 

За чотири роки з моменту старту проєкту у 2018 році i3 Engineering залучила близько 1 млн дол приватних інвестицій. Молода компанія, яку заснував Павло Цюпка, використовує модель B2B для продажу контролерів через дилерську та партнерську мережі. Команда проєкту розробляє апаратну частину, створює низькорівневе програмне забезпечення, бекенд-частини (приховані від користувача), мобільнмй застосунок, UI/UX-дизайн, тестування, маркетинг та продажі.

Як облаштувати "розумний будинок": сім пристроїв 2024 року

За допомогою застосунку відбуваються налаштування і створення правил та сценаріїв автоматизації. i3 Engineering може об’єднати всі електричні пристрої будинку в одну систему. У квартирі пристрій може керувати температурою в кожній кімнаті, захищати від затоплення, керувати освітленням, блокувати роботу кондиціонера при відчиненому вікні.

 

i3 Engineering також використовують у ресторанах і теплицях, для автоматизації вуличного освітлення. Компанія прагне виходити на ринки ЄС та Близького Сходу.

Deus Robotics

Подавшись у hardware, засновник компанії Павло Пікулін вирішив розробляти роботи для шліфування паркету й укладання плитки. Однак з часом сконцентрувався на складських версіях. Зараз Deus Robotics має дві моделі роботів: сортувальник і транспортувальник. Вони здатні сортувати, перевозити стелажі та палети, працювати із замовленнями.

Для орієнтування та координації роботів у просторі компанія використовує ШІ. Власного виробництва вона не має, це робить одеський завод електроніки "Телекарт-пром". Він може виготовляти до 1 тис екземплярів щороку.

Команда Deus Robotics налічує 35 людей, з яких 80% працюють в Україні. У 2022 році 40 роботів компанії почали працювати в логістичному терміналі "Нової пошти" в Білій Церкві.

Наразі компанія працює за двома моделями: перша – продаж роботів та їх обслуговування, друга – за передплатою, тобто robotics as a service. В Україні найчастіше використовується перша модель. За словами Пікуліна, Deus Robotics продає роботів на пів мільйона доларів і щомісячну передплату на обслуговування.

У 2024 році команда планує запустити проєкт у Великій Британії і наростити виробництво до 140 роботів на рік.

Kodisoft

Kodisoft створює інтерактивні електронні столи для публічних місць, зокрема ресторанів та фудкортів у торгових центрах. Засновником компанії та її унікальної технології є винахідник Дмитро Костик.

Ці столи здатні реагувати на понад 1 тис дотиків одночасно. Вони також можуть "розуміти" форму предметів, є водостійкими, здатні приймати замовлення замість офіціантів, проводити безконтактні платежі. Ще однією особливістю таких столів є здатність розважати клієнтів закладу відеороликами та іграми.

Однак головним їхнім потенціалом є здатність змінити принципи ведення ресторанного бізнесу, оскільки дозволяють заробляти на рекламі та крос-сейлі не менше, ніж на їжі.

 

Такі столи відрізняються від звичайних наявністю екранів з роздільною здатністю 3840 на 2160 пікселів та з підтримкою мільйонів кольорів. Столи мають потужний процесор, що дозволяє одночасно запускати 12 додатків. Пристрої працюють на операційній системі Windows 10 IoT і Microsoft Azure IoT Suite. Попри технологічність, столи надзвичайно міцні, вони здатні витримати вагу середньостатистичної людини.

У 2023 році фірма брала участь у міжнародній технологічній виставці CEATEC в Японії у складі української делегації.

Трішки про miltech

Українська індустрія miltech в напрямку hardware почала зростати і переходити в серійне виробництво. Нові компанії займають нові ніші, не концентруючись на БПЛА. Таким є ШІ-проєкт Zvook, що акустично виявляє крилаті ракети, гелікоптери, дрони та винищувачі ворога на малих та середніх висотах. Одним із засновників компанії є Павло Цюпка.

У напрямку зв'язку стартап Himera Radios недавно залучив понад пів мільйона доларів інвестицій. Українська команда створює стійкі до РЕБ рації, що вже постачаються військовим.

"Тепер розумію, чому до великої війни ніхто в "тверезому стані" не заходив у ВПК". Співвласник AeroDrone Дмитро Шимків

Також є кілька компаній, що розвивають навчальні продукти. Серед них – Logics7, яка створює універсальні тренінгові системи для вогневої підготовки військових UNITS. Система має 24 модулі озброєння, зокрема протитанкові NLAW та Javelin, переносні зенітні комплекси Stinger та "Ігла".

Компанія Skiftech створює тактичні симулятори на основі лазерних технологій. Вона розробляє корпус, електроніку, програмне забезпечення та додатки. Її симулятори підходять для тренувань піхоти, штурмовиків, снайперів, інженерів, парамедиків, розвідки та командного складу.

 
фото SKIFTECH

Раніше міністр цифрової трансформації Михайло Федоров зазначив, що Україна починає масове виробництво роботизованих наземних платформ, які можуть використовуватися як камікадзе, турелі, платформи для евакуації, мінування та розмінування. Випробування пройшли понад 50 комплексів.

Ба більше, деякі платформи вже воюють. Так, безпілотний робот Ironclad компанії Roboneers разом з військовими штурмує позиції росіян, проводить розвідку та надає вогневу підтримку.

Реклама: