"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Goodbye, EU! Як відреагували ринки на Brexit

Goodbye, EU! Як відреагували ринки на Brexit

П'ятниця, 24 червня 2016, 13:00 -
Експерти пророкують британцям серйозні економічні проблеми, принаймні в найближчій перспективі

В ЄС залишиться 27 держав. Британці все-таки пішли на вихід.

За підсумками підрахунку голосів в 382 виборчих округах в Великобританії прихильники виходу країни з Євросоюзу набрали 51,9%, повідомила ВВС. Явка становила 71,9% від кількості виборців.

Лондон і Шотландія проголосували за те, щоб залишитися в Євросоюзі. У Шотландії прихильники Brexit ("Br" и "exit" — Британія на вихід, ЕП) набрали лише 38%, противники — 62%. Перший міністр Шотландії Нікола Старджон заявила, що країна недвозначно показала, що хоче залишитися в Євросоюзі.

Її попередник, ініціатор референдуму про вихід Шотландії зі Сполученого королівства Алекс Селмон висловив думку, що після нинішнього голосування шотландці, можливо, проведуть референдум про незалежність регіону ще раз.

Реклама:

У Північній Ірландії розклад на користь збереження членства в ЄС вийшов 56% проти 44%, явка — 62,7%. З 18 виборчих округів 11 висловилися за членство в ЄС.

В Уельсі за вихід з ЄС проголосувало 52,5% виборців. В Англії, як відомо, також переважили прихильники Brexit.

Після того, як стали відомі результати референдуму, премʼєр-міністр Великої Британії Девід Кемерон заявив, що піде у відставку. Передбачається, що він складе повноваження у жовтні.

Brexit-паніка

Прихильники Brexit наголошують, що членство в ЄС заважає британцям посилити контроль за міграцією, правила Єврокомісії обмежують британський бізнес, а внески в бюджет ЄС занадто високі.

Натомість, прихильники Bremain ("Br" и "remain" - Британія залишається, ЕП) побоюються, що відмова від євроінтеграції знизить конкурентоспроможність британського бізнесу, як і скорочення потоку іноземних працівників. Вони також прогнозують, що країну покине фінансова еліта, фунт подешевшає, витрати населення різко зростуть.

Джерело: Ведомости

Очікувано brexit спровокував паніку на світових ринках.У той же час експерти пророкують британцям серйозні економічні проблеми, принаймні в найближчій перспективі. Наприклад, ОЕСР прогнозувала зниження ВВП Великобританії на 3,3% до 2020 року.

На світанку в п'ятницю фунт різко впав до найнижчого рівня відносно долара за останні 30 років — до 1,33 долара за фунт стерлінга.

Джерело: NYT 

Індекс Лондонської фондової біржі впав на 7,4% після оголошення результатів референдуму щодо членства Британії в ЄС, повідомляє Reuters.

Індекс FTSE 250, який в основному складається з акцій компаній Великої Британії, продемонстрував найбільше падіння в історії, втративши 11,4%. Британські банки Barclays і RBS вратили близько 30%.

Як повідомляє Deutsche Welle, німецький індекс DAX 30 також знизився майже на 10% після відкриття торгів на Франкфуртській фондовій біржі. Таким чином, німецький провідний індекс пережив найбільше падіння з 2008 року. Акції німецьких банків Deutsche Bank і Commerzbank на початку торгів упали на близько 17%.

Джерело: NYT. Натисніть для збільшення

Сировинні ринки також очікувано обвалилися. Рішення британців змусило інвесторів виходити з ризикових активів.

Поки не дуже зрозуміло, як відреагує британська економіка на Brexit, і які наслідки будуть для економіки Євросоюзу. Зараз є побоювання, що все розвалиться, як картковий будиночок, тому всі біжать в якість. Чи буде трясти Великобританію і Євросоюз і надалі?

На цьому тлі заяви рейтингового агентства Standard & Poor's про те, що Британія позбудеться кредитного рейтингу "AAA", точно не додають оптимізму.

Керівник Банку Англії Марк Карні заявив, що британський регулятор добре підготувався до таких подій, повідомляє The Guardian.

За його словами, Банк Англії перебуває у тісному контакті з міністром фінансів Джорджем Осборном і готовий надати 250 млрд фунтів англійським банкам для стабілізації, якщо виникне така необхідність.

"Для того, щоб встановити нові відносини зі світом Великій Британії знадобиться деякий час. Можна очікувати певної нестабільності на ринках, проте ми добре підготувалися до цього", — запевнив Карні.

Загалом більшість експертів схиляються до думки, що через рішення британців вийти з Євросоюзу катастрофи не станеться, і на фінансових ринках буде короткострокова нестабільність.

Переважає думка, що Євросоюз після розриву з Британією оговтається, але як ЄС, так і Британія стануть економічно слабшими.

За словами канцлера Австрії Крістіана Керна, економічний ефект від виходу Британії відчуватиметься ще тривалий час. На його думку, Союз потребує реформ, де основний фокус був би на економічних і соціальних питаннях.

Водночас, канцлер Австрії не чекає ефекту доміно і наслідування прикладу Британії іншими країнами ЄС.

Як уже повідомлялося, після перемоги прихильників Brexit у Британії французькі євроскептики теж стали вимагати проведення аналогічного плебісциту у Франції. Так само у Нідерландах керівник ультраправої "Партії за свободу" Гірт Вілдерс закликав до проведення референдум щодо членства його країни в ЄС. Активізувалися також і італійські євроскептики.

Раніше повідомлялося, що Євросоюз у ніякому разі не переглядатиме умови членства Британії в ЄС після референдуму 23 червня, незалежно від його результату. Про це два дні тому попереджав голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

Він нагадав, що на переговорах Кемерона з Брюсселем про особливий статус Великобританії в ЄС було досягнуто певної домовленості: "він отримав стільки, скільки було можливо, ми дали стільки, скільки могли". "Вихід - значить вихід", - сказав Юнкер.

Реклама: