"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Чи хотіли звільнити Клименка?

Чи хотіли звільнити Клименка?

Четвер, 19 квітня 2012, 11:04 -
Одну із стоянок при центральному апараті Державної податкової служби стали іменувати не інакше, як "аеропорт "Жуляни". Назва виникла тому, що сьогодні там паркуються "АНи" - машини з донецькими номерами, які починаються буквами АН.

Тиждень тому "Економічна правда" з посиланням на власні джерела писала, що під керівником ДПС Олександром Клименко "захиталося крісло". Причиною можливого звільнення називали "бардак в структурі" і відносно слабкі результати за ті півроку, які він є керівником відомства.

Податкова з ходу спростувала цю заяву, а сам головний податківець провів публічну кампанію, що розповідає про його успіхи на посту керівника відомства.

У свою чергу, ЕП направила на адресу податкового відомства розширений запит з проханням розповісти про окремі аспекти роботи служби.

Незважаючи на обіцянки, відповідь ми так і не отримали. Зате Клименко почав робити заяви, що його виправдовують, на випередження, явно відштовхуючись від питань, які були в нашому запиті.

Реклама:

Отже, все таки - чи хотіли звільнити Клименка? І якщо так, то за що?

Отже, факт перший, що може підтвердити вислів "бардак".

Податкова масово працевлаштувала "донецьких"

Вже написано дуже багато про те, що з початку президентства Віктора Януковича почався масовий переїзд донецьких керівних кадрів на роботу в Київ та інші регіони. "Чужі", нехай навіть кваліфіковані працівники, масово звільнялися. Замість них на роботу приймалися часто недосвідчені, але "свої".

У народному фольклорі на цю тему навіть з'явився анекдот про те, що на вулицях Донецька стало небезпечно ходити: хапають і направляють керувати чим-небудь до Києва.

Хоча, треба безумовно визнати, уродженці Донеччини працювати вміють, і свою справу дуже часто знають добре.

І все ж, на загальному тлі особливо виділяється трудова міграція донецьких кадрів, що відбувалася в Державній податковій службі. Уродженцям Донецької області або людям, які працювали пліч-о-пліч з донецькими кланами, на сьогодні вдалося захопити керівництво в 11 з 27 регіональних відділеннях Державної податкової служби, включаючи всі ключові.

У центральному апараті ДПС ситуація ще веселіша. По-перше, з березня 2010 року службу очолює вже третій за рахунком виходець з Донецька - Олександр Клименко.

По-друге, обидва заступника нинішнього голови також представляють Донеччину: один по праву народження, другий - оскільки там вивчився і працював.

Від останнього "недонецького" у керівництві Державної податкової служби вдалося позбутися в кінці 2011 року - тоді у відставку був відправлений Сергій Лєкарь.

По-третє, майже половина директорів департаментів Державної податкової служби - теж "донецькі". Глава відомства Олександр Клименко публічно стверджує, що таких лише 9 з 24. Однак, за даними ЕП, їх все ж таки 10.

Плюс, не всі вакансії директорів департаментів сьогодні зайняті. Як мінімум, в одному з випадків обов'язки директора виконує теж виходець з Донецька.

Але ж це тільки верхівка айсбергу: в центральному апараті віднедавна працює величезна кількість "донецьких" начальників управлінь і відділів, помічників голови і навіть водіїв.

Справа дійшла до того, одну із стоянок при центральному апараті Державної податкової служби (так звану "нижню") стали іменувати не інакше, як "аеропорт "Жуляни". Назва виникла тому, що сьогодні там паркуються "АНи" - машини з донецькими номерами, які починаються буквами АН.

Переселення досягло таких масштабів, що жителі Донецька перебираються на роботу в центральний апарат Податкової цілими сім'ями - незважаючи на прямі заборони, встановлені антикорупційним законодавством.

Наприклад, Андрій Ігнатов, призначений заступником голови замість Лєкаря, розписує пошту на ... свого рідного брата Олексія Ігнатова! Закон "Про засади Запобігання и протідії Корупції" такі дії прямо і недвозначно трактує як корупційні. Якби він виконувався, брати вже мали б давати свідчення.

 

Не дивно, що з приходом "донецьких" встала намертво черга податківців, які потребують поліпшення житлових умов. З 2005 року вона ще так-сяк "рухалася".

Причина зупинки виявилася в тому, що квартири стали розподіляти позачергово. Серед перших, мабуть, найбільш знедолених податківців, які отримали квартири поза чергою за наказом тодішнього голови Олександра Папаіки, виявилися його перший заступник Віталій Захарченко (нині - міністр внутрішніх справ) і глава податкової міліції Андрій Головач.

Всього ж за 2010-2011 роки, за словами Клименка, податківцям було виділено 43 квартири. Існують великі сумніви, що хоча б одну з них отримав звичайний "черговик".

Поява "донецьких" в Державній податковій службі не обмежилася виключно їх прийомом в штат відомства. Вона має і більш витончені форми.

Наприклад, як нещодавно писала ЕП, обслуговування зарплатного проекту в Податковій було переведено з державного "Укрексімбанку" в "Банк регіонального розвитку", що належить Олександру Януковичу.

Крім цього, на всю широчінь при відомстві розгорнула свою діяльність так звана громадська організація "Ассоціація платніків податків України", очолювана мамою головного банкіра країни Валентиною Арбузовою.

Найбільш помітною публічною дією цієї організації поки став розпродаж дипломів "Сумлінній платник податків", які в кінці травня минулого року з помпою вручалися в Жовтневому палаці. Хоча, за наявною у нас інформацією, реальна функція структури складається у тому, щоб полегшити діалог з Податковою.

(далі буде)

Реклама: