Податківці допоможуть Олександру Януковичу матеріально

Податківці допоможуть Олександру Януковичу матеріально

Четвер, 22 березня 2012, 10:50 -
В лютому центральний апарат Податкової перевели на обслуговування до банка, що належить старшому синові президента. В березні пересічні податківці помітили, що з рахунків зникли 50 грн. Потім з'ясувалося, що загалом будуть зніматись 100 грн. Вони примусово переводяться на депозит у "Всеукраїнському банку розвитку".

В "Українську правду" звернулися... працівники центрального апарату Податкової. Вони розповіли, що починаючи з березня їх примусово перевели на обслуговування у Всеукраїнський банк розвитку.

Це той рідкісний випадок, коли не потрібно доводити причетність так званої "Сім‘ї президента". ВБР офіційно належить Олександру Януковичу, старшому синові діючого голови держави. Це визнано цілком офіційно, на сайті самого ж банка.

"Економічна правда" вже багато разів писала про те, що колишній (Віталій Захарченко, зараз міністр МВД) та сьогоднішній (Олександр Клименко) голови ДПА є друзями Олександра Януковича. Тим не менш, лише Клименко наважився зробити приятелю таку послугу.

 

Що цікаво, колишній голова Податкової Сергій Буряк є власником одного з найбільших в Україні "Брокбізнесбанку". Але навіть він не переводив своїх підлеглих на обслуговування у свою установу. Буряк обмежився лише тим, що до БББ перейшли працівники Мінекономіки – це міністерство орендує у Податкової будівлі на Львівській площі, - та робітники споріднених з ДПА структур.

Реклама:

В центральному апараті Державної податкової адміністрації працюють приблизно 1200-1300 осіб. Навіть якщо в середньому вони отримують доходи у 8000 грн щомісячно, то йдеться про переведення до ВБР оборотів десь у 10 млн грн щомісячно. Це небагато, але все ж таки допомога банку, що належить приятелю Клименка.

Як розповіли нам податківці, у лютому їм наказали заповнити якісь анкети. За підсумками анкетування в лютому 2012 року всіх робітників центрального апарату ДПА перевели до ВБР. Цей банк надав кожному робітнику не лише зарплатну, але й депозитну і кредитну картки. Робітники не могли обирати, чи йти до нового банку, чи залишатися у старому.

До цього з 2004 року центральний апарат Податкової отримував зарплатню на картки „Укрексімбанку”. На відміну від "Всеукраїнського банку розвитку”, УЕБ є державним, є другим за розміром в Україні та має найвищі міжнародні рейтинги надійності. Для порівняння, ВБР є приватним та 88-м за розміром. Про жоден міжнародний рейтинг, отриманий банком, нам невідомо.

Олександр Янукович. Фото Tabloid

Проте, у нього є дві величезні переваги. Перша – це власник. Друга – головою правління банку є Валентина Арбузова, мати діючого голови Національного банку Сергія Арбузова. Що цікаво, пані Арбузова є також головою Асоціації платників податків України. За нашими даними, ця структура є спеціально створеною, щоб "вирішувати питання" з Податковою.

Ми попросили пані Арбузову пояснити, чому державний "Укрексім" було замінено на установу, яку вона очолює. Відповіді ми не отримали. Зате нам відповіла Податкова.

"В грудні 2011 року ПАТ „Всеукраїнський банк розвитку” до ДПС України було надано свої пропозиції та умови в рамках обслуговування зарплатних проектів. Згідно результатів конкурсу Міністерства фінансів, ПАТ „Всеукраїнський банк розвитку” є уповноваженим з обслуговування зарплатних проектів бюджетних організацій", - відповіли "Економічній правді" у ДПА.

Своє рішення щодо переведення керівництво Податкової пояснює економічною доцільністю.

По-перше, обслуговування у ВБР виявилося дешевшим, ніж в "Укрексімбанку". "Запропонована „Всеукраїнський банк розвитку” плата за розрахунково-касове обслуговування становить 0,05%, і є наполовину меншою від умов за договором з АТ „Укрексімбанк”. Економія коштів, при цьому, лише по центральному апарату складає майже 50 тис грн, що є важливим при обмеженому фінансуванні на утримання", - зазначили у Податковій.

По-друге, як зазначили у ДПА, „Всеукраїнський банк розвитку” входить до Всеукраїнської об’єднаної мережі банкоматів „Радіус”, та має широку мережу банкоматів (лише по Києву загальна кількість банкоматів банків-партнерів нараховується більше 400 одиниць).

Нещодавно ВБР встановив два банкомати – один на території ДПА, другий поруч з нею – біля Будинку одягу на Львівській площі. Якщо працівник Податкової захоче знати гроші десь подалі від місця роботи, він зможе скористуватися банкоматами банків-партнерів. Треба визнати, що мережа "Радіус" дійсно велика. Вона частково контролюється ПУМБом Ріната Ахметова, і серед її учасників є "Сведбанк" та "Укрсоцбанк".

 

Проте, є невелика дрібниця. Нам невідомо, яку комісію беруть банки-партнери за зняття готівки з карток працівників ДПА. Але, наприклад, клієнти співвласника мережи "Радіус" – ПУМБу – сплачують 2 грн з кожної операції, що проведена через банкомат партнерського банку. Якщо знімати не 1000 грн, а 100 грн, ці комісійні складають чималу суму. Це щодо "дешевше".

КУДИ ЗНИКАЮТЬ 50 ГРН З КАРТОК ПОДАТКІВЦІВ?

Нагадаємо, ВБР надав кожному робітнику Податкової не лише зарплатну, але й депозитну і кредитну картки.

Кажуть, що у лютому податківці заповнювали ще одну анкету, у якій пропонувалося добровільно перераховувати частину отриманої зарплатні на депозитний рахунок. Деякі люди цей документ підписали, а деякі – ні.

Але в березні і з перших, і з других гроші були зняті. Рядові податківці побачили цікаву річ. 

Вони втрачали 50 грн, як тільки робили будь-яку операцію з зарплатною карткою.

За місяц 50 грн з них зниматимуть двічі. Перший раз з авансу, другий – з зарплати.

Щоб розуміти ситуацію, рядовий податківець у центральному апараті отримує не мільйон, а десь 4000-4500 грн щомісячно. Отже, 100 грн є відчутною втратою.

За словами співробітників Податкової, їх запевнили, що ці гроші не зникли остаточно, а пішли на депозитну картку ВБР. Однак перевірити, чи це так дійсно, власники карток не можуть. За телефонним номером банку у Донецьку, який надають працівникам ДПА, працює автовідповідач.

В офіційній відповіді ДПА визнала, що така ситуація існує. У листі на адресу "Економічної правди" згаданий механізм названий "можливість автоматичного списання коштів на накопичувальний депозитний внесок "Окладний".

Фото cenzor.net

"В межах зарплатного проекту ПАТ „Всеукраїнський банк розвитку”, за умовами договору, один раз на місяць проводиться списання із зарплатних карток співробітників певної суми коштів (мінімально 50 грн), які зараховуються на депозитний рахунок із річною ставкою 13%. За бажанням працівника, вони можуть бути отримані з нарахованими відсотками в будь який час", - офіційно відповіли нам у ДПА.

За словами керівництва відомства, запропоновані ВБР-ом умови та широкій вибір послуг по обслуговуванню зарплатного проекту були підставою для укладання договору.

Ті співробітники Податкової, які зверталися до "Української правди", називають таке перерахування крадіжкою.

Проте, керівництво ДПА заявило нам, що "нарікань та скарг щодо некоректного обслуговування від співробітників не надходило".

Ми впевнені, що не надходило жодної скарги і в інших випадках, коли працівників державних установ переводили на обслуговування у банки Ріната Ахметова, Дмитра Фірташа та Олександра Януковича.

P.S. Вже після публікації цього матеріалу нам зателефонували з прес-служби ДПА, і повідомили два моменти.

Перший - що телефонувати співробітники можуть і до київського офісу ВБР.

Другой - що три картки видавалися як єдина послуга. Але ті співробітники, які не згодні відраховувати гроші на депозит, можуть приїхати до київського офісу ВБР біла Повітрофлотського мосту, і за письмовою заявою відмовитись від депозитної картки. За твердженням представника прес-служби, він зробив саме так.

Реклама: