"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Шахраї будують поряд з президентом

Шахраї будують поряд з президентом

Понеділок, 18 липня 2011, 13:58 -
Більшість клієнтів побоюються забудовника через залежність їх домівок від його комунікацій. Якщо в таборі споживачів з'являються "опозиціонери", підприємець відключає їм електроенергію від трансформаторів, які він встановив нелегально.

Оборудки з нерухомістю, схоже, стають візитною карткою Межигір'я - мальовничого і респектабельного столичного передмістя.

Раніше державні об'єкти у цій місцевості за рахунок сумнівних операцій отримували можновладці, тепер поруч з ними незаконно зводяться цілі містечка.

Сусідство з президентом, однак, не може застрахувати бізнесменів-забудовників від свавілля тутешніх шахраїв, які розгорнули широку діяльність без будь-якого спротиву з боку місцевих правоохоронних органів.

Цінова западня

Реклама:

Хоча криза суттєво зменшила попит на землю і нерухомість за Києвом, бажаючих переїхати за місто ще вистачає.

За останні п'ять років ринок заміської нерухомості столиці став не менш привабливим, ніж житлове будівництво в самому Києві. Протягом 2005-2011 років кількість поселень у 50-кілометровій приміській зоні зросла майже вп'ятеро.

Розбудова таких містечок зосереджена в семи основних напрямках - Житомирському, Бориспільському, Обухівському, Варшавському, Броварському, Одеському і Вишгородському.

Останній набув особливої популярності завдяки тому, що в тутешньому Межигір'ї оселився президент. Властивості місцевих доріг, які будували для Януковича, виявилися більш вагомим чинником для покупців, ніж побоювання щодо заторів.

Зрештою, якісна інфраструктура і можливість оселитися поряд з першою особою держави поступово виводять Вишгородський район в категорію найдорожчих. Квадратний метр житла тут уже коштує близько 1,9 тисячі доларів.

 Резиденція Віктора Януковича починає впливати на ціноутворення

У той же час, за словами ріелторів, до бюджетних варіантів належать об'єкти за ціною 400-1000 доларів за "квадрат" - далеко від міста, у непрестижних напрямках, з поганою інфраструктурою і невеликою земельною ділянкою навколо будинку.

Відтак, перспектива придбати котедж за такими розцінками в селах поруч з Межигір'ям виглядає досить вигідною. Особливо для сімей із стабільним середнім заробітком, які до того ж мають змогу продати нерухомість у Києві.

Саме представники цієї категорії і потерпають нині від одного з місцевих забудовників, який пропонує недорогі домівки у Старих Петрівцях, Нових Петрівцях та Лютежі.

 

Рубильник для опозиції

Співрозмовник "Економічної правди", який працює в інвестиційному банку, звернуся до будівельної компанії в Старих Петрівцях навесні 2008 року.

"Все почалося з форуму, на якому відома у фінансових колах особа розповідала, що вони з другом почали будувати недорогі будиночки в Нових Петрівцях. Тоді нам вдалося назбирати суму, достатню для купівлі невеликої квартири на вторинному ринку, однак купувати малогабаритне житло не захотіли", - каже він.

За словами інвестбанкіра, після цього він зустрівся із старопетрівським забудовником, ознайомився з проектами термобудинків і погодився на співпрацю.

Мотивів для прийняття такого рішення, як стверджує співбесідник, було кілька. Перший - публічність і авторитет фінансиста, який виступав партнером будівельної організації. Другий - забудовник мав репутацію головного спонсора села, підтримував будівництво церкви та дитячого садочка.

Не останню роль у прийнятті рішення відіграла ціна об'єкта. Справді, для 2008 року, який відзначився "піковими" значеннями зростання цін на нерухомість, про такі пропозиції можна було лише мріяти. Забудовник пообіцяв звести будинок на 200 квадратних метрів із земельною ділянкою 7,5 сотки за 140 тисяч доларів.

"Спочатку ціна котеджу становила 190 тисяч. Ми домовилися: якщо гроші будуть виплачені протягом місяця, вона зменшиться до 140 тисяч. Протягом місяця ми влили більше 100 тисяч, і за це нам обіцяли дім за півроку", - каже фінансист.

Тоді такі будівлі на ринку коштували 250-270 тисяч доларів. Місцеві жителі стверджують, що до кризи вартість сотки землі в цьому районі становила 10 тисяч доларів. Сьогодні ціна значно нижча - 3-4 тисячі доларів за сотку.

Покупці були настільки впевнені у знайомому фінансисті, що погодилися фактично на усні угоди. Кошти забудовнику вони надали кількома траншами протягом місяця, а взамін отримали від нього непевні боргові розписки.

Співрозмовник каже, що сторони домовилися анулювати розписки після зведення будинку і надання необхідних документів. Жодних гарантій, закріплених нормативно-правовими актами з печаткою установи, клієнти не отримували.

За словами адвоката юрфірми "Василь Кісіль і партнери" Наталії Доценко-Білоус, у такому випадку повинна бути підписана угода купівлі-продажу або договір підряду на виконання будівельних робіт.

Також, каже вона, варто перевірити наявність в компанії дозволу на будівництво і технічно-проектну документацію майбутнього будинку, затверджену місцевими органами Державної служби архітектурно-будівельного контролю.

Однак інвестбанкір нічого не побачив, крім акта на земельну ділянку, який він отримав значно пізніше від обумовлених термінів. Так само із запізненням було збудовано котедж - замість обіцяних шести місяців вийшло майже два роки.

Співбесідник каже, що це було непросто. "Після отримання повної суми керівник організації перестав виходити на контакт, а його появи в офісі були епізодичними. Подальше спілкування велося через його подільника-фінансиста", - пояснює він.

При цьому об'єкт, запевняє постраждалий, будівельники здали у жахливому стані - з кривими розбитими вікнами і щілинами, у які можна було просунути руку. Утім, головне, що на дім досі нема проектної документації. Без цього він незаконний - за рішенням суду його можуть знести у будь-який момент.

Ще одному клієнту, керівнику торгівельної компанії, у кризовому 2009 році бізнесмен обіцяв побудувати котедж за 117 тисяч доларів.

Забудовник отримав основну частину суми тільки після оформлення договору дарування землі. До того ж, сторони уклали угоду про наміри, хоча цей документ не покладає на виконавця жодних зобов'язань.

Покупця запобіжні заходи не врятували. Керівник будівельної фірми так само уникав його і зв'язувався лише тоді, коли були потрібні гроші. В обіцяний термін будинок так і не звели, і клієнт добудовував його сам.

Були й гірші випадки. "Мій сусід заплатив всю суму одразу і через три місяці помер. У нього вдова залишилася з дитиною. Після смерті її чоловіка робітники пішли з об'єкта і більше не поверталися", - каже співрозмовник.

Більшість людей побоюються забудовника через залежність їх домівок від його комунікацій. Якщо в таборі споживачів з'являються "опозиціонери", підприємець відключає їм електроенергію від трансформаторів, які він встановив нелегально.

 
Ось так можна розраховуватися за світло 

Про фірму

Будівельної фірми, яка будує котеджі в одному з найпрестижніших районів київського передмістя, де-юре не існує. Є фізособа-підприємець Дмитро Ведмідь - керівник та ідейний натхненник цього проекту.

Відповідно, "контора" не має назви і бренда, відсутній і сайт. Враховуючи це, про її діяльність можна дізнатися лише із слів представників забудовника та з оголошень в інтернеті, які не містять жодної корисної інформації для потенційного покупця.

Офіс "фірми" розміщено в неприглядній прибудові на центральній вулиці Старих Петрівців. Всередині вона виглядає майже так, як зовні, і більше схожа на заводську прохідну. Підприємець тут же реалізовує будівельні матеріали.

 

На стінах приміщення висять подяки від представників місцевої влади та Київського патріарху УПЦ, ймовірно, за участь у будівництві місцевої церкви. Тут же - вицвіле свідоцтво про реєстрацію фізособи-підприємця, датоване 2003 роком.

 

Засновник будівельного проекту, який також є депутатом сільської ради Старих Петрівців, непублічна людина. Місцеві жителі кажуть, що будівельним бізнесом він зайнявся 2007 року, а до цього розбирав авто.

За словами голови сільської ради Старих Петрівців, забудовник за рік зводить близько 60 будинків. Це підтвердили і в самій "фірмі".

Враховуючи масштаби будівництва, Ведмідь оперує мільйонними грошовими потоками, що не може не зацікавити податківців, враховуючи його пільговий підприємницький статус.

Підприємець і сільський голова Старих Петрівців Олександр Єрьома конфліктують з 2009 року. Саме тоді до сільради почали масово надходити скарги від покупців. За словами голови, такі стосунки у забудовника склалися і з головами сусідніх сіл.

Відмінною рисою об'єктів Медведя є те, що вони зводяться, як правило, на земельній ділянці в 7,5 сотки. "Він ділить навпіл ділянку 15 соток, яку зазвичай викуповує на підставних осіб", - пояснює він.

Крім цього, каже голова сільради, підприємець користується послугами приватних архітекторів, а іноді обходиться без них. "Чи відповідають будівельним нормам зведені об'єкти, невідомо. 98% клієнтів ще не ввели в експлуатацію свої домівки, як того вимагає закон, і не зареєстрували їх в БТІ", - наголошує він.

Тверезі професіонали

"Економічна правда" вирішила самостійно з'ясувати ситуацію і виїхала до Старих Петрівців як покупець, попередньо домовившись про зустріч з місцевим забудовником у його офісі.

Дівчина з офісу, яка назвалася сестрою керівника будівельної установи, відразу почала показувати "ЕП" зведені об'єкти у Старих Петрівцях. Усі вони розміщені в трьох районах селища - "Старому саді", "Букаєвиці" і "Світлофорі".

Перший вважається найбільш престижним. Тут "ЕП" пропонували котеджі мінімум за 100 тисяч доларів. В інших районах дешевше - 80 тисяч доларів. Майже усі пропозиції передбачали зведення 200-метрового будинку на 7,5 сотки.

Прості будівлі... 
...і більш презентабельні 

На намагання торгуватися представник будівельника зауважила, що про знижку можна домовлятися лише з її братом. При цьому вона зазначила, що зменшення ціни цілком можливе, якщо клієнт надасть усю суму відразу.

На питання щодо гарантій "Економічній правді" відповіли: "Ми вже чотири роки будуємо і не збираємося тікати через ваші 100 тисяч доларів. У нас великі обсяги будівництва і багато клієнтів, нам не потрібні проблеми".

Серед відомих покупців дівчина назвала білоруського шоумена Серьогу і саму Аллу Пугачову, якій забудовник нібито продав землю на Житомирщині.

Вона також запевняла, що підприємство будує котеджі з будь-якого матеріалу, і в організації працюють тільки непитущі досвідчені фахівці. Хоча один з постраждалих казав, що йому будинок зводив колишній вчитель фізкультури.

На одному з об'єктів "ЕП" вдалося поспілкуватися з персоналом будівельника. На питання, чи не обманює їх роботодавець клієнтів, журналістові порадили звернутися до тих, хто вже скористався послугами Ведмедя.

Після оглядин в "офісі" "Економічній правді" повинні були показати дозвіл на будівництво, але обіцянку не виконали. Реальної проектної документації на дім теж не довелося побачити. Журналістові замість цього показали проект "Дом в Антоновке" проектного бюро Arсhon.

Зате представник забудовника надала "ЕП" копію договору підряду на будівництво. Як зазначалося, старі клієнти були позбавлені можливості підписати подібний документ.

Зрештою, дівчина визнала, що вони зводять "самобуди", і додала, що підготовка документів для БТІ додатково коштуватиме 2,5 тисячі доларів.

Тимчасом кількість постраждалих зростає. Сільський голова Старих Петрівців каже, що в місцевій прокуратурі вже близько 20 заяв постраждалих. Проте представники правоохоронних органів незворушні.

Натомість підприємець, за словами постраждалих, слів не добирає. "Я тут з "мусорами" вже домовився, без мене ви нічого не збудуєте", - переказують вони слова Ведмедя.

Схоже, такі вислови не ображають міліцію. Одному із співрозмовників "ЕП"  Вишгородське районне управління МВС надіслало дві відмови у порушенні справи. Правоохоронці кажуть, що складу злочину у діях забудовника нема.

Реклама: