Стельмах, bye-bye!

Стельмах, bye-bye!

Середа, 22 грудня 2010, 10:09 -
Хочеться вірити, що Володимир Семенович не забажав стати Чечетовим. Таким його хотів би запам'ятати весь фінансовий ринок - суперечливою, але гідною людиною.

Володимира Стельмаха вже стільки разів відправляли у відставку, що всі мали шанс штовхнути вмираючого лева.

Однак лев дивовижним чином не вмирав, а лише спостерігав за справжнім проявом почуттів оточуючих його людей. Ймовірно, щоразу йому ставало все безрадісніше.

Цього разу, схоже, піти доведеться. Послання президента звучить коротко і ясно: Стельмах подав заяву, ось я і висуваю кандидатуру Сергія Арбузова.

Le roi est mort! Vive le roi! Король помер! Хай живе король!

Реклама:

Отже, новий голова Нацбанку відомий. Невже хтось сумнівається, що Арбузова не призначать після того, як підніме руку Чечетов?

"Я мало з машини не випав, коли дізнався. Підозрюю, що нічого хорошого нас не чекає. Поставили людину, яка буде робити те, що йому скажуть. Цінність Стельмаха була у тому, що він міг витримувати тиск з особливо важливих питань", - прокоментував новину голова правління одного з великих банків.

"Тепер у них є все", - підтвердив його слова інший банкір.

"Темна конячка. Але явно не того рівня, що Стельмах", - сказав про Арбузова третій банкір.

Навряд чи Стельмах добровільно подав заяву. Подейкують, місяць тому Генпрокуратура відновила збирання компромату проти глави НБУ.

Стельмаха є за що критикувати - не з юридичної, а з моральної точки зору. Він сильний лідер, а значить, здатний приймати сильні рішення.

Напевно, таких рішень бувало три-чотири десятки за рік, але особливо резонансні відомі всій країні. Це ревальвація 2005 і 2008 років, девальвація 2008 року, величезні обсяги рефінансування, що кануло в Лету.

Якими б гарними не були висновки аудитора Ernst & Young, сфабрикувати "злочинну змову, що призвела до розтрати державних коштів в особливо великих розмірах" у нинішній ситуації дуже легко - судячи з легкості, з якою садять недавніх високопосадовців.

Інша річ, що "нюрнберзького процесу" над Стельмахом, напевно, не вийшло б. Швидше за все, повторився би епізод із "Золотого теляти".

Якось вночі йому б принесли папочку з компроматом, і голова Нацбанку став би другим Чечетовим. Його права рука точно так само стала би служити - вірою і правдою - великим хлопчикам, прізвища яких кожен назве з однієї спроби.

Хочеться вірити, що Володимир Семенович не забажав стати Чечетовим. Таким його хотів би запам'ятати весь фінансовий ринок - суперечливою, але гідною людиною.

Що ж чекає українські фінанси під орудою Арбузова?

Це викуп держпаперів, цільове рефінансування на важливі державні програми, тісне проходження загальної лінії партії та уряду.

Все назване - не обов'язково погано. Насправді, те саме робив і Стельмах. Важливо не що ти робиш, а як ти робиш. Тому цілком можливо, що Арбузов навіть виявиться хорошим головою.

Велика інтрига залишається.

Реклама: