"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Росія може дати "білоруський" газовий тариф лише в обмін на ГТС

Четвер, 18 березня 2010, 15:57

На інвестиційній конференції у Києві віце-прем'єр Сергій Тігіпко заявив, що російський газ для України не повинен бути набагато дорожчим, ніж для Білорусі.

Старший аналітик московської ІФК "МЕТРОПОЛЬ" Олександр Назаров у коментарі "Економічній правді" висловив сумнів, що ця позиція української сторони знайде розуміння в Росії.

"Річ у тім, що принципове розходження між поставками газу до Білорусі і до України полягає в тому, що до Білорусі іде, в основному, російський газ. Відповідно, теоретично, газ для Білорусії може коштувати приблизно стільки ж, скільки він коштує для російських споживачів, наприклад, у Смоленській області", - зазначив експерт.

"Більша ж частина газу, що поставляється до України, - середньоазіатський газ, який закуповується за так званою "європейською формулою" "Газпрому" і, відповідно, значні знижки у порівнянні з поточною ціною "Газпром" зробити не в змозі, хіба що у збиток собі", - пояснив він.

Реклама:

Таким чином, зазначає експерт, щоб російський газ був не набагато дорожчим, ніж для Білорусі, "Газпрому" потрібно практично повністю відмовитися від реекспорту середньоазіатського газу.

"Навряд чи "Газпром" це зараз допустить в силу політичних причин", - підкреслив Назаров.

Водночас, експерт зазначив, що Росія може застосувати щодо України "білоруську" схему: знижки на газ в обмін на пайову участь "Газпрому" в газотранспортній системі.

Він нагадав, що 2010 року російський держмонополіст виплатив останній транш за 50% акцій "Бєлтрансгазу" і зараз є власником цього пакета акцій.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!