Думка експерта: Ринкова ціна ОПЗ – 1,6 мільярда гривень

Четвер, 16 липня 2009, 09:20 -

Фонд державного майна України (ФДМ) оголосив конкурс з продажу 99,567% акцій ВАТ "Одеський припортовий завод" зі стартовою ціною 4 млрд. гривень.

Аналітик ІК Dragon Capital Тамара Левченко вважає, що ринкова ціна ОПЗ становить 1,6 мільярда гривень.

"За нашими оцінками, ринкова вартість ОПЗ з урахуванням поточної ситуації становить близько 200-250 млн. дол. (або близько 1,6 млрд. грн.). Не варто забувати, що перший квартал підприємство закінчило із збитками, доходи від продажу знизилися майже вдвічі", - відзначила експерт.

За її словами, претендентами на покупку ОПЗ, імовірніше за все, будуть ті ж компанії, які були допущені до конкурсу 2008 року. Це компанії "Нітроферт", "Єврохім", "Нортіма".

"У вітчизняних компаній відсутні переваги перед російськими: наші заводи отримують газ за ціною більш ніж 200 дол. за тис куб м, а російські компанії - з 80-90 дол. за тис куб м. Певний інтерес у російських інвесторів, безумовно, викличе кінцева ділянка аміакопроводу Тольяті-Одеса", - наголошує Левченко.

Аналітик стверджує, що сьогодні не найкращий час для продажу заводу.

"Ціни на добрива значно впали і знаходяться на рівні 2007 року. Зокрема, у порівнянні з минулим роком ціна на аміак знизилася з 800 дол./т до 180 дол./т, на карбамід з 750-800 дол./т до 240 дол./т. І хоча надалі ціни на добрива, швидше за все, будуть підвищуватися, ринок оживе не раніше 2010 року", - аргументує вона.

Реклама:

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: