Мін'юст хоче незаконно легалізувати колекторів?

Вівторок, 31 березня 2009, 15:42

Міністерство юстиції України відмовляється виносити на відкрите обговорення законодавчі ініціативи, спрямовані на врегулювання діяльності колекторських компаній.

Про це ідеться у відкритій заяві Всеукраїнського центру сприяння підприємницькій діяльності (ВЦСПД).

Так, ВЦСПД звертає увагу на те, що в офіційному повідомленні, оприлюдненому на сайті Міністерства 27 березня, є інформація про те, що робоча група з підготовки цих ініціатив завершила свою роботу і тільки представники колекторських компаній мають один тиждень на внесення своїх пропозицій.

Очевидно також, що ці документи колекторам, як зацікавленій стороні, будуть направлені адресною розсилкою, оскільки до кінця строку, відведеного на внесення їх пропозицій, залишилося два календарних дні, а на сайті Мін'юсту законопроект не розміщений.

Реклама:

Крім того, робочу групу склали представники Мін'юсту, Нацбанку, Асоціації українських банків, колекторських фірм, але не були запрошені представники громадських організацій і асоціацій, які відстоюють інтереси позичальників.

Такі дії Міністерства суперечать головним принципам державної регуляторної політики, викладеним у Законі "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", зазначають у ВЦСПД.

Всеукраїнський центр сприяння підприємницькій діяльності вважає, що подібні кроки Мін'юсту свідчать про те, що права та інтереси позичальників у законопроекті будуть враховані мінімально, а вся кампанія спрямована на сумнівну, але швидку легалізацію діяльності колекторів, які, незважаючи на суспільний резонанс, продовжують безкарно застосовувати відверто кримінальні методи по стягненню боргів.

Організація вимагає від Міністерства юстиції негайно включити до складу робочої групи представників позичальників, а також провести відкрите громадське обговорення законопроекту, провести експертний аналіз отриманих пропозицій.

"В остаточний текст, винесений на розгляд ВР, мають бути включені тільки ті ініціативи, які збалансовано врахують інтереси всіх сторін", - ідеться у повідомленні ВЦСПД.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: