"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Діяльність колекторів врегулюють законодавчо

П'ятниця, 27 березня 2009, 20:04

Робочою групою при Міністерстві юстиції завершена розробка проекту закону, який покликаний законодавчо врегулювати діяльність колекторів в Україні.

Про це йшлося на засіданні робочої групи за участю міністра юстиції Миколи Оніщука, представників Національного банку України та колекторських організацій, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Протягом тижня організації, які здійснюють колекторських діяльність, повинні надати зауваження та пропозиції до законопроекту.

Після цього узгоджений варіант законопроекту буде запропоновано в якості законодавчої ініціативи.

Реклама:

Як відзначив в ході засідання групи міністр юстиції Микола Оніщук, закон має встановити розумний баланс між легалізацією діяльності колекторів, які в якості посередників сприяють врегулюванню проблем неплатежів і повернення банківських кредитів, а також дотримання законних прав та інтересів осіб, які потрапляють в сферу діяльності колекторських організацій.

Крім того, робоча група повинна прийняти рішення щодо шляхів законодавчого врегулювання цього питання.

Зокрема, за словами міністра юстиції, це можливо здійснити шляхом ініціювання внесення зміни до статті 9 закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності".

В подальшому, рішенням уряду затвердити умови здійснення колекторської діяльності.

При цьому, розробку та затвердження ліцензійних умов буде здійснювати орган, визначений Кабінетом міністрів як орган ліцензування колекторської діяльності.

Імовірним є також затвердження окремого закону про колекторську діяльність в Україні, хоча цей шлях може зайняти значно більш тривалий проміжок часу, зазначає прес-служба Мін'юсту.

На засіданні робочої групи була також прийнята до уваги інформація представників Національного банку про підготовку роз'яснення НБУ щодо здійснення колекторської діяльності після скасування пункту 3,9 Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, затверджених постановою правління Нацбанку від 14 липня 2006 року (щодо права банків передавати приватним особам і організаціям інформацію, яка містить банківську таємницю).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: