Фірма, що заробляє в портах, пов’язана з Крючковим

П'ятниця, 24 листопада 2017, 13:00

Майже 10 мільйонів гривень за вісім місяців 2017 року заробила пов’язана з бізнесменом Леонідом Крючковим приватна фірма "Портосервіс-Миколаїв", яка надає послуги зі швартування суден.

Про це йдеться в розслідуванні програми "Схеми".

"Портосервіс-Миколаїв" належить компанії "Портосервіс-Україна", за якою стоїть офшорна фірма з Беліза "Фенелон Інвестментс". Згідно з реєстром, її бенефіціарним власником вказаний директор "Портосервіс-Україна", прописаний у Миколаєві Анатолій Онч.

Реклама:

Водночас у реєстрі юридичних осіб є ще одна фірма, 99 відсотками якої володіє ця ж "Фенелон Інвестментс", – "Транспортна компанія "Укрморсервіс". Її кінцевий власник – киянин Леонід Крючков, молодший брат Дмитра Крючкова, народного депутата 5-го скликання.

НАБУ підозрювало Дмитра Крючкова в можливій причетності до розкрадання коштів "Запоріжжяобленерго", однак справа поки так і не дійшла до суду.

У письмовій відповіді "Схемам" Леонід Крючков визнав свою причетність до бізнесу у державних портах.

Бізнесмен Леонід Крючков

"Цей вид послуг є вільноринковим. Ми провели аналіз усіх портів і ринку швартових послуг, розроблена калькуляція можливих витрат. У результаті ми отримали вартість послуги, яка менше тарифу, запропонованого Адміністрацією морських портів України", – зазначив він у листі.

Як повідомляється, близько половини зароблених коштів "Портосервіс-Миколаїв" у 2017 році переказувала київській компанії "Елітбудгруп", якою володіють дві людини. Перша – директор та співзасновник кількох компаній, що пов’язані з Леонідом Крючковим, Олександр Ємельянов, який відмовився коментувати діяльність своєї компанії.

Другим власником "Елітбудгруп" є мешканець села Добряни на Львівщині Володимир Голиш. "Схеми" знайшли його можливий зв’язок з очільником Департаменту захисту економіки та заступником голови Нацполіції Ігорем Купранцем.

Раніше Голиш був директором фірми "Берком Інвест Захід", якою володіла бізнес-партнерка вже колишньої дружини Ігоря Купранця Наталії. Окрім того, Голиш був прописаний в одному будинку з родичами цього посадовця з Нацполіції. Сам факт знайомства з Купранцем Голиш спочатку заперечив, але згодом все ж визнав, що знає батька Ігоря Купранця Михайла.

Начальник департаменту захисту економіки Нацполіції Ігор Купранець коментувати його можливий стосунок до бізнесу в державних морських портах відмовився.

Бізнесмен Леонід Крючков теж відмовився пояснити, що пов’язує його з Купранцем, зазначивши, що це особисте питання.

Також журналістам програми вдалося з’ясувати, що впливовий поліцейський має стосунок і до фірми "Альфа Безпека", яка охороняє пропускні пункти в морському торговельному порту Миколаєва.

Нагадаємо, Бізнесмен Леонід Крючков, брат підозрюваного у розкраданні коштів "Запоріжжяобленерго" Дмитра Крючкова, увечері 22 листопада відвідав Адміністрацію президента.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: