В Україні з'явиться єдиний реєстр боржників

Четвер, 16 листопада 2017, 13:27
 

Верховна Рада прийняла за основу законопроект, яким буде створений кредитний реєстр Національного банку.

За проект закону №7114-д "Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення кредитного реєстру Національного банку і вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків" проголосували 227 народних депутатів.

"Створення кредитного реєстру і посилення здатності бюро кредитних історій розширить доступ банків до інформації", - йдеться в пояснювальній записці.

Повідомляється, що бюро кредитних історій надасть можливість враховувати цю інформацію при розробці інструментів оцінки кредитних ризиків для банків

Реклама:

Законопроектом пропонується встановити межі повноважень Національного банку по веденню кредитного реєстру і обмеження щодо поширення інформації, що захищає позичальників банків від втручання в їх господарську діяльність та порушення приватності.

Також проект закону встановлює розмір заборгованості позичальника перед банком, за умови перевищення якого банки отримують доступ до інформації з кредитного реєстру про вчинені кредитні операції з таким клієнтом.

Законопроектом на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб покладається обов'язок по наданню інформації в кредитний реєстр про кредитні операції банків, які виводяться ним з ринку.

У той же час на банки покладаються обов'язки: з надання інформації в кредитний реєстр, а також повідомлення клієнта про те, що інформація про нього буде надаватися в кредитний реєстр і виправлення інформації, в разі обґрунтованого звернення позичальника.

Нагадаємо, Національний банк почав вести на своєму офіційному веб-сайті реєстр кредитних посередників банків.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: