"Укртелеком" подав зустрічний позов проти "Ощадбанку"

Вівторок, 22 серпня 2017, 19:50

Найбільший оператор фіксованого зв'язку та інтернет-доступу "Укртелеком" подав до суду на "Ощадбанк", зажадавши розірвати договір і припинити по ньому зобов'язання.

Про це йдеться в ухвалі київського госпсуду про прийняття позову до розгляду, повідомляє Liga.net.

Подробиць позову у визначенні немає.

Реклама:

Але, як розповів директор департаменту зі зв'язків з громадськістю та зовнішніх комунікацій "Укртелекому" Михайло Шуранов, справа стосується судових розглядів між ЕСУ (дочірня компанія СКМ, власник "Укртелекому") і декількома банками щодо боргових зобов'язань ЕСУ, коректного розрахунку їх розміру, а також порядку і строків їх погашення.

У червні 2017 року "Ощадбанк" подав до суду на "Укртелеком" і зажадав повернути борг в розмірі 1,1 млрд грн по невиплачених облігаціях.

Ще у 2015 році "Укртелеком" взяв на себе зобов'язання викупити у двох держбанків ("Ощадбанку" і "Укрексімбанку") облігації своєї материнської компанії ЕСУ (дочка СКМ) на суму 2 млрд грн.

Але телеком-оператору так і не вдалося продати свій мобільний актив - "Тримоб", тому у компанії не було грошей на покриття облігацій. Терміни виплати боргу закінчилися ще в середині березня.

Що стосується самої ЕСУ, то вона теж не розрахувалася за облігаціями, які були випущені компанією з метою фінансування зобов'язань, що виникли після приватизації "Укртелекому" в 2011 році.

Ще один держбанк ( "Укрексімбанк") подав на неї до суду, зажадавши повернення 2,8 млрд грн боргу.

"В рамках суперечок намагалися пред'явити претензії не тільки до ЕСУ як позичальнику, але й до" Укртелекому "." Укртелеком "вважає подібні вимоги безпідставними і заявив відповідний зустрічний позов, щоб остаточно це встановити", - роз'яснив Шуранов.

Як повідомлялося, державні Ощадбанк та Укрексімбанк вимагають через суд стягнути борги з ЕСУ в розмірі 1,1 мільярда гривень та 2,83 мільярда гривень відповідно.

Укрексімбанк купив облігації ЕСУ номіналом 2,24 млрд гривень у квітні 2013 року. У березні 2017 року ЕСУ повинна була погасити облігації, однак цього не зробила.

Розміщення облігацій у 2011 році допомогло ЕСУ купити 92,8% акцій Укртелекому.

Нагадаємо, Фонд держмайна в травні 2011 року продав 92,79% акцій Укртелекому українській "дочці" австрійської компанії EPIC - фірмі ЕСУ - за 10,5 млрд гривень.

Потім ЕСУ перепродала цей актив групі СКМ Ріната Ахметова. Бізнесмен став власником компанії опосередковано.

Він придбав у EPIC 100% акцій компанії UА Тelecominvest Limited, якій належать корпоративні права українського ТОВ "ЕСУ".

Остання компанія є безпосереднім власником Укртелекому, контролюючи майже 93% акцій компанії.

Раніше генеральний прокурор Юрій Луценко повідомляв, що компанія "Укртелеком" була приватизована кіпрською компанією фактично безкоштовно.

Читайте також: Операція "реприватизація". "Укртелеком" - під прицілом

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: