Пов'язаним з "Приватбанком" особам було видано 190 мільярдів кредитів - Шлапак

Вівторок, 4 липня 2017, 11:50

Голова правління "Приватбанку" Олександр Шлапак стверджує, що колишнє керівництво банку видало понад 190 мільярдів гривень або 97% кредитного портфеля пов'язаним особам.

Про це Шлапак заявив під час підсумкової прес-конференції.

"Дійсно, річна звітність аудиторів називає цифру близько 10 млрд. Ми називаємо цифру 190 млрд", - сказав Шлапак.

Реклама:

"223 клієнта на загальну суму 198,4 млрд гривень. Ми для себе розбили цей портфель на чотири групи. Перша група - трансформовані кредити - 36 позичальників на суму майже 133 млрд гривень", - заявив Шлапак.

"Другий портфель - лізинговий портфель. 41 позичальник майже на 15 млрд, на таку ж суму третій кейс, який видавався на Кіпрі. І нарешті, четвертий портфель - кредити, пов'язані з корпоративними клієнтами банку на суму понад 36 млрд", - сказав Шлапак.

"Всі ці кредити мають ряд загальних характеристик, які я виділю. Перша - велика частина позичальників є новоствореними компаніями з негативним фінансовим становищем. Друге - під час видачі цих позик були порушено грубо законодавство, а також внутрішні регламентні документи самого банку", - сказав Шлапак.

"Всі ці позики видані не на ринкових умовах. У нас відсутнє забезпечення за більшістю цих кредитів. І нарешті, останнє, з банку практично виведені обороти операційних компаній, які реально обслуговували гроші колишніх акціонерів", - сказав Шлапак.

Як повідомлялося, після звернення голови правління державного Приватбанку Олександра Шлапака про махінації в банку напередодні націоналізації, Генпрокуратура, НАБУ і САП почали розслідування і заарештували ліквідне майно Приватбанку і пов'язаних з ним структур.

Станом на середину листопада 2014 року найбільшими акціонерами банку були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов (кожен володів по 36,9781%), а також кіпрська Triantal Investments Ltd. (16,2333%).

Детальніше про справи на екс-власників Приватбанку читайте у статті на ЕП.

Читайте також: Тіні Приватбанку. Що Коломойський наобіцяв Кабміну та НБУ і не виконав.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: