ЗМІ дізналися, скільки Ахметов винен "Сбербанку" за Укртелеком

Четвер, 27 липня 2017, 14:20

Борг Укртелекому перед українською "дочкою" Сбербанку Росії становить близько 1,4 мільярда гривень.

Про це повідомляє liga.net.

При цьому, за даними слідства Генеральної прокуратури, Укртелеком заклав все ліквідне майно Сбербанку Росії за кредитним договором на 250 млн доларів.

Реклама:

Співробітники ГПУ ведуть кримінальне розслідування на предмет того, чи виконала ЕСУ (дочірня компанія СКМ) умови приватизації найбільшого оператора фіксованого зв'язку та інтернету.

За інформацією ГПУ, Сбербанк видав кредит під заставу активів, пов'язаних з наданням мобільних телекомунікаційних послуг. А термін його погашення (до 16 листопада 2016 року) вже давно пройшов.

При цьому в Укртелекомі стверджують, що сума застави значно менше, ніж 250 млн доларів. Втім, точної суми застави в компанії не називають.

У свіжому звіті Укртелекому за другий квартал зазначено, що загальна заборгованість оператора за кредитами зараз становить 1,736 млрд грн. Частину з цієї суми (343 млн грн) оператор ще за підсумками 2016 року був винен China Development Bank. Договір з китайським банком на отримання довгострокової кредитної лінії з лімітом 50 млн доларів Укртелеком уклав в кінці 2015 року. Мета позики - модернізувати мережу.

"Виходить, що за іншими кредитами (не китайськими) оператор може бути винен не більше 1,4 млрд грн, що за нинішнім курсом становить 54 млн доларів", - зазначає видання.

Як повідомлялося, державні Ощадбанк та Укрексімбанк вимагають через суд стягнути борги з ЕСУ в розмірі 1,1 мільярда гривень та 2,83 мільярда гривень відповідно.

Укрексімбанк купив облігації ЕСУ номіналом 2,24 млрд гривень у квітні 2013 року. У березні 2017 року ЕСУ повинна була погасити облігації, однак цього не зробила.

Розміщення облігацій у 2011 році допомогло ЕСУ купити 92,8% акцій Укртелекому.

Нагадаємо, Фонд держмайна в травні 2011 року продав 92,79% акцій Укртелекому українській "дочці" австрійської компанії EPIC - фірмі ЕСУ - за 10,5 млрд гривень.

Потім ЕСУ перепродала цей актив групі СКМ Ріната Ахметова. Бізнесмен став власником компанії опосередковано.

Він придбав у EPIC 100% акцій компанії UА Тelecominvest Limited, якій належать корпоративні права українського ТОВ "ЕСУ".

Остання компанія є безпосереднім власником Укртелекому, контролюючи майже 93% акцій компанії.

Раніше генеральний прокурор Юрій Луценко повідомляв, що компанія "Укртелеком" була приватизована кіпрською компанією фактично безкоштовно.

Читайте також: Операція "реприватизація". "Укртелеком" - під прицілом

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!