Остаточне рішення суду по ціні російського газу з'явиться вже літом - ЗМІ

Неділя, 4 червня 2017, 14:40

Остаточне рішення Стокгольмського арбітражу про зміну контрактної формули ціни російського газу для "Нафтогазу" може бути імплементовано вже до кінця нинішнього літа.

Про це пише "Дзеркало тижня", посилаючись на джерело в "Нафтогазі".

За словами автора, біфуркація рішення (тобто винесення проміжних рішень як мінімум в два етапи) Стокгольмським арбітражем у суперечці між "Нафтогазом" та "Газпромом" означає відстрочку винесення остаточного вердикту арбітрів на невизначений час.

Реклама:

Так, остаточне деталізоване рішення Арбітражу про зміну контрактної формули ціни російського газу для "Нафтогазу" може бути прийнято та введено в дію до моменту закінчення дії контракту купівлі-продажу природного газу, укладеного між НАК "Нафтогаз України" і ПАТ "Газпром" в 2009 році.

В такому випадку "Нафтогаз" просто не встигне скористатися вигідними для нього змінами в контракті, особливо з урахуванням того, що після остаточного рішення належить складна процедура узгодження між сторонами договору імплементації рішення арбітрів.

В той же час, у "Нафтогазі" зазначають, що дана процедура не настільки тривала.

"Як запевнило джерело DT.UA в "Нафтогазі", вона не така тривала, особливо якщо сторони будуть зацікавлені в якнайшвидшій зміні цих положень контракту. Більш того, рішення може бути імплементоване вже до кінця нинішнього літа, а контракт купівлі-продажу газу дійсний до 31 грудня 2019 р. Таким чином, "Нафтогаз" зможе закуповувати "газпромівський" газ за значно нижчою ціною, ніж у Європі. Причому купувати як мінімум 2–2,5 року", – йдеться в статті.

Автор вказує, що в статуті НАК "Нафтогаз України" однією з основних цілей значиться отримання прибутку, в тому числі за рахунок закупівлі газу за найбільш вигідною ціною.

"Тільки у разі політичного рішення й прямого наказу не закуповувати дешевого газу у "Газпрому" менеджмент "Нафтогазу" муситиме відмовитися від нього", – підкреслює вона.

Нагадаємо, НАК "Нафтогаз України" 31 травня отримав окреме рішення Стокгольмського трибуналу у провадженні проти "Газпрому" за контрактом на поставку газу.  Вимоги "Газпрому" до НАК "Нафтогаз України" за умовою "бери або плати" повністю скасовані.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!