Споживання вугілля у 2016 році рекордно впало - BP

Четвер, 15 червня 2017, 18:23

Світове споживання вугілля у 2016 році впало на 1,7% - це історично рекордний темп падіння - на фоні скорочення попиту на енергетичне вугілля в більшості країн світу.

Про це йдеться в щорічній доповіді British Petroleum про глобальні тенденції в енергетичному секторі.

У попередньому десятилітті споживання вугілля росло середньорічними темпами в 1,9%.

Реклама:

Навіть у Китаї, найбільшому світовому споживачі вугілля, споживання знизилося на 1,6% в минулому році, до мінімуму за 6 років. У США зафіксовано зниження за підсумками четвертого року поспіль. Показник зменшився на всіх континентах, крім Африки. Німеччина, найбільший в Європі споживач вугілля, знизила використання на 4,3%. У Великобританії попит впав на 52,5%.

"Причиною зміни тенденції є довгострокові структурні чинники, - заявив старший економіст BP Спенсер Дейл. - Ці чинники включають в себе велику доступність і конкурентоспроможність природного газу і поновлюваних джерел електроенергії в поєднанні зі зростаючим тиском з боку урядів і громадськості на компанії, з тим щоб вони відмовилися від вугілля на користь більш екологічно чистих видів палива", - йдеться у доповіді.

За словами експерта, світові викиди вуглекислого газу, які збільшувалися середньорічними темпами в 2,5% за 10 років до 2013 року, не змінюються протягом останніх трьох років. Головним чином це відображає "зниження викидів вуглекислого газу на одиницю ВВП", проте додатковим фактором є знижені темпи зростання світової економіки, додав він.

Споживання нафти в світі в минулому році зросло на 1,6%, говориться звіті BP. В Індії показник виріс на 7,8%, в Китаї - на 3,3%. У країнах ОЕСР попит підвищився на 0,9% після зниження середньорічними темпами в 0,9% за попереднє десятиліття.

Нагадаємо, у квітні Сполучене королівство вперше з часів промислової революції провело добу без використання вугілля для генерації електрики.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!