НБУ оскаржить скасування ліквідації банку "Михайлівський"

П'ятниця, 26 травня 2017, 20:05

Національний банк подасть апеляцію на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва, який 15 травня скасував рішення НБУ про віднесення банку "Михайлівський" до категорії неплатоспроможних та його ліквідацію.

Про це повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі НБУ.

"НБУ не погоджується з рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва, який 15 травня 2017 року ухвалив постанову, частково задовольнивши позов ТОВ "Екосіпан" і скасувавши рішення НБУ про віднесення банку "Михайлівський" до категорії неплатоспроможних та ліквідацію цього банку, а також обидва рішення ФГВФО", - заявили у прес-службі.

"Національний банк ще не отримував письмового рішення суду. Проте обов'язково оскаржить його одразу після надходження - протягом десяти днів", - йдеться в повідомленні.

Реклама:

Як зазначили в прес-службі регулятора, НБУ в червні 2016 року звернувся до правоохоронних органів із проханням розібратися в діях керівництва і топ-менеджменту банку "Михайлівський".

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб направив правоохоронцям заяви про скоєння кримінальних злочинів посадовими особами цього банку на суму майже 2 млрд гривень.

Ситуація в банку "Михайлівський" привела до ухвалення окремого закону в листопаді 2016 року, який передбачав виплату відшкодування більшості "спірних" вкладників, які оформляли вклади на пов'язані з банком "Михайлівський" фінансові компанії, а це 14 тисяч людей із депозитами на загальну суму 1,2 млрд гривень.

"На тлі цієї ситуації суд ухвалює рішення на користь ТОВ "Екосіпан". Це є черговим доказом необхідності якнайшвидшого проведення якісної судової реформи, яка унеможливила б корупційні дії, підвищила ефективність судової системи та повернула довіру до рішень судів", - наголосили в прес-службі.

НБУ визнав банк "Михайлівський" неплатоспроможним 23 травня 2016 року і повідомив, що ще 23 грудня 2015 року присвоїв фінустанові статус проблемної в зв'язку з ризиковою діяльністю.

За інформацією Нацбанку, з 20 травня банк провів велику кількість операцій з переказу вкладів фізичних осіб з фінансової компанії, пов'язаної з банком, на баланс банку. Це збільшило навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб на мільярд гривень - з 1,6 млрд грн до 2,6 млрд грн.

За даними НБУ, станом на 23 травня 100% акцій банку належало ТОВ "Екосіпан", 92,5% якого належить Віктору Поліщуку, 3,9% - Ігорю Дорошенку і 3% - Віктору Єрасову.

У банку "Михайлівський" заявили, що Поліщук 19 травня продав свою частку акцій в ТОВ "Екосіпан", якому належить 100% акцій банку, проте в НБУ заявили, що не погоджували продаж банку. Крім того, 20 травня голова правління ПАТ "Банк Михайлівський" Ігор Дорошенко повідомив НБУ, що залишив посаду 18 травня.

Детальніше про те, що сталося з банком "Михайлівський" можна почитати в матеріалі "Економічної правди".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!