"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

РФ обмежила експорт зрідженого газу в Україну – трейдери

Понеділок, 3 квітня 2017, 19:44

Російські митні органи відмовляються оформляти партії зрідженого газу для поставки в Україну, посилаючись на обмеження, введені Федеральною службою з технічного та експортного контролю РФ.

Про це OilNews повідомили українські оператори ринку ЗВГ.

"Наші авто на російських ДПС "розвернула" митниця. Пояснюють поширенням на зріджені гази обмеження з експорту, аналогічні до діючих на дизпаливо", - розповів один з найбільших постачальників ЗВГ в Україні.

Відзначимо, що подібна ситуація вже виникала в вересні 2016 року. Однак, незабаром після перших затримок ця інформація не підтвердилася.

Реклама:

Нагадаємо, що РФ припинила постачання дизпалива в Україну з початку жовтня 2015 року за рішенням ФСТЕК. Після чого, короткостроково з березня по квітень 2016 року імпорт був відновлений для деяких постачальників.

Раніше пояснювалося, що обмеження ФСТЕК спрямовані на так звані товари подвійного призначення, які можуть використовуватися в військових цілях. У той же час ЗВГ прямо практично не використовується ВСУ.

Відзначимо, що в 2016 році з РФ було імпортовано 782 тисяч тонн ЗВГ, що становить 74% усього імпорту.

Нагадаємо, наприкінці 2016 року в імпортерів скрапленого газу почалися проблеми.

Депутат від БПП Сергій Лещенко заявив, що СБУ блокує процес імпорту зрідженого газу найбільших гравців з метою виведення на ринок монопольного учасника і "викачування" грошей під наступні вибори. 

ЗМІ повідомляли, що фірми, які почали імпортувати великі обсяги скрапленого газу з Росії після того, як СБУ ініціювало санкції до 16 інших компаній-імпортерів, пов’язані з Віктором Медведчуком.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: