YouControl незаконно збирав інформацію з обмеженним доступом – СБУ

Четвер, 23 березня 2017, 18:35

Співробітники Служби безпеки України звинуватили компанію YouControl у незаконному зборі та продажі інформації, яка має обмежений доступ та є власністю держави.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

"Правоохоронці встановили, що ділки, використовуючи спеціальне програмне забезпечення, протиправно втручалися в роботу автоматизованих систем та комп’ютерних мереж державних структур", - йдеться у повідомленні.

СБУ зафіксувала, що YouControl копіювала інформацію, "зокрема з систем та мереж Міністерства юстиції, фіскальної служби та Державної судової адміністрації України".

Реклама:

"Комерсанти продавали клієнтам доступ до нелегально створеної бази, видаючи її як зібрану з відкритих джерел. Під час санкціонованих судом обшуків в офісних приміщеннях, за місцями проживання власників та топ-менеджменту компанії, співробітники спецслужби виявили телекомунікаційне обладнання, на якому зберігалася незаконно отримана інформація та вилучили відповідну документацію", - додає прес-служба.

Оперативники СБУ також встановили, що дублікати незаконних баз даних зберігаються на серверах в інших країнах.

"Програмне забезпечення зловмисників до того ж дозволяло збирати дані навіть з користувачів їхніх послуг", - йдеться у повідомленні.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 359 Кримінального кодексу України (Незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації, карається позбавленням волі на строк від 4 до 7 років).

Нагадаємо, що у  четвер зранку пройшли обшуки у квартирі комерційного директора, а потім генерального директора YouControl - Сергія Мільмана.

YouControl - онлайн-сервіс, що автоматично формує досьє на кожну компанію України, використовуючи інформацію з державних реєстрів.

Основна місія - сприяти створенню прозорого бізнес-середовища та економiчному зростанню України.

Один із напрямків діяльності - боротьба з корупцією: компанія надає вільний доступ до сервісу журналістам та громадським активістам для проведення розслідувань, моніторингів та інших заходів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!