СБУ прийшла в YouControl через незаконний доступ до відкритих реєстрів

Четвер, 23 березня 2017, 13:20

Служба безпеки України прийшла з обшуками в компанію YouControl через "незаконне використання доступу до відкритих державних реєстрів".

Про це йдеться в коментарі юриста компанії Даніеля Глоби.

Відзначається, що причиною слідчих дій є визначення від 3 березня, винесене судом Шевченківського р-ну по 359 статті КК "Порушення роботи автоматизованих систем".

"І в даному випадку мова йде про те, що компанія YouControl незаконно використовує доступ до відкритих державних реєстрів. Ця заява сама по собі є зовсім парадоксальною, так як законом передбачена вільна можливість доступу до реєстрів будь-яких осіб, вільне копіювання, використання і поширення даних", - йдеться в заяві юриста.

Реклама:

За його словами, "це пряма норма закону і не знати цього - правовий нігілізм".

Відзначається, що в даний момент співробітники СБУ хочуть провести обшук і виявити всі носії інформації, на яких нібито містяться дані.

"Що в цій ситуації мене обурює найбільше, так це те, що мене як адвоката не допустили спочатку до проведення слідчих дій у комерційного директора компанії - навіть не дали показати адвокатське посвідчення і договір про правову допомогу, потім ситуація повторилася під час обшуку у директора, і надалі те ж саме повторилося в нашому офісі на вулиці Шумського, 1-Б", - заявляє Глоба.

Він вказує на те, що не допускати адвоката є "дивною ситуацією", оскільки у Глоби як адвоката є правові підстави як адвоката, захисника, так і представника компанії YouControl і її штатного співробітника.

"Тому на даний момент ми не знаємо, що робиться в офісі, з документами і майном наших співробітників. В офісі присутній один співробітник, у якого немає ніяких юридичних повноважень. І я можу назвати це тільки правовим свавіллям", - додав він.

Нагадаємо, що у  четвер зранку пройшли обшуки у квартирі комерційного директора, а потім генерального директора YouControl - Сергія Мільмана.

YouControl - онлайн-сервіс, що автоматично формує досьє на кожну компанію України, використовуючи інформацію з державних реєстрів.

Основна місія - сприяти створенню прозорого бізнес-середовища та економiчному зростанню України.

Один із напрямків діяльності - боротьба з корупцією: компанія надає вільний доступ до сервісу журналістам та громадським активістам для проведення розслідувань, моніторингів та інших заходів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!