"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фіала: Ринок землі дасть приблизно 2-3 мільярди доларів на рік

Понеділок, 30 січня 2017, 10:21

Відкриття ринку землі дасть Україні приблизно 2-3 млрд дол інвестицій на рік, а для населення і бізнесу земельна реформа створить альтернативу для вкладень.

Про це в інтерв'ю ЕП заявив генеральний директор інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала.

На думку Фіали, ключовими реформами України для отримання п'ятого кредитного траншу від МВФ є антикорупційна, пенсійна, земельна реформи, які потрібно провести до кінця березня.

"В Європі, Америці, Аргентині, в Росії і більшості інших країн сільгоспземлю можна спокійно купувати, продавати і ніхто не боїться, що її куплять, вивезуть, захоплять. В Україні дуже хороша земля, це такий ємний актив, під який можна залучити найбільші інвестиції - і внутрішні, і зовнішні. Ці інвестиції можуть дати миттєвий і потужний поштовх економічному зростанню" , - упевнений гендиректор Dragon Capital.

Реклама:

На думку Фіали, ринок землі дасть приблизно 2-3 млрд дол. інвестицій на рік.

"Для України це чималі гроші. Для населення і бізнесу земельна реформа створила б альтернативу для вкладень. Прибутково і безпечно. Її поява вирішила б питання, куди вкладати гроші тим людям, які не довіряють банківській системі і тримають їх під матрацом або в офшорах. Якщо цей ринок відкрити, сюди буде заходити стільки грошей! Навіть якщо ввести обмеження для іноземців, приплив грошей забезпечать українці - у них дуже багато грошей за кордоном", - зазначає Фіала.

Крім того, він упевнений, що ринок землі відкриє шлюзи для кредитних ресурсів і грошей, які "припарковані" у західних банках під нульову прибутковість.

"Багато українців заберуть їх назад і будуть купувати землю, наприклад, по 1 тис дол. за гектар, здавати в оренду по 100 доларів і отримувати прибутковість на рівні 10%. Зрозуміло, що є витрати, але все одно прибутковість буде такою ж або вище, ніж на доларовому депозиті в банку", - розповідає фінансист.

За його словами, ці гроші відразу покращать платіжний баланс України, зроблять гривню набагато надійнішою, мотивують інших інвесторів.

"Після введення ринку землі, я впевнений, економіка країни буде зростати на 5% в рік. Тому що це дуже ємний ринок. Він подвоїть, потроїть іноземні інвестиції в Україну і значно збільшить приплив внутрішніх", - підсумував Фіала.

Як повідомлялося, для продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом Україні потрібно провести пенсійну реформу, скоротити кількість держслужбовців і бюджетників, скасувати "спрощенку" і відкрити земельний ринок. 

Читайте також: Ринок землі, пенсійна реформа, скасування "спрощенки". Чого чекає МВФ від України в 2017.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: