Нацбанк зберіг облікову ставку незмінною

Четвер, 26 січня 2017, 14:17

Правління Національного банку прийняло рішення залишити облікову ставку незмінною на рівні 14% річних.

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Як наголошується, це пов’язано з необхідністю нівелювати інфляційні ризики для досягнення цілей з інфляції у 2017-2018 роках.

"Споживча інфляція стрімко уповільнилася у 2016 році до 12,4%, що відповідало прогнозам Національного банку. Таким чином, Національний банк досягнув ціль з інфляції, визначену Стратегією монетарної політики на 2016-2020 роки", - повідомляє прес-служба.

Реклама:

У НБУ повідомили, що швидке сповільнення інфляції у 2016 році відбулося насамперед завдяки дії фундаментальних факторів.

"Про це свідчило стрімке уповільнення базової інфляції під впливом поміркованої монетарної та фіскальної політики. Посилення ролі облікової ставки та її виважене зниження протягом року, а також зусилля уряду з утримання бюджетного дефіциту в цільових межах привели до суттєвого поліпшення інфляційних очікувань протягом перших трьох кварталів року", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 8 грудня правління Нацбанку також вирішило не змінювати облікову ставку та залишило її на рівні 14% річних.

Як відомо, зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками.

Вона впливає на вартість кредитів, що надаються Нацбанком комерційним банкам. Чим вона вища, тим дорожче обходяться банкам позики рефінансування, тим дорожче вони пропонують власні кредити, тим менше позичальників оформляють позики. 

Зниження кредитування фізосіб приводить до того, що зменшується платоспроможний попит на товари і послуги, що часто купуються в кредит. Відповідно, виробники і продавці утримуються від нарощування виробництва та підвищення цін через низький попит.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: