НБУ зберіг облікову ставку на рівні 14%

Четвер, 8 грудня 2016, 14:46

Правління Національного банку України прийняло рішення залишити облікову ставку незмінною на рівні 14% річних.

Збереження облікової ставки на рівні 14% затверджено рішенням правління Національного банку України від 8 грудня, повідомляє прес-служба.

Як наголошується, це пов’язано з необхідністю нівелювати інфляційні ризики для досягнення цілей з інфляції у 2017-2018 роках.

"З моменту попереднього рішення з монетарної політики, зросли ризики для подальшої інфляційної динаміки, що змушують Національний банк більш стримано здійснювати пом’якшення монетарної політики для досягнення проголошених інфляційних цілей", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

"Насамперед, Нацбанк урахував необхідність нівелювати ефекти від різкого підвищення мінімальної заробітної плати в 2017 році", - повідомляє прес-служба.

За оцінками Національного банку, це матиме помірний вплив на майбутню споживчу інфляцію.

"З огляду на те, що підвищення доходів частини українців буде стимулювати їх споживання, це може додати до показника інфляції наступного року близько 1 п.п. Відповідно, щоб стримати інфляційні наслідки такого кроку, Нацбанк прийняв рішення проводити більш стриману монетарну політику", - повідомляє регулятор.

Також Національний банк взяв до уваги наступні ризики:

По-перше, зросла невизначеність внаслідок посилення політичної напруги.

По-друге, зросла ймовірність затримки надходження офіційного фінансування через повільне впровадження заходів, передбачених спільною програмою України з МВФ.

"У разі зниження ризиків для цінової стабільності Національний банк у наступному році продовжить пом’якшення монетарної політики, оскільки це сприятиме зниженню вартості кредитних ресурсів та надасть підтримку економічному зростанню", - йдеться у повідомленні.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: