Рада попередньо схвалила зниження ренти на видобуток нафти і газу

Середа, 7 грудня 2016, 09:31

Верховна Рада у вівторок прийняла у першому читанні законопроект про зміни до Податкового кодексу, який передбачає зменшення розміру рентної плати за видобуток корисних копалин.

"За" законопроект №5132 проголосувало 229 народних депутатів.

Так, для видобутку нафти з покладів до 5 тисяч метрів рента зменшується з 45% до 29% від вартості товарної продукції, для покладів понад 5 тисяч метрів - з 21% до 14%.

Так само для видобутку газового конденсату з покладів до 5 тисяч метрів ставка ренти зменшується з 45% до 29%, і з покладів понад 5 тисяч метрів - з 21% до 14%.

Реклама:

Поряд з цим рента для природного газу, видобутого із свердловин, розпочатих бурінням після 1 січня 2017 року, незалежно від глибини залягання покладу, буде становити 12%. Це не стосується природного газу, видобутого під час виконання договорів про спільну діяльність.

Документом також збільшуються ставки акцизного податку на алкогольні та слабоалкогольні напої на 20%, на кріплені та ігристі вина - на 12%. Ставка для натуральних вин залишається без змін. 

Як повідомлялося, наприкінці грудня 2014 року Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до Податкового кодексу, який передбачав підвищення оподаткування нафтогазовидобувних компаній.

Зокрема, для нафти - 45% при видобутку до 5 км, 21% - понад 5 км. Для природного газу, який реалізується не для потреб населення, - 55% при видобутку до 5 км, 28% - при заляганні більш як 5 км.

Для компаній, які ведуть видобуток вуглеводнів за договорами спільної діяльності, незалежно від глибини залягання ресурсів, рентна ставка була встановлена: в I кварталі 2015 року - 60%; у II кварталі - 65%; в III кварталі - 70%.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: