Рада зробила крок до збільшення акцизів на алкоголь і тютюн

Вівторок, 6 грудня 2016, 23:30

Верховна Рада прийняла в першому читанні та підтримала розгляд за скороченою процедурою у другому читанні законопроект щодо змін Податкового кодексу, який забезпечує збалансованість бюджетних надходжень у 2017 році.

"За" законопроект №5132 проголосувало 229 народних депутатів.

Реклама:

Документом, зокрема, збільшуються ставки акцизного податку на алкогольні та слабоалкогольні напої на 20%, на кріплені та ігристі вина - на 12%. Ставка для натуральних вин залишається без змін. 

Також, відповідно до законопроекту, зросте специфічна ставка акцизу на тютюнові вироби - на 40%.

"Наразі ставки акцизного податку на підакцизні товари значно нижче, ніж мінімальні встановлені Директивами для Європейських країн", - йдеться у пояснювальній записці.

Крім того, документом зменшується розмір рентної плати за видобуток корисних копалин. Так, для видобутку нафти з покладів до 5000 метрів рента зменшується з 45% до 29% від вартості товарної продукції, для покладів понад 5000 метрів - з 21% до 14%. 

Так само для видобутку газового конденсату з покладів до 5000 метрів ставка ренти зменшується з 45% до 29%, і з покладів понад 5000 метрів - з 21% до 14%.

Поряд з цим рента для природного газу, видобутого із свердловин, розпочатих бурінням після 1 січня 2017 року, незалежно від глибини залягання покладу, буде становити 12%. Це не стосується природного газу, видобутого під час виконання договорів про спільну діяльність.

Детальніше про основні зміни читайте на ЕП зранку 7 грудня.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: