"Газпром" не бачить ризиків щодо фінансування "Північного потоку-2"

Середа, 14 грудня 2016, 16:53

"Газпром" не бачить ризиків для фінансування будівництва газопроводу "Північний потік-2".

Про це заявив глава російського газового холдингу Олексій Міллер, пише Прайм.

За його словами, проект йде строго за планом.

"Всі учасники проекту підтвердили свою участь в проекті "Північний потік-2", мова йде про боргове фінансування проекту, і на сьогоднішній момент ми не бачимо жодних ризиків для реалізації проекту "Північний потік-2". Проект реалізується строго за графіком" , - підкреслив він.

Реклама:

Міллер підтвердив оцінку витрат на проект в 8 млрд євро.

Проект "Північний потік-2" передбачає будівництво двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Учасники домовлялися про наступному розподілі часток у проекті: 50% у "Газпрому" і по 10% у європейських компаній OMV, BASF (Wintershall), Engie, Shell, Uniper (виділена з E.On). Новий трубопровід планується побудувати поруч з "Північним потоком".

Як відомо, рада директорів "Газпрому" на засіданні 9 листопада прийняла рішення про розірвання угоди акціонерів Nord Stream 2.

Нагадаємо, в кінці жовтня Єврокомісія дозволила Газпрому збільшити потужність на прокачування газу по газопроводу OPAL, який об'єднує Північний потік з газотранспортною системою Центральної і Західної Європи. Російському монополісту раніше були доступні тільки 50% потужності газопроводу.

Рішення ЄС дозволило російській компанії отримати доступ ще до 32% потужності труби і тим самим наростити експорт по цьому каналу в обхід України більш ніж на 9 млрд кубометрів газу.

Андрій Коболєв, голова правління НАК Нафтогаз України, заявив, що доступ Газпрому до OPAL може зменшити транзитну виручку України від прокачування газу на суму від 290 млн доларів до 425 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!