ЄК ухвалила "прогазпромівське" рішення щодо OPAL: Україна втратить 400 мільйонів на рік

П'ятниця, 28 жовтня 2016, 20:04

Єврокомісія схвалила збільшення квоти "Газпрому" на використання трубопроводу Opal.

Про це повідомило журналістам в п'ятницю в Брюсселі джерело в Європейській комісії.

За його словами, Єврокомісія погодилася на вилучення газопроводу Opal з "третього енергопакета" до 2033 року.

"Це дасть "Газпрому" додатково 40% від загальних потужностей Opal у 25,6 млрд кубометрів", - сказав співрозмовник.

Реклама:

За його словами, це розширює права "Газпрому" з дозволених йому 50% до 90%. При цьому ЄС залишає за собою в резерві 10% від потужностей Opal, і за попиту третіх сторін може збільшувати цей резерв до 20%.

За Європейською комісією залишається право переглядати параметри доступу до потужностей Opal за умови зростання попиту від третіх країн, пояснило джерело.

В офіційному комюніке Єврокомісії йдеться про те, що ЄК "хоче забезпечити належне функціонування ліквідних і конкурентних ринків газу в Європі, і сьогоднішнє рішення дотримується цих правил".

"Додаткові умови, введені в рішення Комісії, відображають останні події на ринку, - збільшення транскордонної торгівлі в Центральній Європі і все більшу ліквідність на ринках - і спрямовані на забезпечення того, щоб всі компанії мали доступ до трубопроводу, що уможливлює подальший розвиток ринків газу в інтересах європейських споживачів", - зазначено в комюніке.

У ньому підтверджується, що ухвалене рішення буде застосовуватися до 2033 року.

"Після цієї дати стандартні нормативні положення не будуть повною мірою застосовуватися до трубопроводу OPAL. Рішення є обов'язковим для німецького енергетичного регулюючого органу з негайним набуттям чинності", - повідомляється в документі ЄК.

Раніше у прес-службі НАК "Нафтогаз Україна" повідомили, що у разі ухвалення Єврокомісією "прогазпромівського" рішення обсяги транзиту російського газу через Україну та, відповідно, транзитна виручка України суттєво скоротяться.

"Якщо Газпром отримає доступ до додаткових 30% потужностей OPAL, транзит скоротиться на 10-11 млрд кубометрів на рік, а транзитна виручка України - на 290-320 млн доларів (за старим тарифом)", - повідомляла компанія.

"Якщо Газпром отримає доступ до додаткових 40% потужностей OPAL, транзитні втрати України будуть становити 13,5-14,5 млрд кубометрів на рік, а транзитні доходи скоротяться на 395-425 млн доларів", - зазначали у НАК.

Газопровід OPAL протяжністю 470 км, дає можливість транспортувати газ від німецької частини узбережжя Балтійського моря до кордону з Чехією.

Таким чином OPAL з'єднує газопровід Nord Stream з споживачами російського газу в Центральній і Східній Європі, оминаючи Україну.

Раніше переговори між "Газпромом" і Брюсселем щодо збільшення квот на транспортування газу по OPAL були перервані в 2014 році в зв'язку з російсько-українським конфліктом.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: