Міклош: відкриття ринку землі дасть 1,5 мільярда доларів на рік

Понеділок, 7 листопада 2016, 18:22

Щорічний економічний ефект від скасування мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення і, як наслідок, відкриття ринку землі в Україні становитиме близько 1,5 млрд доларів.

Про це повідомив під час прес-конференції співголова Стратегічної групи радників з питань реформ при Кабінеті міністрів Іван Міклош, передає УНІАН.

"За оцінками Світового банку, у вас величезний потенціал. Якщо ринок землі буде відкритий, щорічний економічний ефект для України становитиме близько 1,5 млрд доларів у формі додаткових інвестицій, доходів власників землі і так далі", - сказав він.

За словами Міклоша, український уряд розуміє це і підтримує ідею відкриття земельного ринку, але виступає за те, щоб це відбувалося поступово.

Реклама:

"Прем'єр-міністр пропонує, щоб був прийнятий закон, який створив би умови для поступового впровадження ринку землі... Зараз ми створюємо робочу групу за участю представників Мінагропроду, Мінекономрозвитку, Світового банку, українських експертів з Національної академії наук", - сказав радник.

За його словами, новостворена група розробить відповідний законопроект, який закладе передумови для максимально безболісною скасування мораторію на купівлю-продаж сільгоспземель.

У той же час, Міклош зазначив, що не згоден з рядом експертів, які стверджують, що скасування мораторію призведе до обезземелення селян і скупки землі зарубіжними компаніями. Як приклад він навів досвід Словаччини.

"У Словаччині на 10 років був введений мораторій, який два роки тому відмінили – і нічого не сталося. Тільки 5-7% земель перебувають у власності іноземців", - сказав Міклош, додавши, що ринок землі сприяє залученню значних інвестицій в економіку.

За словами стратегічного радника, іноземний інвестор, бажаючий купити українську землю, повинен створити в Україні легальну компанію, яка буде здійснювати свою діяльність на законних підставах.

"Більше того, думка про те, що відразу після відкриття ринку землі селяни почнуть за безцінь продавати свої паї, - помилкова", - вважає Міклош.

Нагадаємо, 6 жовтня Рада прийняла закон про продовження мораторію на продаж сільськогосподарських земель до 1 січня 2018 року.

Раніше міністр аграрної політики і продовольства Тарас Кутовий заявив, що ринок землі слід почати з можливості продажу права її оренди. Кутовий підкреслив, що прийняття закону не означає насправді продажу землі.

"Закон називається "Про обіг земель сільськогосподарського призначення", він визначає ті правила, в рамках яких оборот земель існує. Але самих моделей обороту земель дуже багато, і не всі моделі передбачають продаж землі", - зазначив він.

Вимога про прийняття закону "Про обіг земель сільськогосподарського призначення" міститься в меморандумі, який Україна напередодні підписала з МВФ.

Вимогу відкрити ринок землі озвучив також президент Петро Порошенко, виступаючи на початку вересня в парламенті. Він заявив, що відсутність відкритого ринку землі стримує приплив інвестицій в аграрний сектор, який є одним з головних постачальників валюти в країну.

Згідно з програмою дій Кабінету міністрів на 2016 рік, пропонується відкрити ринок землі в два етапи - з 2017 року почати торгівлю державними землями сільгосппризначення, а з 2019 року дозволити українцям торгувати землею сільгосппризначення.

Раніше "Економічна правда" написала editorial на тему продовження мораторію на продаж землі.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!