"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна і ЄС проведуть консультації щодо доступу "Газпрому" до OPAL

П'ятниця, 25 листопада 2016, 15:23

Україна домовилася з ЄС про додаткові консультації з приводу надання "Газпрому" розширеного доступу до газопроводу OPAL.

Про це на брифінгу повідомив заступник глави Адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв, передає ЛІГА.net.

"Ми поставили питання, пов'язане з Північним потоком і з нещодавнім рішенням Єврокомісії про надання доступу Газпрому до системи OPAL", - заявив він.

"Європейський союз прислухався до наших аргументів. Домовилися провести додаткові консультації для того, щоб ми могли знайти спільний компроміс, оскільки ми вважаємо, що це рішення є досить суперечливим і не враховує ні політичні, ні енергетичні інтереси української сторони", - сказав Єлісєєв.

Реклама:

Нагадаємо, в кінці жовтня Єврокомісія дозволила Газпрому збільшити потужність на прокачування газу по газопроводу OPAL, який об'єднує Північний потік з газотранспортною системою Центральної і Західної Європи. Російському монополісту раніше були доступні тільки 50% потужності газопроводу.

Рішення ЄС дозволило російській компанії отримати доступ ще до 32% потужності труби і тим самим наростити експорт по цьому каналу в обхід України більш ніж на 9 млрд кубометрів газу.

Андрій Коболєв, голова правління НАК Нафтогаз України, заявив, що доступ Газпрому до OPAL може зменшити транзитну виручку України від прокачування газу на суму від 290 млн доларів до 425 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!