Коболєв розповів про взаємозв'язок "Укртрансгазу" з програшем в Стокгольмі

Понеділок, 19 вересня 2016, 14:17

Перепідпорядкування "Укртрансгазу" зупиняє процес по "транзиту", тому що в результаті, "Нафтогаз", втрачає статус сторони в цій справі і не може виступати в якості позивача.

Про це в інтерв'ю "Економічній правді" заявив глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

За словами Коболєва, на сьогодні в Стокгольмі є дві справи.

"Перша - за контрактом купівлі-продажу. У його рамках Росія вимагає від нас під 40 млрд доларів за невиконання take or pay. Ми від них вимагаємо за переплату, вважаючи встановлену ціну несправедливою", - зазначив глава НАКу.

Реклама:

За його словами, в цій справі є потенціал до виграшу у обох сторін. Цієї суперечки перепідпорядкування "Укртрансгазу" не стосується ніяк.

"Друга справа в Стокгольмі - так звана "транзитна". В ній ми вимагаємо компенсації 12 млрд доларів, вирішення проблеми віртуального реверсу, гарантій обсягів транзиту і права перевести контакт на нового оператора. У рамках цієї справи "Газпром" з нас вимагає символічні 6 млн доларів. Тобто, "Газпром" в цьому питанні все влаштовує. Все що вони хочуть в цьому "транзитному" арбітражі - зберегти статус-кво", - пояснив Коболєв.

Він зазначає, що відповідно, якщо в разі першої справи у "Газпрома" є потенціал до виграшу, то в другій справі у "Газпрому" вихід із ситуації - це або нічого не виграти, або програти.

Тому, за словами глави НАК, для них ідеальна ситуація - зупинити цей процес.

"Перепідпорядкування "Укртрансгазу" якраз зупиняє цей процес, тому що в результаті перепідпорядкування ми,"Нафтогаз", втрачаємо статус сторони в цій справі - ми вже не можемо виступати в якості позивача", - підсумував він.

Нагадаємо, 19 вересня на засіданні погоджувальної ради міністр економіки Степан Кубів заявив, що рішення щодо зміни статуту "Нафтогазу" призупинене.

Як відомо, 7 вересня Міністерство економічного розвитку і торгівлі вивело з-під контролю НАК "Нафтогаз України" здійснення закупівель ПАТ "Укртрансгаз", не повідомивши керівництво НАК "Нафтогаз України".

За інформацією прес-служби НАК, така зміна статуту поставила під загрозу укладення "Нафтогазом" кредитної угоди з залученням Світового банку (СБ) на суму 500 млн дол і є порушенням умов за кредитною угодою з ЄБРР і потенційним дефолтом по заборгованості, гарантованої державою.

Дії МЕРТ вже викликали занепокоєння Європейського банку реконструкції та розвитку.

У "Нафтогазі" заявили, що такі дії ставлять під загрозу виконання Плану реформи корпоративного управління "Нафтогазу".

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що рішення МЕРТ  може бути змінено внаслідок критики з Європи.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!