В Україні викрили потужну бот-мережу Mumblehard

П'ятниця, 8 квітня 2016, 12:57

Українська кіберполіція ліквідували сервери управління бот-мережею для розсилки спаму.

Про це повідомляє прес-служба Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Як зазначається у повідомленні, вона була сформована зі зламаних серверів цілого ряду приватних українських та закордонних компаній, заражених шкідливою програмою Linux/Mumblehard.

Кількість таких серверів варіювалося в різні проміжки часу і, станом на березень 2016 року, перебуваючи в 63 країнах світу, становила близько 4000, 33 з яких українські.

Реклама:

Зловмисники могли віддалено виконувати команди на заражених серверах, отримувати несанкціонований доступ до оброблюваної ними інформації та несанкціоновано використовувати їх обчислювальні ресурси.

"Сервер управління бот-мережею Mumblehard, адміністрований російськими спамерами, був відшуканий у південних регіонах нашої країни", – повідомляють у кіберполіції.

Наразі вжито заходів щодо ліквідації кіберзагрози та розшуку причетних до злочину осіб. "Після завершення процесуальних дій, пов'язаних з документуванням, було проведено ряд інших слідчих дій, результатом яких стало відключення сервера управління бот-мережею і ліквідація пов'язаної з ними загрозою", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, наприкінці грудня 2015 були здійснені атаки на ряд обленерго, в результаті чого без світла на деякий час залишилися сотні тисяч громадян. У січні хакери атакували аеропорт Бориспіль. А буквально днями була здійснена атака на "Укренерго".

Зловмисники використовують злобливу програму Black Energy, про яку написали вже багато західних ЗМІ. Адже подібні атаки - це глобальна загроза. Навіть експерти з кібербезпеки США висловили стурбованість тим, що їх розподільні електромережі можуть також бути уразливі.

Українські державні органи були не готові до такої кількості атак. І видали підприємствам рекомендації, як уберегти свої системи від атак.

Як наголошується, старий склад державного CERT-UA вже не служить у Держспецзв'язку. Люди порозбігались по різним приватним структурам. "Зараз там теж хтось залишився... але не багато і не з "старих", - зазначив Коваль.

Раніше "Економічна правда" розбиралася, хто і навіщо атакував українські обленерго.

Громадське

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: