Запаси бурштину в Волинській області оцінюють в 4 мільярди доларів

П'ятниця, 11 березня 2016, 09:49

Запасів бурштину у Волинській області, за ринковими цінами, приблизно на 4 млрд доларів.

Про це в інтерв’ю "Тижню" розповів очільник Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик.

За його словами, влада всіх рівнів зупиняє незаконний видобуток бурштину в області, але це стримувальний фактор, а не вирішення проблеми.

"У нас немає такої ситуації (з незаконним видобутком бурштину), як у Житомирській і Рівненській областях. Ви не побачите масштабних місячних пейзажів. Хоча північ області - це бурштинова територія. А запасів у нас, за ринковими цінами, приблизно на 4 млрд доларів. Відкриті родовища посилено охороняють правоохоронці й громадські активісти. І спроби впродовж року почати незаконно добувати бурштин влада всіх рівнів зупиняє. Сформовано робочу групу із силовиків. Але все це стримувальний фактор", - зазначив він.

Реклама:

За словами Гунчика, вирішення проблеми можливе через створення ринку бурштину в Україні.

"Коли люди розумітимуть, що його можна продати офіційно за 3 долари, то не шукатимуть перекупників. Перший крок уже зробили: повернули у держвласність "Бурштин України". Попри спроби ухвалити/не ухвалити закон, можна послуговуватися законом про надра. Треба дати можливість урегулювати ситуацію в полі отримання ліцензій", - розповів голова Волинської ОДА.

Раніше, за його словами, було навпаки: усе оформляли на місці, а нагорі - лише формальності. Нині аналіз роблять спеціалісти.

Нагадаємо, у липні 2015 року Міністерство екології та природних ресурсів призупинило видачу погоджень на видобуток бурштину.

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі повідомлення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!